BACK TO
TOP
Farming

Η νέα αρχή στην υπαίθρια ντομάτα και οι επιλογές που φέρνουν αποδόσεις

Καλλιέργεια υψηλών θρεπτικών απαιτήσεων, η ντοµάτα, απαιτεί ισόρροπη θρέψη, µία αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και καλής ποιότητας της παραγωγής, σε συνδυασµό µε µακρά περίοδο καρποφορίας. Η χρήση βιοδιεγερτών εξασφαλίζει παράλληλα τη µέγιστη αξιοποίηση των θρεπτικών µονάδων, ενώ η πίεση προσβολών από εχθρούς και ασθένειες έχει φέρει και στην ελληνική αγορά λύσεις τόσο φυτοπροστασίας όσο και υβριδίων νέας τεχνολογίας.

26_pin

Στέλα Προβελέγγιου

285
0

Με µέση διάρκεια εµπορικής ζωής τα πέντε έτη, η ντοµάτα ξεχωρίζει ανάµεσα στα καλλιεργούµενα είδη για την πληθώρα των ποικιλιών της που κυκλοφορούν στην αγορά, µε νέα υβρίδια να προστίθενται κάθε χρόνο. Στη χώρα µας η ντοµάτα κατέχει εξέχουσα θέση και καλλιεργείται σε µεγάλη κλίµακα µε κύριες περιοχές παραγωγής των επιτραπέζιων ποικιλιών την Κρήτη, την Κεντρική Μακεδονία και την Πρέβεζα. Για να επιλέξουν ανάµεσα στα εκατοντάδες διαθέσιµα υβρίδια, οι παραγωγοί επικεντρώνονται σε συγκεκριµένα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν µε την καλή καλλιεργητική συµπεριφορά του υβριδίου αλλά φυσικά, αφού προορίζεται για νωπή κατανάλωση, και µε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών του. Ένα επιτυχηµένο υβρίδιο για υπαίθρια καλλιέργεια θεωρείται συνήθως εκείνο που έχει:

  • n υψηλή και οµοιόµορφη παραγωγή (πρώιµη-όψιµη),
  • n φύλλωµα για προστασία καρπών από ηλιόκαυµα,
  • n ανθεκτικότητα-ανεκτικότητα σε ασθένειες, ξηρικές και θερµές συνθήκες περιβάλλοντος 
  • n καρπούς µε ικανοποιητική µετασυλλετική ζωή.

Τα υβρίδια αυτά διακρίνονται σε περιορισµένης-καθορισµένης (determinate) και µη (indeterminate) ανάπτυξης, µε τα δεύτερα να προτιµώνται, κατά κύριο λόγο, αφού δίνουν και µεγαλύτερες αποδόσεις που κυµαίνονται κατά µέσο όρο, για τις έρπουσες καλλιέργειες στους 3-5 τόνους το στρέµµα και στις υποστυλωµένες στους 5-7 τόνους το στρέµµα. Περαιτέρω κατηγοριοποίηση µπορεί να γίνει µε βάση το µέγεθος του παραγόµενου καρπού, µε τους Έλληνες παραγωγούς να επιλέγουν τα µεγαλόκαρπα υβρίδια, µε βάρος καρπού από 150 γραµµάρια και πάνω. Παράλληλα καίριας σηµασίας είναι το επιλεγµένο υβρίδιο να είναι προσαρµοσµένο στο µικροκλίµα και στις ιδιαιτερότητες της περιοχής, ώστε να µπορεί να «πιάσει» τις ιδανικές του αποδόσεις χωρίς πολυδάπανα υποστηρικτικά µέτρα.

Οι εκτεταµένες καταστροφές στην επιτραπέζια ντοµάτα, τις προηγούµενες δύο περιόδους, λόγω των προσβολών από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης (ToBRFV), ανέδειξαν, µε τον πιο σκληρό τρόπο, τη σηµασία ύπαρξης ανθεκτικών υβριδίων σε ασθένειες. Ήδη στη διάθεση των παραγωγών βρίσκονται στην αγορά ανθεκτικά ή ανεκτικά (ήπια συµπτωµατολογία) υβρίδια σε αδροµυκώσεις, περονόσπορο και στους ιούς του µωσαϊκού του καπνού, ΤοΜV, TYLCV, TSWV, ενώ τα πρώτα υβρίδια µε ανθεκτικότητα στον ιό της καστανής ρυτίδωσης εισήχθησαν στο τέλος του 2020.

 Ολόκληρο το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ.







Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές