BACK TO
TOP
Farming

Σε ευπαθές στάδιο η δαμασκηνιά για προσβολές από μονίλια

Σε δελτίο που εξέδωσε το περιφερειακό κέντρο Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης και έχει ισχύ για όλες της περιοχές όπου καλλιεργειται η δαμασκηνιά, οι γεωπόνοι παρέχουν κατευθυντήριες οδηγίες στους παραγωγούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ασθένειας.

Δαμασκηνια_Prunus_domestica

61
0

ΜΟΝΙΛΙΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ

(Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)

  • Οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη θα προέλθουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη.
  • Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος.
  • Τα σέπαλα, τα πέταλα, οι ανθήρες και το στίγμα αποτελούν τα ευαίσθητα όργανα του άνθους που μπορεί να προσβληθούν από την Μονίλια.
  • Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν τις πρωτογενείς μολύνσεις στις ποικιλίες που βρίσκονται στο στάδιο C (πράσινη κορυφή).
  • Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarumD747 (6), Boscalid + Pyraclostrobin (3), Captan (4), Copper hydroxide (3), Copper oxychloride (4), Cyprodinil (2), Cyprodinil + Fludioxonil (1), Difenoconazole (2), Fenbuconazole (4), Fluopyram + Tebuconazole (2), lime sulphur (calcium polysulphid) (3), Mancozeb (4), Myclobutanil (2), Prochloraz (3), Saccharomyces cerevisiae las02 (8), Tebuconazole (3), Tebuconazole + Trifloxystrobin (2), Thiophanate-methyl (1).
  • Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.
  • Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ /ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ) και παθογόνο (Monilinia fructicola, Monilinia fructigena, Monilinia laxa, Monilinia spp.):http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές