BACK TO
TOP
Farming

Μάχη με τον καύσωνα δίνει η βιομηχανική ντομάτα, κερδίζει ώρες το βαμβάκι

«Πάγωσε» ξανά η ανάπτυξη των καλλιεργειών, τα φυτά «λαχανιάζουν», καίγονται οι καρποί, ποτίζουν οι παραγωγοί που εύχονται να φτάσουν τα αποθέματα αρδευτικού νερού.

12_26

Στέλα Προβελέγγιου

5
0

Καύσωνας, πλημμύρες, χαλάζι και πάλι καύσωνας είναι τα καιρικά φαινόμενα που είχαν να αντιμετωπίσουν σε διάστημα μόλις ενός μήνα σχεδόν όλοι οι παραγωγοί της χώρας, ανεξαρτήτως περιοχής και καλλιέργειας. Γι’ άλλη μια φορά οι προσπάθειες όλων είναι να κρατηθούν τα φυτά ζωντανά, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την αύξηση της απόδοσης.

Η ανάπτυξη έχει παγώσει, τα φυτά «λαχανιάζουν» και οι παραγωγοί εύχονται να τους φτάσει το νερό

Στα ανθισμένα οι απώλειες στην τελική απόδοση αποτελεί έκδηλο και καθολικό πρόβλημα. Όπου το φύλλωμα είναι αραιό και οι καρποί εκτεθειμένοι, τα ηλιοκάματα δίνουν και παίρνουν. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν για άλλη μια φορά οι καλλιεργητές κηπευτικών, με τις ντομάτες να ασπρίζουν από τον ήλιο και να πετιούνται κατά τόνους ή να μην μαζεύονται καν από τα χωράφια. «Δεν θα μαζέψουμε αυτή τη χεριά. Πριν ένα μήνα ό,τι συγκομίσαμε πετάχτηκε ή πουλήθηκε σε τιμή που δεν κάλυπτε ούτε τα βασικά έξοδα που κάναμε», αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή του Μαραθώνα, προσθέτοντας ότι και οι συνάδελφοί τους στην Ηλεία δεν ήταν πιο τυχεροί.

Με τη βιομηχανική ντομάτα να είναι μερικές ημέρες πριν τη συγκομιδή στον κάμπο της Θεσσαλίας, οι παραγωγοί είναι σε μια κατάσταση αναμονής και ποτισμάτων. «Η φετινή χρονιά είχε πολλά προβλήματα και βλέπουμε να έχουν δημιουργηθεί σκάλες στην ωρίμανση των φυτών. Σε απόδοση είμαστε πιο κάτω από πέρυσι και πλέον περιμένουμε να δούμε αν θα έχει πέσει και η ποιότητα», δήλωσε στην Agrenda ο γενικός διευθυντής του ΘΕΣΤΟ Αστέριος Σαπουνάς. Οι γεωπόνοι συνιστούν να μην γίνονται υπερβολές με τα ποτίσματα για να μην προκληθούν σαπίσματα των καρπών.

 

«Κερδίζει» ώρες το βαμβάκι, με επιμέλεια τα ποτίσματα για αναπλήρωση απωλειών νερού

Τα βαμβάκια που γλίτωσαν από το χαλάζι και βρίσκονται πια στην πλήρη ανθοφορία, μοιάζουν να εκμεταλλεύονται προς το παρόν τη ζέστη και να παίρνουν και μια μικρή ανάσα από το πράσινο σκουλήκι που αδρανοποιείται με τα σαραντάρια. «Σε φυτείες, που αναπληρώνεται το νερό που χάνεται με την αυξημένη εξατμισοδιαπνοή δεν θα έχουν θέμα. Όπου υπάρχει μειωμένη διαθεσιμότητα νερού βέβαια, είναι άλλη υπόθεση και οι απώλειες θα είναι εκτεταμένες», αναφέρει ο Γιώργος Καραΐσκος από τη Διεπαγγελματική Βάμβακος. «Αν είμαστε καλά από νερό, τα φυτά κερδίζουν ώρες με την ζέστη και προχωράει καλά η ανάπτυξή τους», λέει ο έμπειρος παραγωγός Νίκος Βαρδούλης από τη Λάρισα. Από την άλλη μεριά οι γεωπόνοι προειδοποιούν όσους βαμβακοπαραγωγούς εφάρμοσαν πρόσφατα διαφυλλικά ουρικό φώσφορο, να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα φυτά τους καθώς θα είναι ήδη στρεσαρισμένα από την εφαρμογή.
Ο δεκαήμερος καύσωνας βρήκε στρεσαρισμένα φυτά και παραγωγούς στη Βόρεια Ελλάδα. Πρωίμιση και πτώση στην παραγωγή καταγράφεται σε όλες τις ξηρικές καλλιέργειες ηλίανθου, με τα χωράφια να έχουν να δουν βροχή καιρό και τους παραγωγούς σε Φλώρινα και Ορεστιάδα να λένε πως θα πουν και ευχαριστώ αν πάρουν 180-200 κιλά το στρέμμα, ενώ φοβούνται μην πέσουν στα 120-150 κιλά. Ακόμα και στη Χαλάστρα, όπου ο υψηλός υδροφόρος ορίζοντας και οι βροχές αρκούσαν για την άρδευση στα καλαμπόκια, φέτος οι παραγωγοί χρειάστηκε να ανοίξουν πολλές φορές τις κάνουλες.

 

Κίνδυνοι ηλιοκαµάτων και αφυδάτωσης σε αµπέλια, µηλιές και ροδακινιές
Τα ασβέστια έγιναν, οι ράγες σκλήρυναν και οι αµπελουργοί µοιάζουν πιο ήρεµοι αυτή τη φορά, κρατώντας βέβαια πάντα µικρό καλάθι. Αυξηµένο κίνδυνο ηλιοκαµάτων και αφυδάτωσης αντιµετωπίζουν, όµως, τα σταφύλια που δεν σκιάζονται επαρκώς από το φύλλωµα, ενώ σε ξηρικούς αµπελώνες τα φυτά δοκιµάζονται. Φαίνεται ότι απέδωσαν τα προληπτικά µέτρα προστασίας στα όψιµα ροδάκινα και στα µήλα, µε τους παραγωγούς να έχουν ανοίξει τα δίκτυα, να παρατηρούν από κοντά τα δέντρα τους και να ποτίζουν όπου µπορούν. «Πάµε καλά, αλλά έχουµε δρόµο µπροστά µας. Αν επιµείνουν οι θερµοκρασίες άνω των σαράντα βαθµών Κελσίου και συνοδευτούν από λίβα θα τρέχουµε», λένε παραγωγοί από την Αγιά Λάρισας

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές