BACK TO
TOP
Farming

Πώς αποφεύγεται στη λίπανση η παγίδα του «φθηνού σακιού»

Την τελευταία χρονιά η τιμή των λιπασμάτων αυξήθηκε και φαίνεται όπως υποστηρίζουν και πολλοί αναλυτές η αυξητική αυτή τάση να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

mpountas1444382860_2

339
0

Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται από τις αυξημένες τιμές που καταγράφονται στα αγροτικά εμπορεύματα ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της αυξημένης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς αλλά και της προσπάθειας του αγροτικού κλάδου όπως και της παγκόσμιας οικονομίας,  να ανακτήσουν τον βηματισμό τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν φαίνεται να ανοίγονται νέες προοπτικές και ευκαιρίες, κάτι που κάνει την επιλογή του σωστού λιπάσματος ακόμα πιο σοβαρή. Δεδομένου ότι το ζητούμενο για υψηλές αποδόσεις είναι πιο ισχυρό από ποτέ, είναι πολύ σημαντικό να ξεφύγουμε από την παγίδα του ΄΄φτηνού σακιού΄΄ που κατά κανόνα το πληρώνουμε πολύ ακριβά. Είναι επιτακτικό, ιδίως αυτή τη χρονιά να στοχεύσουμε σε υψηλές αποδόσεις και να επιλέξουμε λιπάσματα που πραγματικά μπορούν υλοποιήσουν αυτόν τον στόχο. 

Να λοιπόν κάποιοι κανόνες για να μην πέσουμε ποτέ σε παγίδα:

  • Επιλέγουμε πάντα πυκνούς τύπους λιπασμάτων. Οι μονάδες που αναγράφονται πάνω στο σακί είναι η συγκέντρωση του κάθε στοιχείου που περιέχεται επί τοις εκατό. Τι σημαίνει αυτό; Σε 100 κιλά π.χ. 30-15-0 περιέχονται 45 θρεπτικές μονάδες ενώ σε ένα 20-10-0  μόνο 30. Άρα πρακτικά το 30-15-0 είναι μιάμιση φορά πιο πυκνό σε σχέση με το 20-10-0 και ενώ έχει πιο ακριβό σακί την ίδια στιγμή έχει και την πιο φτηνή μονάδα θρέψης που είναι και το ζητούμενο.  Πολύ αραιούς τύπους συμπεριλαμβάνουν κατά κανόνα τα χημικά λιπάσματα σε αντίθεση με τα Blending λιπάσματα που ως επί το πλείστον περιέχουν πυκνούς τύπους.
  • Προσέχουμε τι μορφή αζώτου περιέχεται στο λίπασμα που επιλέγουμε μιας και το άζωτο είναι το θρεπτικό στοιχείο με τον μεγαλύτερο βαθμό συσχέτισης με τις τελικές αποδόσεις αλλά ταυτόχρονα και το στοιχείο με το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών. Τα φυτά δεν αναγνωρίζουν μάρκες όπως δεν αναγνωρίζουν και τύπους λιπασμάτων. Το μόνο που είναι σημαντικό για αυτά είναι πόσες μονάδες θρέψης τελικά θα είναι διαθέσιμες για αυτά. Γι’ αυτό και η GAVRIEL προτείνει τα λιπάσματα Νέας Τεχνολογίας NUTRIMORE που: Υπερέχουν στο άζωτο μιας και δεν περιέχουν καθόλου Νιτρικό άζωτο που είναι και η πιο επιρρεπής σε απώλειες μορφή αζώτου. Αντίθετα περιέχουν ουρεϊκό άζωτο 100% ενισχυμένο με AGROTAIN και άρα με μηδενικές απώλειες λόγω εξαέρωσης όπως και κάποιες μονάδες σταθερού αμμωνιακού αζώτου. Αντίθετα τα χημικά λιπάσματα περιέχουν υψηλό ποσοστό νιτρικού αζώτου που συνήθως χάνεται πριν καν τα φυτά προλάβουν να απορροφήσουν. Επίσης τα κοινά blending λιπάσματα χάνουν πολλές μονάδες ουρεϊκού αζώτου λόγω εξαέρωσης.
  • Προσέχουμε τον φώσφορο που περιέχεται. Τα φυτά μπορούν να απορροφήσουν μόνο τον υδατοδιαλυτό φώσφορο. Πάντα στα NUTRIMORE o φώσφορος που περιέχεται είναι 95% υδατοδιαλυτός. Αντίθετα πολλά λιπάσματα περιέχουν αδιάλυτους φωσφορίτες με αποτέλεσμα ο φώσφορος που περιέχουν να είναι ακόμα και μόνο 50-60 % υδατοδιαλυτός άρα χαμηλής απορροφησιμότητας από τα φυτά. Μειωμένες μονάδες για φυτά συνεπάγεται αδύναμη εγκατάσταση και κατ’ επέκταση φυτά.
  • Το κάλιο τέλος σε ένα λίπασμα προέρχεται είτε μέσω θειικού είτε μέσω χλωριούχου καλίου. Οι τύποι λιπάσματος που περιέχουν θειϊκό κάλιο αναγράφουν κατά κανόνα στο σακί τους την φράση ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΧΛΩΡΙΟ ή ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΛΩΡΙΟΥ. Λιπάσματα που περιέχουν κάλιο θειϊκό είναι κατά κανόνα πολύ ακριβότερα σε σχέση με λιπάσματα χλωριούχου καλίου. Κριτήριο για την επιλογή του ενός ή του άλλου πρέπει πάντοτε να είναι η ανθεκτικότητα της εκάστοτε καλλιέργειας στο χλωριούχο κάλιο. Τα NUTRIMORE περιλαμβάνουν τύπους είτε με θειϊκό είτε με χλωριούχο κάλιο.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναθεωρήσουμε και να κάνουμε την σωστή και πραγματικά οικονομική επιλογή λιπάσματος. Με τα NUTRIMORE συνδυάζουμε διπλό όφελος. Περισσότερες μονάδες θρέψης που φτάνιυν στα φυτά και άρα εξασφαλισμένη αύξηση σοδειάς αλλά και μείωση κοστολογίων λίπανσης μιας και η επιλογή πυκνών τύπων δίνει δυνατότητα για χρήση λιγότερων κιλών λιπάσματος ανά στρέμμα. Για σίγουρα αποτελέσματα και εξασφαλισμένη κερδοφορία Δεν θέλει κόπο-Θέλει NUTRIMORE!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές