BACK TO
TOP
Farming

Νέα σελίδα για τον Αγροτικό Οίκο Σπύρου και o ρόλος του Bluemoon Capital Fund

Μία νέα σελίδα επιχειρηματικής διαδρομής σηματοδοτεί για τον Αγροτικό Οίκο Σπύρου η κάλυψη του ομολογιακού δανείου που εξέδωσε η εταιρεία από το Bluemoon Capital Fund, στο οποίο συμμετέχουν κατά κύριο λόγο θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού.

elpida_sporos_vamvaki

Γιώργος Λαμπίρης

100
0

Το fund προέβη στην απόφαση να διαθέσει 1,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με ετήσιο επιτόκιο 1,5% και δικαίωμα μετατροπής του κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, κατά την οποία οι όροι θα γίνονται ελκυστικότεροι σε βάθος χρόνου. Επί της ουσίας το ομολογιακό δάνειο με μετατρέψιμες ομολογίες δίνει το δικαίωμα στον ομολογιούχο να μετατρέψει το ομόλογό του σε μετοχές. Το δικαίωμα μετατροπής ασκείται με δήλωση του ομολογιούχου προς την εταιρεία και συνεπάγεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που υπόκειται σε διατυπώσεις δημοσιότητας, ενώ μειώνεται αντίστοιχα το ποσό του δανείου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν το fund προχωρήσει σε μετατροπή των ομολογιών εντός του 2021, θα έχει το δικαίωμα απόκτησης 11,49 εκατ. ευρώ νέων μετοχών του Αγροτικού Οίκου Σπύρου, ήτοι το 28,8% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ εάν το κάνει το 2022 θα αποκτήσει 12.025.500 νέες μετοχές, ποσοστό 29,7% της επιχείρησης. Εάν η μετατροπή των ομολογιών ωστόσο γίνει στην λήξη του ομολόγου, τότε το fund θα έχει δικαίωμα απόκτησης 12.025.500 μετοχών και επί της ουσίας το 33,1% των μετοχών της επιχείρησης.

 

Παραμένει κύριος μέτοχος ο Γιώργος Σπύρου

 Σε κάθε περίπτωση ακόμα και η μελλοντική μετατροπή των ομολογιών, δεν θα δημιουργήσει σημαντικές ανατροπές στην ιδιοκτησία της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Σπύρου κατέχει το 66,6% και σε περίπτωση που η μετατροπή από πλευράς του fund γίνει στη λήξη του ομολόγου, τότε θα συνεχίσει να είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 43,4%, ενώ σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί και το fund να προβεί σε άσκηση δημόσιας πρότασης για να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Σπύρου, δεδομένου ότι με βάση το νόμο οι δημόσιες προτάσεις που δίνουν το δικαίωμα απόκτησης του συνόλου μετοχών μίας εταιρείας γίνονται εφόσον οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα αποκτά το 33,3% των μετοχών, ενώ το ποσοστό του fund θα είναι στο 33,1%.

 Η εμφάνιση του fund στα πεπραγμένα του Αγροτικού Οίκου Σπύρου αφενός της δίνει ανάσα ρευστότητας μέσα από την καταβολή του 1,5 εκατ. ευρώ για το ομόλογο. Ταυτόχρονα όμως η κίνηση της Bluemoon Capital Fund συμβάλλει στην αναδιάρθρωση υποχρεώσεων, αποπληρώνοντας μέρος αυτών.

 

Η Glafka Capital

 Ας σημειωθεί ότι η Glafka Capital εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων προχώρησε πρόσφατα στη σύσταση του Bluemoon Capital. Πρόκειται για έναν επενδυτικό βραχίονα με πολυδιάστατο επενδυτικό προσανατολισμό (multi-asset investment fund), το οποίο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του γεωγραφικά στη Νότια Ευρώπη. Η Glafka Capital εδρεύει στο Λονδίνο με γραφεία σε Αθήνα και Λευκωσία. Έχει ολοκληρώσει με επενδυτικές συμφωνίες μέσω τραπεζών άνω του 1,5 δισ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία.

 

Ποιοι διοικούν τη Glafka Capital, τα κεφάλαια της οποίας διαχειρίζεται το Bluemoon Capital

 Επικεφαλής της Glafka Capital είναι ο Πέτρος Μυλωνάς. Kατά το παρελθόν, ήταν επικεφαλής Νότιας Ευρώπης του Ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών LXM με έδρα το Λονδίνο και επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της ελβετικής τράπεζας, Mirabaud, στο Λονδίνο με 33 δισ. ελβετικά φράγκα υπό διαζείριση. Στην διοικητική ομάδα βρίσκεται επίσης και ο Χριστόφορος Παπανικολάου, επίσης με θητεία στο LXM Group.

 

Η Αγροτικός Οίκος Σπύρου σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2020: 13,25 εκατ. ευρώ

2019: 14,49 εκατ. ευρώ

Καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους

2020: -2,2 εκατ. ευρώ

2019: 200,22 χιλ. ευρώ

Βραχυπρόθεσμος δανεισμός

2020: 14,26 εκατ. ευρώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές