Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Η επίδραση του Καλίου στη θρέψη του ελαιόδενδρου

Ένα από τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, το κάλιο κατέχει ιδιαίτερη θέση από πλευράς σπουδαιότητας στην θρέψη της ελιάς. Αυτό το συμπέρασμα προέρχεται τόσο από την συχνότητα εμφάνισης της τροφοπενίας καλίου όσο και από τον υπολογισμό των αφαιρούμενων ποσοτήτων καλίου ετησίως, από τον συγκομισμένο καρπό και το κλάδεμα (φύλλων, βλαστών).

fresh-olives

3503
0

Αυξάνει το βάρος του καρπού, μέσω της αύξησης των σάρκας και της περιεκτικότητας σε λάδι. Αυξάνει την παραγωγή. Βελτιώνει την ποιότητα του ελαιολάδου (όσον αφορά τα λιπαρά οξέα και τις φαινολικές ενώσεις)
Αυξάνει το ποσοστό της σάρκας στον καρπό. Προσδίδει ένα βαθμό ανθεκτικότητας σε αβιοτικούς παράγοντες (ξηρασία, ψύχος κτλ)

Επίσης για  κάθε 100 κιλά καρπού απορροφούν :

N : 0.9  Kg , P2O5 = 0.2Kg      K20   = 1,14 Kg

Οι συνολικές  ποσότητες Καλίου που απαιτούνται ετησίως από ένα ελαιόδενδρο είναι περίπου: 1,7 kg K2O Καλίου. Αυτή είναι η ποσότητα καλίου που απορροφάται από το δένδρο σε μια πολύ καλή παραγωγική χρονιά. Φυσικά ένα ποσοστό του καλίου παραμένει στο έδαφος είτε από τα φύλλα ή από την καύση των κλαδιών. Βέβαια η μεγάλη ποσότητα καλίου έχει απομακρυνθεί από τον καρπό. Πέρα από τα επίπεδα περιεκτικότητας του δένδρου σε κάλιο (εφόσον δεν υπάρχει ανάλυση), η ελάχιστη ποσότητα καλίου που πρέπει να αναπληρώνεται τις χρονιές που υπάρχει καρποφορία είναι: 1kg K2O/δένδρο. Η ποσότητα του καλίου μπορεί να δίδεται κάθε 2 έτη σε αυξημένη δόση ή κάθε χρονιά σε κανονικές δόσεις.
Είναι προφανές ότι τα δένδρα που δεν λιπαίνονται σωστά, έχουμε μείωση της παραγωγής και της απόδοσης σε λάδι.
Σύμφωνα με πειραματικά δεδομένα που έχουμε στην λεκάνη της Μεσογείου (N.Γαβαλάς, Η ανόργανη Θρέψη & λίπανση της ελιάς) για να διατηρήσουμε τα δένδρα σε ικανοποιητικό επίπεδο καλίου, ως λίπανση συντηρήσεως μπορούμε να θεωρήσουμε το (K2O= N) και όχι ως λίπανση διορθώσεως. Εάν τα δένδρα είναι σε καρποφορία απαιτούν διπλάσιες ποσότητες καλίου σε σχέση με τα άζωτο.

Αναμενόμενο ύψος παραγωγής

Προτεινόμενα λιπάσματα

 

Patentkali +Β

Μεσαίο

2.5 – 3.5 κιλά

Υψηλή παραγωγή

3.5 – 5.0 κιλά

Στις Μεσογειακές συνθήκες (λίγες βροχοπτώσεις το χειμώνα, ζεστό και ξηρό καλοκαίρι) η χρήση θειικού καλίου προτιμάται έναντι αυτής χλωριούχου καλίου, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αλάτωσης του εδάφους.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ K/Mg

Η ισορροπία μεταξύ του καλίου, μαγνησίου είναι σημαντική K/Mg. Επομένως όταν εφοδιάζουμε το δένδρο με σημαντικές ποσότητες καλίου , είναι απαραίτητο να το εφοδιάζουμε και με μαγνήσιο ώστε να αποφεύγεται η ανισορροπία μεταξύ των θρεπτικών στοιχείων. Το μαγνήσιο παίζει  σημαντικό ρόλο στην φωτοσύνθεση. Αναδεικνύει  τα  ποιοτικά χαρακτηριστικά  του λαδιού ( γεύση, άρωμα).

Patentkali+B    ( Και για την Βιολογική Γεωργία)

0-0-30 +8 +42,5 +0,5

30 % K2O οξείδιο του καλίου διαλυτό στο νερό, 8% MgO οξείδιο του μαγνησίου διαλυτό στο νερό, 42,5 % SO3 τριοξείδιο του θείου διαλυτό στο νερό

0,5% Βόριο διαλυτό στο νερό

 Το Patentkali+B  του δίνει την δυνατότητα να  εφαρμόσει το γνωστό προϊόν Patentkali μαζί με το Βόριο, την κατάλληλη εποχή με μια εφαρμογή. Είναι η επιλογή για τον καλύτερο εφοδιασμό των ελαιοδένδρων  σε Κάλιο , Μαγνήσιο, Θείο &  . Διαλύεται εύκολα στο έδαφος και επειδή τα στοιχεία είναι σε θειική μορφή είναι ευδιάλυτα και απορροφούνται εύκολα από το ριζικό σύστημα, ανεξάρτητα από το pH του εδάφους. Το μαγνήσιο στο Patentkali προέρχεται από το φυσικό ορυκτό Κιζερίτη για αυτό και είναι άμεσα αφομοιώσιμο σε αντίθεση με άλλες πηγές μαγνησίου. Το κάλιο στο Patentkali είναι σε μορφή Θειικού Καλίου απαλλαγμένο από χλώριο, ιδανικό για υψηλής ποιότητας προϊόντα.

  • Λόγω της φυσικής του προέλευσης και παραγωγής του έχει έγκριση για χρήση και στην βιολογική γεωργία σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 834/2007

Σακελλαρίου Μάνος
Σύμβουλος της K+S Γεωπόνος, Msc Marketing

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της K+S Minerals & Agriculture GmbH:
http://www.ks-minerals-and-agriculture.com/grgr/fertiliser/

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία