BACK TO
TOP
Farming

Τεχνολογία από τη NASA σε θερμοκήπια τομάτας φέρνει το Πανεπιστήμιο Βαγκενίγκεν

Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν προγράμματα προσομοίωσης digital twins, για τη ψηφιακή απεικόνιση ενός αντικειμένου σε 3D ανάλυση. Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βαγκενίγκεν προσάρμοσαν την τεχνολογία αυτή στον τομέα της καλλιέργειας και μεταποίησης της τομάτας, των τροφίμων και της γεωργίας.

d0f5b6ed-4251-466c-a5a7-50766409bb4b_virtuele_plant_shutterstock_747576208_93a03674_586x394

18
0

Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες, καθώς συλλέγουν δεδομένα, από τους αισθητήρες, όπως για παράδειγμα τη μέτρηση του επιπέδου φθοράς στα εξαρτήματα του μηχανήματος και την αποτροπή της φθοράς ή της βλάβης. «Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε αρχικά μόνο σε εξαιρετικά κρίσιμες συσκευές από τη NASA. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μπορεί να εφαρμοστεί και από μεγαλύτερες εταιρείες για την παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας εξοπλισμού που κοστίζει μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, όπως σιλό, μεταφορείς παλετών και ακόμη και λέβητες», εξηγεί ο Βίνσεντ Σαμπαίν, ο γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ψηφιακής και Γενικής Ηλεκτρικής Ψηφιακής.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βαγκενίγκεν ανέπτυξαν την τεχνολογία «Digital twins» στον τομέα της καλλιέργειας και μεταποίησης της τομάτας, των τροφίμων και της γεωργίας. Τα ερευνητικά έργα ονομάζονται «Ψηφιακή καλλιέργεια τομάτας» και «Η ψηφιακή φάρμα του μέλλοντος». Τα προγράμματα «Digital twins» αποτελούν και μέρος των επενδυτικών θεμάτων του Στρατηγικού Σχεδίου του Βαγκενίγκεν για τα έτη 2019-2022, και αντιπροσωπεύουν μια σχετικά νέα ιδέα στον τομέα της αγρονομίας, που αποτελείται από μοντέλα υπολογιστών μεμονωμένων αντικειμένων ή διαδικασιών που ενημερώνονται βάσει πραγματικών πληροφοριών. Μάλιστα, για την ανάπτυξη αυτών των προγραμμάτων, διατέθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ ανά έργο, σε ομάδες ερευνητών από πολύ διαφορετικούς κλάδους για να εργαστούν τα επόμενα τρία χρόνια.


Εικονικές καλλιέργειες ντομάτας

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν στην Ολλανδία αναπτύσσει μια εφαρμογή «Digital twin» μιας θερμοκηπιακής καλλιέργειας τομάτας. Πρόκειται για ένα μοντέλο προσομοίωσης 3D που τροφοδοτείται σε πραγματικό χρόνο με πληροφορίες αισθητήρα από ένα πραγματικό θερμοκήπιο, ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση δεδομένων για να δημιουργήσουν μοντέλα ψηφιακής προσομοίωσης που ενημερώνονται και συλλέγουν πληροφορίες, σε κάθε αλλαγή που προκύπτει στο φυσικό πρότυπο τους. Πιο αναλυτικά, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χαρακτηριστικών της ποικιλίας της καλλιεργούμενης τομάτας, των περιβαλλοντικών παραγόντων και της διαχείρισης της καλλιέργειας προσομοιώνονται στην εικονική καλλιέργεια, μέσω του «Digital twin». «Το μοντέλο συνδέεται με μια πραγματική καλλιέργεια ντομάτας σε ένα θερμοκήπιο, καθίσταται δυνατό να βελτιώνουμε συνεχώς τις προβλέψεις και έτσι να κάνουμε καλύτερες επιλογές για την πραγματική καλλιέργεια» ανέφερε ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, Ζόχεμ Έβερς και πρόσθεσε «Η καλλιέργεια της τομάτας ήταν ιδανική για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, καθώς έχουν γίνει πολλές πειραματικές μελέτες και είναι γνωστές όλες οι τεχνικές καλλιέργειας».

Όπως προκύπτει από την έκθεση του ερευνητικού προγράμματος, η προσομοίωση της θερμοκηπιακής τομάτας θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τον προσδιορισμό στρατηγικών στη διαχείριση της καλλιέργειας. Μέσω του προγράμματος αυτού, οι παραγωγοί μπορούν να δοκιμάσουν κάποιες προσαρμογές στις ρυθμίσεις του θερμοκηπίου, στο μοντέλο, και στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσουν τις πιο ελπιδοφόρες στρατηγικές και στην πραγματική καλλιέργεια.

«Οι καλλιεργητές θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων για την καλλιέργεια ντοματών. Για παράδειγμα, θα τους επιτρέψει να προβλέψουν την επίδραση κάποιου καλλιεργητικού μέτρου, όπως οι ρυθμίσεις του θερμοκηπίου, το κλάδεμα ή η επιλογή ποικιλίας, που εφαρμόστηκε στη συγκομιδή και την οικονομική απόδοση και να λάβουν μια απόφαση για την πραγματική καλλιέργεια βάσει αυτής της πρόβλεψης.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές