BACK TO
TOP
Farming

Έχασαν 100 κιλά το στρέμμα τα βαμβάκια, ενιαία τιμή στην αγορά

Με 72 λεπτά στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου η επανέναρξη µε πιο εντατικούς ρυθµούς των παραδόσεων σύσπορου στα παραγωγικά κέντρα της χώρας, έπειτα από την υποχρεωτική παύση που επέβαλαν οι βροχές.

20_3

Πέτρος Γκόγκος

409
0

Έχασαν 100 κιλά το στρέμμα τα βαμβάκια, ενιαία τιμή για στεγνά και μεταβροχικά

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η τιµή είναι ενιαία τόσο για τα στεγνά όσο και για τα µεταβροχικά βαµβάκια, παρά τα προβλήµατα που ήδη αποτυπώνονται στο χρώµα της ίνας. Η εξέλιξη αυτή, έρχεται να επιβεβαιώσει την έντονη ζήτηση για πρώτη ύλη, αλλά και τη µειωµένη προσφορά φέτος, µε τις βροχές να έχουν κόψει µέχρι και 100 κιλά το στρέµµα στα πολλά ασυγκόµιστα χωράφια.

Ενδεικτικό άλλωστε της τάσης στις αγορές είναι και το γεγονός ότι ενώ ιστορικά η διεθνής τιµή σπάνια µπορεί να κρατηθεί πάνω σε επίπεδα κοντά στο 1 δολάριο ανά λίµπρα, έχει ήδη συµπληρωθεί ένας µήνας µε τον δείκτη να δοκιµάζει τα υψηλά των 110 σεντς.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αρκετοί εκκοκκιστές φαίνεται ότι προετοιµάζονται για το ενδεχόµενο νέας ανόδου των διεθνών τιµών, µε αρκετές από τις ποσότητες να αποθηκεύονται, αντίθετα µε τη δραστήρια εικόνα των προηγούµενων εβδοµάδων που ήθελε τις µπάλες µε το που έβγαιναν από την πρέσα να φορτώνονται σε φορτηγά. Πράγµατι και τα µηνύµατα από τη διεθνή αγορά προϊδεάζουν για το ενδεχόµενο ανόδου, µε δεδοµένη µια µείωση της παραγωγής στην Ινδία αλλά και στην Κίνα, όπου η τελευταία έκθεση του USDA δεν είχε αποτυπώσει. Σε κάθε περίπτωση οι διεθνείς τιµές βρίσκονται σε µια φάση συσσώρευσης µε τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2021 να κινούνται σε ένα στενό εύρος µεταξύ των 106 και 109 σεντς ανά λίµπρα. Καταλύτης θα είναι η έκθεση Νοεµβρίου που αναµένεται για τις επόµενες εβδοµάδες. Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι οι τιµές για τα συµβόλαια της παραγωγής της επόµενης χρονιάς (∆εκέµβριος 2022) βρίσκονται στα 90 σεντς ανά λίµπρα, ήτοι 20 σεντς πάνω από το σηµείο στο οποίο βρίσκονταν οι τιµές ∆εκεµβρίου 2021 πέρυσι τέτοια εποχή.

Στην ώριµη αγορά της Αµερικής ήδη γίνονται ορισµένες προπωλήσεις για την παραγωγή της επόµενης χρονιάς, εξέλιξη που τυγχάνει διπλής ερµηνείας. Οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές εκτιµούν ότι µια τέτοια κίνηση µεταφέρει και στη σοδειά του 2022 το ανοδικό µοµέντουµ. Άλλοι θεωρούν ότι αυτά τα επίπεδα θα οδηγήσουν σε αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων και µια θεµελιώδη πίεση των τιµών. Ωστόσο, οι περισσότεροι συµφωνούν πως µόνο ένας απρόβλεπτος «µαύρος κύκνος» θα µπορούσε να αντιστρέψει το κλίµα.

Tουλάχιστον 3% ενισχύεται η ζήτηση από τα κλωστήρια

Στην απρόβλεπτη παράµετρο των funds εστιάζουν όλο και περισσότεροι αναλυτές της αγοράς βάµβακος, που βλέπουν από την άλλη ότι η εικόνα από τα θεµελιώδη θα µπορούσε ακόµα και σε ένα ενδεχόµενο διόρθωσης να συγκρατήσει την τιµή στα 90 µε 95 σεντς. Μάλιστα, κάτι τέτοιο θα ενεργοποιούσε τη φυσική αγορά που θα παρέσυρε τις κερδοσκοπικές δυνάµεις να τοποθετηθούν εκ νέου υπέρ της ανόδου. Άλλωστε, η παγκόσµια κατανάλωση αναµένεται
να αυξηθεί σχεδόν 3% αυτή τη σεζόν, καθώς συνεχίζει να ανακάµπτει η οικονοµία και η ζήτηση για προϊόντα βαµβακιού. «Με τη ζήτηση για βαµβάκι να ενισχύεται και τα αποθέµατα να µειώνονται, σχεδόν για τρία έτη, η τιµή του βαµβακιού, αναµένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα» αναφέρει το τελευταίο ∆ελτίο Τιµών της Τράπεζας Πειραιώς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές