Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Η γεωργία ακριβείας μαθαίνεται στην πράξη μέσω του Εrasmus+ από 4 πανεπιστήμια

Τον Eυρωπαίο αγρότη του µέλλοντος, τον λεγόµενο «agripreneur 4.0», ο οποίος χρειάζεται να διαθέτει συνδυασµό δεξιοτήτων, για να ασκεί το επάγγελµά του, όπως γεωργικές, επιχειρηµατικές, ψηφιακές, αλλά και περιβαλλοντικές, επιχειρούν να προετοιµάσουν τέσσερα πανεπιστήµια του ευρωπαϊκού νότου, µέσω του κοινοτικού προγράµµατος Erasmus+.

44-45B__1_

Λεωνίδας Λιάμης

781
1

Στη φιλόδοξη πρωτοβουλία που τιτλοφορείται SPARKLE (Sustainable Precision Agriculture: Research & Knowledge for Learning), εµπλέκονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα της Φλωρεντίας στην Ιταλία, της Μαδρίτης στην Ισπανία και της Εβόρα στην Πορτογαλία, τα οποία δηµιούργησαν µια πλατφόρµα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, γύρω από τη γεωργία ακριβείας και την άσκησης του σύγχρονου επιχειρηµατικού management στον πρωτογενή τοµέα.

«Ο αγροτικός τοµέας στην ΕΕ είναι επί του παρόντος σε σταυροδρόµι. Όσοι ασχολούνται, καλούνται ή να παραµείνουν κολληµένοι σε παλιές πρακτικές ή να αγκαλιάσουν το µέλλον, που αντιπροσωπεύεται από τη γεωργία ακριβείας. Αυτό, όµως, προϋποθέτει µια νέα προσέγγιση νοοτροπίας και ένα καινούριο δίκτυο διαφορετικών τεχνολογιών, που έχει να κάνει µε τη ψηφιοποίηση, τα µεταδεδοµένα, το Internet of Things, την τεχνητή νοηµοσύνη και άλλα εργαλεία γνώσης» εξηγεί o Θωµάς Μπουρνάρης, επίκουρος καθηγητής στον τοµέα αγροτικής οικονοµίας του Τµήµατος Γεωπονίας, στο ΑΠΘ.

Το κενό αυτό επιχειρεί να καλύψει το SPARKLE που αφορά, στην ουσία, µια µεταπτυχιακή ειδίκευση των φοιτητών των γεωπονικών σχολών, αλλά και ενδιαφερόµενων αγροτών, ώστε να βελτιωθούν οι δεξιότητές τους στο νέο «έξυπνο» ψηφιακό περιβάλλον.

Περιγράφοντας το πρόγραµµα σπουδών, ο κ. Μπουρνάρης µας είπε πως η εκπαίδευση είναι εξάµηνη, διεξάγεται καθαρά εξ’ αποστάσεως και στα αγγλικά και περιλαµβάνει 12 µαθήµατα, που χωρίζονται σε 54 tasks. Υπάρχουν σηµειώσεις, αλλά και παρουσιάσεις και διάφορα βίντεο που έχουν δηµιουργηθεί από τους καθηγητές, µε αντικείµενο στο τί είναι η γεωργία ακριβείας, µέχρι εφαρµογές της στην άρδευση, στη λίπανση, στη φυτοπροστασία, στη συγκοµιδή, αλλά µαθήµατα για το πως ασκείται το management στον γεωργικό τοµέα, µε βάση τις νέες τάσεις στον κλάδο και στην τεχνολογία. Εκτός από θεωρητικά µαθήµατα γίνονται και πρακτικά σε φάρµες που χρησιµοποιούν µε επιτυχηµένο τρόπο µεθόδους και εργαλεία γεωργίας ακριβείας. Tο πρόγραµµα ολοκληρώνεται µε εξετάσεις. 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-10-2020 19:05Βυζαντινόπουλος Σπύρος

Συγχαρητήρια για τη σημαντική πρωτοβουλία από τα μέλη ΔΕΠ των Συνεργαζόμενων τεσσάρων Πανεπιστημίων. Η αύξηση της παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα , η μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προιόντων και η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει κύρια από την εφαρμογή της ψηφιακής γεωργίας στον αγροτικό τομέα. Είναι ευκαιρία το ΥΠΑΑΤ να υλοποιήσει της συνέχιση του ερευνητικού αυτού προγράμματος στη χώρα μας με την ένταξη των νέων και όχι μόνο αγροτών μας στο εν λόγω πρόγραμμα. Ερευνητικά προγράμματα τέτοιας φύσης πρέπει να έχουν συνέχεια γιατί έχουν άμεση πρακτική σημασία και συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα της χώρας μας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία