Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Υψηλοί πληθυσμοί της ψύλλας της αχλαδιάς επιβάλλουν επεμβάσεις στην Κρήτη

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου με την σύσταση στους παραγωγούς αχλαδιάς να προχωρήσουν σε επεμβάσεις κατά του εντόμου στις 23 - 24 Φεβρουαρίου.

maxresdefault_22_2

162
0
Στο οροπέδιο Λιβάδι Κρουσώνα, μια περιοχή με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της αχλαδιάς, τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί αυξημένες προσβολές από ψύλλα. Ο ήπιος χειμώνας ευνόησε την εμφάνισή της από νωρίς. Σε δειγματοληψία που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου στο Λιβάδι Κρουσώνα (υψόμετρο 950-1000μ) διαπιστώθηκε σημαντικός πληθυσμός θηλυκών ατόμων με ώριμα αυγά και οι πρώτες ωοτοκίες στη βάση των ματιών. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας έχει αναστείλει προσωρινά τη δραστηριότητά της, η οποία όμως θα ενταθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας (πρόγνωση ΕΜΥ).
Η ψύλλα της αχλαδιάς (Cacopsylla pyri) μοιάζει με πολύ μικρό τζιτζίκι. Διαχειμάζει ως ενήλικο. Μέσα στον χειμώνα, με μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες άνω των 10οC για 2-3 συνεχόμενες ημέρες, τα θηλυκά ξεκινούν να γεννούν στη βάση των ματιών. Η περίοδος ωοτοκίας είναι μακρά και τα θηλυκά γεννούν μερικές εκατοντάδες αυγά. Οι νεαρές νύμφες που βγαίνουν από τα αυγά μυζούν τρυφερή βλάστηση και περνούν 5 νυμφικά στάδια μέχρι να ενηλικιωθούν. Ακολουθούν νέοι κύκλοι (νέες γενιές) με μεγάλες ποσότητες μελιτωμάτων (κόλλα) που ευνοούν την ανάπτυξη της καπνιάς και υποβαθμίζουν την παραγωγή.
Οδηγίες αντιμετώπισης : Η διαχείριση των πληθυσμών της ψύλλας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση τον χειμώνα ενηλίκων ατόμων και αυγών. Ιδιαίτερα σε οπωρώνες που είχαν έντονες προσβολές την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο συνιστάται να γίνει ψεκασμός με ακμαιοκτόνο σε συνδυασμό με παραφινέλαιο ή καολινίτη, σε μια ηλιόλουστη ημέρα και κατά προτίμηση τις θερμές ώρες της ημέρας. Ενδεικτικές ημερομηνίες αντιμετώπισης : 23 - 24 Φεβρουαρίου

Αναλυτικά το δελτίο διαθέσιμο εδώ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία