BACK TO
TOP
Farming

Η μη ορθολογική θρέψη ευνοεί τη πρόωρη γήρανση στο βαμβάκι

Το σύνδρομο της Πρόωρης Γήρανσης έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στις περιοχές καλλιέργειας του βαμβακιού τόσο στην Κεντρική όσο και τη Βόρεια Ελλάδα. Παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό σε αγρούς βαμβακιού κατά το μήνα Αύγουστο και πρόκειται για μια διαταραχή θρέψης που είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, ενώ τα συμπτώματα της, τις περισσότερες φορές, συγχέονται με αυτά του βερτιτσιλίου, της αλτερνάριας ή άλλων παθογόνων.

PIC_2_εξω

1200
4
  • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Πρόωρη Γήρανση του βαμβακιού αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται  ξαφνική γήρανση των πάνω φύλλων της βαμβακοφυτείας, χωρίς, ωστόσο, αυτή να οφείλεται σε προσβολή από κάποια παθογόνα. Πρόκειται για μια διαταραχή της φυσιολογίας του φυτού που συνδέεται άμεσα με τη μη παροχή και διανομή επαρκούς Καλίου(K) στον φυτικό ιστό ανεξάρτητα από την ύπαρξη αφθονίας Καλίου(K) στο έδαφος. Έλλειψη και άλλων στοιχειών όπως Φωσφόρου(P), Αζώτου(N) και Μαγνησίου(Mg) έχει επίσης μετρηθεί στα προσβεβλημένα φυτά. Συχνά, τα συμπτώματα συγχέονται με εκείνα που προκαλούν παθογόνα. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια συνυπάρχουν όλα τα συμπτώματα αυτά στο φύλλωμα της φυτείας.

  

  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου εμφανίζονται στο ανώτερο 1/3 του φυτού και περιλαμβάνουν αρχικό κιτρίνισμα ανάμεσα στα νεύρα των φύλλων το οποίο ακολουθείται από μια γρήγορη αλλαγή του χρώματος της φυλλικής επιφάνειας σε κόκκινη/πορτοκαλί/χάλκινη απόχρωση.


Αποχρωματισμοί και συμπτώματα στα νέα φύλλα  της φυτείας εξαιτίας της Πρόωρης Γήρανσης. Θεσσαλία, Αύγουστος 2020.


 Τα προσβεβλημένα φύλλα δείχνουν στην τελική τους κατάσταση καφέ, νεκρωμένα και ξηρά . Συνήθως αναπτύσσονται δευτερογενώς παθογόνα φυλλώματος όπως Alternaria, Cercospora και Stemphyllium. Tα παθογόνα αυτά συνεργούν και επιταχύνουν το φαινόμενο της πρόωρης γήρανσης. Στην  κλασική τροφοπενία Καλίου (Κ) τα συμπτώματα  παρατηρούνται στα παλαιότερα φύλλα ενώ στην Πρόωρη Γήρανση μόνο στα νεαρά, πάνω φύλλα και σταδιακά επεκτείνονται στο υπόλοιπο φυτό.

  • ΑΙΤΙΑ

Όπως προαναφέρθηκε, η κατάσταση της Πρόωρης Γήρανσης σχετίζεται με την αδυναμία του φυτού να έχει επαρκές Κάλιο (Κ) στους φυτικούς του ιστούς [έντονα επηρεασμένα φύλλα μπορεί να έχουν μέχρι και 74% λιγότερο Κάλιο(Κ) σε σχέση με τα υπόλοιπα]. Επίσης σημαντικό και άμεσα σχετιζόμενο γεγονός είναι ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται σε καλά «φορτωμένες» φυτείες με υψηλό αριθμό καρυδιών [Το 60% του συνολικού Καλίου(Κ) της φυτείας βρίσκεται στα καρύδια]. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι οι καταστάσεις που ευνοούν το «σενάριο» της πρώιμης γήρανσης είναι:

  • Φυτείες με πολύ μεγάλο αριθμό καρυδιών.
  • Χαμηλή διαθεσιμότητα εδαφικού καλίου, έκπλυση, αλατότητα σε βάθος, συμπιεσμένο έδαφος.
  • Χαμηλά επίπεδα θρεπτικών στοιχείων στο φυτικό ιστό, κυρίως Καλίου, Φωσφόρου και Αζώτου .
  • Παρατεταμένη συννεφιά και έντονη βροχόπτωση μετά από μια εκτεταμένη περίοδο ξηρασίας και έντονης ηλιοφάνειας. 
  • Ευαίσθητες ποικιλίες που δεν έχουν μεγάλη ικανότητα αποθήκευσης του Καλίου στο φύλλωμα τους ή διατηρούν δύσκολα την υγεία του φυτικού τους ιστού λόγω άλλων stress.

 

  • ΠΡΟΛΗΨΗ – ΑΜΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Εκεί που οι περισσότερες καταστάσεις ευνοούν την εμφάνιση της Πρόωρης Γήρανσης ενώ υπάρχει και πρόσφατο ιστορικό χωραφιού, η έρευνα έχει δείξει ότι διαφυλλικές εφαρμογές Καλίου (Κ) και Φωσφόρου(P) πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων μειώνουν το ρίσκο και την ένταση της εμφάνισης του φαινομένου. Μέχρι και 4 διαφυλλικές εφαρμογές με Κάλιο(Κ) και Φώσφορο (P) ανά 7 έως 14 ημέρες από το ξεκίνημα της άνθισης έχει διαπιστωθεί ότι βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ SIPCAM

Προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο παραγωγικό δυναμικό των ποικιλιών βαμβακιού είναι απαραίτητη η ισορροπία μακροστοιχείων και ιχνοστοιχείων στο φυτικό ιστό. Ελλιπείς εφαρμογές θρέψης στα πρώτα στάδια ανάπτυξης είναι δυνατόν να εκδηλωθούν στα τελευταία στάδια του βλαστικού κύκλου του βαμβακιού με άμεση συνέπεια την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής. Η SIPCAM στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα θρέψης για το βαμβάκι προτείνει τα:

 

  • ISOMIX (N-K +MgO+CaO) (13,5-9-15-3) β/ο.

Το ISOMIX βελτιώνει τη φωτοσύνθεση, συμβάλει στην αύξηση του βάρους και τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής εξαιτίας του Ασβεστίου(Ca) και Καλίου(K) που περιέχει.

 

  • PHOMAG (N-P+MgO)(4,5-45-10)β/ο

Το Μαγνήσιο(Mg)  συμβάλει στην άριστη φωτοσύνθεση του φυτού. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παροχή Φωσφόρου(P), προκειμένου να μειωθεί το μήκος των μεσογονάτιων διαστημάτων, να συγκρατηθεί η υπέρμετρη βλαστική ανάπτυξη και να ενισχυθεί η καρπόδεση και η συνολική παραγωγή.

 

  • S – KALI (K+S)(38+25) β/ο

Με το Κάλιο(Κ) και το Θείο(S) επιτυγχάνεται ομοιόμορφη ωρίμανση και άνοιγμα των καρυδιών αλλά και αύξηση του βάρους τους.

  

Γιάννης Ραμνιώτης

Γεωπόνος ΜSc

Τεχνικός Σύμβουλος SIPCAM HELLAS

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

13-12-2021 21:30cialis 20mg

cialis tablets https://cialiswithdapoxetine.com/

Απάντηση

04-09-2020 23:33Τραντος θανασης

Λιγοι γνωριζουμε τους λογους και τους τροπους αντιμετωπισης. Σε βαθος χρονου ολοι θα προσπαθησουν να βελτιωσουν την κατασταση και χαρην στις δικες σας συμβουλες. Μπραβο και παλι μπραβο.

Απάντηση

04-09-2020 05:28ΣΑΚΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

ΤΟ ΑΡΘΟ ΣΑΣ Κ.ΡΑΜΝΙΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟ.

Απάντηση

03-09-2020 19:54Siafakas

Γιάννο ωραίο το άρθρο έχει βάση

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές