BACK TO
TOP
Farming

Νέες ποικιλίες πατάτας με υψηλή ποιότητα και αντοχή από Αγροδίκτυο

Παραγωγοί και αντιπρόσωποι αγροτικών καταστημάτων από το Λασίθι, την Κυπαρισσία, την Καβάλα ακόμα και τη Ρόδο συγκεντρώθηκαν στην Θήβα για να γίνουν μάρτυρες και κριτές των νέων ποιοτικών και ανεκτικών στην κλιματική αλλαγή ποικιλιών πατάτας στην «Ημέρα Αγρού» που διοργάνωσε το Αγροδίκτυο, το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021.

1KAR_2647

Στέλα Προβελέγγιου

140
1

Υπό την σκιά του επίμονου καύσωνα και με φρέσκιες τις μνήμες των ανοιξιάτικων παγετών, το "Αγροδίκτυο" άκουσε την ανάγκη των Ελλήνων πατατοπαραγωγών και έκανε δυναμικό άνοιγμα στην δοκιμή και εμπορία νέων ποικιλιών πατάτας, με χαρακτηριστικά που προσδίδουν καλύτερη αντοχή στα νέα δεδομένα, που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Με 10 νέες ποικιλίες του συνεργαζόμενου δανέζικου οίκου Danespo, να έχουν περάσει τους τελευταίους μήνες στα 30 στρέμματα «πειραματικού» αγρού στην Θήβα, η ώρα της «κρίσης» έφτασε το Σάββατο 17 Ιουλίου, με παραγωγούς και γεωπόνους-επιχειρηματίες να φτάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για το Open Field day που διοργάνωσαν οι τρείς συνέταιροι του Αγροδικτύoυ.

 
Οι τρεις συνέταιροι του Αγροδικτύου: (από αριστερά) Παναγιώτης Παραπούλης, Ιωάννης Μάντζαρης, Νίκος Παραπούλης

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στον αγρό. Με τα κινητά στα χέρια για να απαθανατίσουν την διαδικασία και ελέγχοντας με προσοχή τις πατάτες που έφερνε στην επιφάνεια το μηχάνημα, οι σχεδόν ενενήντα προσκεκλημένοι φαίνεται να εμείναν εντυπωσιασμένοι με το αποτέλεσμα. Η δοκιμή πέτυχε. Η συγκομιδή ξεκίνησε με την ποικιλία Agrana που «τίμησε» όσα έταζε στα χαρτιά, με την παραγωγικότητά της να ξεχωρίζει. Καλλιεργητές από την Καβάλα και το Νευροκόπι, που βρίσκονταν σε απόσταση ακοής φαίνεται να συζήταγαν πως οι κόνδυλοι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι αν είχαν μαζευτεί 10 μέρες μετά και χωρίς τον περιορισμό χρόνου που επέβαλε η ημέρα παρουσίασης. Μάλιστα η συγκεκριμένη ποικιλία έχει αποδείξει την υψηλή ανεκτικότητά της τόσο στην υδατική όσο και στην θερμική καταπόνηση μια που είναι η βασική που καλλιεργείται στο Μαρόκο για εξαγωγές στην Ευρώπη.

Ο Παναγιώτης Παραπούλης, ο ένας από τους τρεις ιδρυτές του Αγροδικτύου, ακολουθώντας των πατατοσυλλέκτη κατά πόδας, εξηγούσε στους επισκέπτες τις συνθήκες καλλιέργειας που ακολουθήθηκαν, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω των ανοιξιάτικών παγετών καθώς και την χρήση της κάθε ποικιλίας και τα αναμενόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Στην συνέχεια η διαδικασία εξαγωγής επαναλήφθηκε για τρεις ακόμα ποικιλίες πριν η ζέστη του μεσημεριού μας οδηγήσει πίσω στο υπόστεγο. Οι διοργανωτές διάλεξαν να μαζέψουν την ποικιλία Cimega, ή την βελτιωμένη Spunta όπως την χαρακτήρησαν. Στάθηκαν στην εξαιρετική της γεύση που την διατηρεί ακόμα και έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα αποθήκευσης, ενώ η ποικιλία Cronos απέδειξε την πρωιμότητα και την υψηλή της απόδοση ακόμα και υπό τις φετινές περιβαλλοντικές συνθήκες. Η επίσκεψη στον αγρό ολοκληρώθηκε με την συλλογή της Royal, ποικιλία κατάλληλη για τη βιομηχανία που καλύπτει και τα standards της εταιρείας Chipita.

 

Από τον αγρό στην οθόνη και την θεωρία

Η επίδειξη συνοδεύτηκε και από λίγη θεωρία με τον Νίκο Παραπούλη να παρουσιάζει στο κοινό τις top-10 ποικιλίες που είχαν την τιμητική τους στην «Ημέρα Αγρού». Το έκδηλο ενδιαφέρον του κοινού πρόδιδε η προσήλωση όλων στην οθόνη με τις διαφάνειες του κ. Παραπούλη, και ο ήχος των μολυβιών στο χαρτί, καθώς ήταν αρκετοί εκείνοι που κρατούσαν και σημειώσεις. Οι βορειοελλαδίτες επισκέπτες αναθάρρησαν στο άκουσμα ότι οι ποικιλίες Inova και Folva τα πάνε καλά στην περιοχή τους, ενώ ούτε οι νησιώτες έμειναν παραπονεμένοι, καθώς οι ποικιλίες Hanna και Mikado είναι κατάλληλες για το μικροκλίμα τους. Κοινά χαρακτηριστικά και των 10 ποικιλιών φαίνεται να είναι η ευρωστία των φυτών, η υψηλή απόδοση, η ανθεκτικότητα σε ασθένειες-εχθρούς κλειδιά και τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. O κ. Παραπούλης τόνισε ότι βασική προτεραιότητα του Αγροδικτύου ήταν να επιλεγούν και να δοκιμαστούν ποικιλίες με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ανθεκτικές στους εσωτερικούς μεταχρωματισμούς που πυροδοτεί το θερμικό στρες και με καλή καλλιεργητική συμπεριφορά στο χωράφι. 

 

Προσδίδοντας έναν επιστημονικό τόνο, ακολούθησε παρουσίαση για τις climate-smart ποικιλίες του μέλλοντος και τις ανάγκες που έρχονται να καλύψουν. Η υπογράφουσα του παρόντος άρθρου, που συμμετείχε στην εκδήλωση με την ιδιότητα της γεωπόνου, εξειδικευμένης στην βελτίωση φυτών και τη γενετική, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά εκείνα που «κοιτούν» οι επιστήμονες με σκοπό τη δημιουργία νεών ποικιλιών πατάτας ανεκτικών στην ξηρασία και το θερμικό στρες. Η βελτιωμένη ικανότητα αξιοποίησης του νερού (WUE), το βαθύτερο ριζικό σύστημα, το stay-green χαρακτηριστικό, η ενισχυμένη ανθεκτικότητα στον περονόσπορο και ο μικρότερος βιολογικός κύκλος φαίνεται να βρίσκονται σταθερά στην λίστα των χαρακτηριστικών-κλειδιών για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Τον κύκλο παρουσιάσεων συμπλήρωσε ο Ιωάννης Μουγγολιάς, διευθυντής Μarketing της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ που παρέδωσε αληθινό «σεμινάριο» για το πρόγραμμα λίπανσης της πατάτας. Ο κ. Μουγγολιάς ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας πώς «εικοσιπέντε χρόνια στον χώρο δεν έχω ξαναδεί τόσο εξαιρετική διοργάνωση από κατάστημα εφοδίων». Ο ομιλητής παρ’ ότι δεν άφησε θρεπτικό στοιχείο που να μην αναλύσει και αναπτυξιακό στάδιο του πατατόφυτου που να μην σταθεί, επέλεξε να τονίσει τρεις συγκεκριμένες αρχές.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καθολική συνταγή λίπανσης, αλλά να έχουμε έναν “μπούσουλα” και να την προσαρμόζουμε ανάλογα με την χρονιά (περιβαλλοντικές συνθήκες) και το χωράφι», τονίζει ο κ. Μουγγολιάς. Ως δεύτερο σημείο ο εκπρόσωπος της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ επέλεξε να σταθεί στο στάδιο της κονδυλοποίησης όπου δεν πρέπει να εφαρμόζεται τεχνιτή υδατική καταπόνηση στα φυτά, ενώ παράλληλα «κράτει» πρέπει να γίνεται και στην αζωτούχο λίπανση την συγκεκριμένη περίοδο. Τέλος, έκλεισε αναφερόμενος στην αξία του ασβεστίου στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του φυτού, του φωσφόρου για πρωίμηση και απόδοση και του καλίου για καλή υδατική ισορροπία σε θερμική καταπόνηση. 


Από το χωράφι στο πιάτο και την τυφλή γευσιγνωσία

Ακολουθώντας τα βήματα μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων το Αγροδίκτυο επέλεξε να κλείσει την εκδήλωση με μια τυφλή γευσιγνωσία των υπόπαρουσίαση ποικιλιών. Για τον σκοπό αυτό μας στρώσανε τραπέζι κάτω από τα πλατάνια της πλατείας της Θήβας. Τα τηγάνια πήρανε φωτιά και τα τραπέζια με τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης γεμίσανε τηγανιτές πατάτες.  Η διαδικασία αποδείχθηκε πολύ πιο ενδιαφέρουσα από ότι αναμενόταν καθώς γέννησε συζητήσεις, διαφωνίες και ήχους ευχαρίστησης.
Οι δέκα ποικιλίες βαθμολογήθηκαν σε μια κλίμακα από το 0 έως το 5 για την εμφάνιση, την τραγανότητα και την γεύση τους. Στο τέλος της γευστικής δοκιμής ο συνιδρυτής του Αγροδίκτυου, Γιάννης Μάντζαρης, που «έτρεχε» με ιδιαίτερη φροντίδα την όλη διαδικασία, μας αποκάλυψε την τελική κατάταξη. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των αξιολογήσεων πρώτη σε προτίμηση αναδείχθηκε η ποικιλία Cronos, ενώ την τετράδα συμπλήρωσαν με την σειρά οι ποικιλίες Cimega, Argana και Mikado.

Με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι τα γευστικά γούστα διέφεραν από περιοχή σε περιοχή, με άλλες ποικιλίες να έρχονται πρώτες σε προτίμηση και βαθμολογία στην Β. Ελλάδα και άλλες στις νότιες περιοχές. Συγκεκριμένα, γεωπόνοι και παραγωγοί από την Βόρεια Ελλάδα ξεχώρισαν τις ποικιλίες Cronos και Argana. Ο λόγος; Το βαθύ κίτρινο-χρυσαφί χρώμα της σάρκας από το χωράφι έως το τηγάνι. Αντίθετα οι επισκέπτες από τα νότια της χώρας πρώτη αναδείξαν την Cimega για το λευκότερο χρώματος, την καλή της σύσταση και την τραγανότητα.



Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές