Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

«Καθαρές» οι ακτινιδιές από βακτηριακό έλκος, σύμφωνα με την ΔΑΟΚ

Καταλαγιάζει η ανησυχία των παραγωγών ακτινίδιου στην περιοχή του Αγρινίου μετά τα αρνητικά για «βακτηριακό έλκος» τεστς δειγμάτων.

unnamed_40

173
1

Μετά το διαγνωσμένο κρούσμα της ασθένειας σε ακτινιδιές ιδιώτη τις προηγούμενες μέρες που σήμανε συναγερμό στην περιοχή του Αγρινίου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, η ΔΑΟΚ της περιοχής πραγματοποίησε δειγματοληψίες από τους γύρω οπωρώνες που αναλύθηκαν στην συνέχεια από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Με την ολοκλήρωση της εξέτασης των δειγμάτων η ΔΑΟΚ ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκε σε κανένα από αυτά το καταστροφικό βακτήριο καραντίνας ( Pseudomonas syringae actinidiae) που είναι υπεύθυνο για την ασθένεια. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Σε συνέχεια της εμφάνισης του Βακτηριακού Έλκους της ακτινιδιάς, σε δείγμα που απέστειλε ιδιώτης (από 4 φυτά σε πλ. γλάστρες που διατηρούσε στον ακάλυπτο χώρο της οικίας του) στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ προέβη στις εξής ενέργειες:

• Διερεύνησε την πιθανή προέλευση των συγκεκριμένων φυτών.

• Πραγματοποίησε επιπλέον δειγματοληψίες σε οπωρώνες ακτινιδίου της περιοχής της Περιφερειακής Ενότητάς μας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία του Pseudomonas syringae actinidiae (Psa).

• Από τις δειγματοληψίες που έγιναν και εστάλησαν στο ΜΦΙ για εργαστηριακή εξέταση

ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΠΟΥΘΕΝΑ το βακτήριο της ακτινιδιάς.

Ωστόσο η υπηρεσία μας έχει θέσει την καλλιέργεια της ακτινιδιάς στην περιοχή μας σε καθεστώς αυξημένης φυτουγειονομικής επιτήρησης.

Οι Φυτουγειονομικοί Ελεγκτές της υπηρεσίας μας συνεχίζουν τους ελέγχους και βρίσκoνται στη διάθεση των παραγωγών για περαιτέρω υποδείξεις και οδηγίες. Επίσης καλούμε τους παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητάς μας, σε συχνή επιθεώρηση των οπωρώνων τους ώστε σε περίπτωση που εντοπίσουν οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα, να ενημερώσουν άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού- Φυτουγειονομικού Ελέγχου & Φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας, στα τηλ.:26313 61157/61679/61680.

Επιπλέον υπενθυμίζουμε τόσο στους παραγωγούς, όσο και στους διακινητές ακτινιδίου της περιοχής μας, να εφαρμόζουν:

Α) τις οδηγίες σχετικά με τις ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής για το βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς και

Β) τις ορθές πρακτικές χρήσης των μέσων συσκευασίας που σχετίζονται με τη μεταφορά των νωπών καρπών ακτινιδίου προκειμένου να αποφεύγεται η εξάπλωση του βακτηρίου, οι οποίες έχουν εκδοθεί από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το ΜΦΙ και συνημμένα παραθέτονται.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-06-2021 16:26Νικος

Άμα το έβγαλε το Μπενάκειο σιγουρευτήκατε αυτοί είναι πετά βρέχει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία