BACK TO
TOP
Farming

Ρύθμιση άρδευσης στον ελαιώνα με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης

Δύο ισπανικές εταιρείες, η Tepro και η TIC Evenor-Tech, έλαβαν επιχορήγηση ύψους 30.000€ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα DIVA, ώστε να αναπτύξουν ένα καινοτόμο εργαλείο που θα επιτρέπει στον αγρότη να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή τις ανάγκες του ελαιώνα σε νερό και να επιτυγχάνει σταθερά την μέγιστη δυνατή παραγωγική αποτελεσματικότητα.

olive_grove

22
0

Του Γιάννη Ρούπα

Το εργαλείο που κατασκευάστηκε ονομάζεται WATSAT και αποτελεί ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων, που σκοπό έχει να προτείνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές στον αγρότη όσον αφορά την άρδευση των ελαιώνων, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης, δορυφορικών εικόνων και γεωπονικών μοντέλων.

To πρωτότυπο σύστημα χρησιμοποιεί εσωτερικά (από την ίδια την καλλιέργεια), καθώς και εξωτερικά (από διάφορες έγκριτες πηγές) δεδομένα για να λάβει τις αποφάσεις του. Επίσης το λογισμικό έχει προβλέψει την χρήση του τόσο από επαγγελματίες αγρότες όσο και επιστήμονες γεωπόνους και την δημόσια διοίκηση.

Όσον αφορά τα δεδομένα που προέρχονται από την καλλιέργεια, η χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία που ονομάζεται NDVI-cws, λαμβάνει υπόψιν της διάφορες εδαφολογικές μεταβλητές του ελαιώνα, όπως η συχνότητα των βροχοπτώσεων, η ιστορική περιεκτικότητα του εδάφους σε υγρασία, η θερμοκρασία καθώς και η ημερήσια ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται το έδαφος του ελαιώνα. Επιπλέον, προσωπικές καταχωρίσεις του εκάστοτε χρήστη του προγράμματος γίνονται δεκτές με ρυθμιζόμενο δείκτη σημαντικότητας, ανάλογα με το πόσο έμπειρος νιώθει ο χρήστης.

Αναφορικά με την χρήση εξωτερικών πηγών, το πρόγραμμα εισάγει δεδομένα από ελεύθερες στο κοινό πηγές όπως η AEMET -η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας- και το ανοικτό Ευρωπαϊκό Σύστημα Δορυφορικών Παρατηρήσεων Κοπέρνικος, προκειμένου να διαμορφώσει μια άποψη του μικροκλίματος και του περιβάλλοντα χώρου γύρω από τον ελαιώνα. Παράλληλα, αξιοποιεί γνώση που προέρχεται από δημοσιεύσεις σε ανοιχτές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες στο Διαδίκτυο, ενώ χρησιμοποιεί έναν μαθηματικό δείκτη NDWI (Κανονικοποιημένος Δείκτης Βλάστησης), ο οποίος υπολογίζεται έπειτα από δορυφορική χαρτογράφηση της περιοχής και μετράει το ποσοστό της αντανάκλασης της υπέρυθρης ακτινοβολίας από την χλωρίδα, έχοντας σκοπό να προσδιοριστεί ο ρυθμός φωτοσύνθεσης και ανάπτυξης της βλάστησης στην ευρύτερη περιοχή και ως αποτέλεσμα αυτού, να υπολογιστούν και οι ανάγκες σε άρδευση της τριγύρω περιοχής.

Το λογισμικό θα λαμβάνει υπόψιν του την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, τους κανόνες της εκάστοτε Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τα Ύδατα καθώς και τους κλιματικούς περιορισμούς των περιοχών, ώστε να μην εγείρει παράλογες ή παράνομες απαιτήσεις σε νερό από τον χρήστη.

Το πρότζεκτ WATSAT, είναι μία από τις 36 ισπανικές πρωτοβουλίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα DIVA σε σύνολο 134 εγκεκριμένων αιτήσεων, ενώ τα 14 από το σύνολο των εγκεκριμένων πρότζεκτ αφορούν αιτήσεις που κατέθεσαν ελληνικές εταιρείες/οργανισμοί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές