BACK TO
TOP
Farming

Η κλιματική αλλαγή μείωσε κατά 20,8% την παγκόμια παραγωγή τα τελευταία 50 χρόνια

Οι ερευνητές (και το κοινό) περνούν πολύ χρόνο τρομοκρατημένοι για το πώς ακριβώς η κλιματική αλλαγή θα καταστρέψει την παγκόσμια γεωργία τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.

shutterstock_1320890954-1200x882

25
0

Όμως, όπως σημειώνουν οι ερευνητές μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκες στο περιοδικό Nature Climate Change, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από το θέμα, δεν έχουν γίνει ενδελεχείς μελέτες για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παρούσα και την πρόσφατη ιστορία μας.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον οικονομολόγο Ariel Ortiz-Bobea του Πανεπιστημίου Cornell, κατάφερε να προσδιορίσει, κατόπιν πολύπλοκων συστημάτων ανάλυσης, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην γεωργία την τελευταία πεντηκονταετία αντικατοπτρίζεται σε κατά μέσο όρο 20,8% μείωση της παγκόσμιας παραγωγικότητα.  Ωστόσο, το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας με τις ψυχρότερες περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική και η Βόρεια Ευρώπη, να παρουσιάζουν μικρότερες απώλειες, ενώ σε θερμότερες περιοχές, το ποσοστό αυτό ήταν πολύ υψηλότερο: 34% στην υποσαχάρια Αφρική, 30% στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και 26% στη Λατινική Αμερική.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές δεν βασίστηκαν στην απόδοση ή στην οικονομική αξία των παραγόμενων προϊόντων για να καταλήξουν σε αυτά τα ποσοστά αλλά χρησιμοποίησαν δείκτες όπως ο παράγοντας συνολικής, ή TFP ο οποίος δημιουργεί ένα είδος μέσης μονάδας εξόδων ανά προσθήκη στην καλλιέργεια (εισροές, σπόροι, γη, εργασία κλπ). Με άλλα λόγια, ο TFP μετρά, κατά μια έννοια, το γεωργικό κέρδος (Πόσο παίρνει πίσω ο παραγωγός για τις εισροές που βάζει στο χωράφι του;), δηλαδή πόσο επιτυχής είναι η καλλιέργεια με βάση όλα τα διαθέσιμα, ανεξάρτητα και μετρήσιμα δεδομένα.

 

Παρά το γεγονός ότι το συνολικό ποσοστό επιτυχίας μπορεί να είναι ικανοποιητικό, οι ερευνητές θεωρούν υπαίτιο την τεχνολογική πρόοδο που εξισορροπεί τις «κρυμμένες» απώλειες της παραγωγής λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και για να το αποδείξουν πειραματικά ένταξαν στις αναλύσεις τους ένα συμπληρωματικό μοντέλο που λάμβανε υπόψιν την αλλαγή περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις, που λάβαν χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, με εξειδίκευση για κάθε χώρα.

Αυτό τους επέτρεψε να δουν τι είδους επίδραση έχουν αυτά τα καιρικά φαινόμενα στη γεωργία.

Το μεγάλο εύρος παραγόντων που θέλησαν να συμπεριλάβουν και να αναλύσουν οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη είναι πιθανό να συνοδεύεται και από μια σειρά αναλυτικών προβλήματα, με ορισμένους παράγοντες (όπως η χρήση νερού άρδευσης) να περιέχουν σφάλματα μέτρησης-απόδοσής τους. Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι παρά τις μικρές αριθμητικές αποκλίσεις, τα τελικά νούμερα που προκύψαν είναι αντιπροσωπευτικά και αποτελούν ένα πολύτιμο πρώτο βήμα προς την κατανόηση  των περίπλοκών επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής στην γεωργική παραγωγή τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από το modernfarmer.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές