Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επέκταση άδειας κυκλοφορίας της αμφιλεγόμενης Γλυφοσάτης

Η χρήση της γλυφοσάτης (glyphosate) ως δραστική ουσία σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι επί του παρόντος εγκεκριμένη στην Ε.Ε, αλλά η έγκριση πρόκειται να λήξει σε έναν χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ από τα τέλη του 2019 έχει ξεκινήσει μία διαδικασία διαβούλευσης για να αποφασιστεί εάν η έγκριση θα πρέπει να παραταθεί ή όχι.

farmer-applies-herbicide-glyphosate-on-field-December-2020

Γιάννης Ρούπας

346
0

Την δεδομένη στιγμή, η χρήση της γλυφοσάτης είναι ευρέως διαδεδομένη στην ΕΕ, με την ουσία να αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του όγκου των ζιζανιοκτόνων που πωλήθηκαν στην Ευρώπη το 2017, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020.

Το ζήτημα της ανανέωσης άδειας κυκλοφορίας ζιζανιοκτόνων με γλυφοσικό οξύ παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, καθώς οι απόψεις διίστανται σχετικά με τον αντίκτυπο του στην υγεία και το περιβάλλον, ενώ θεωρείται ακόμη ύποπτο για καρκινογένεση και εμφάνιση διαταραχών του ενδοκρινικού συστήματος

Σε μια αξιολόγηση του 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία ήταν «πιθανότατα καρκινογόνα». Ωστόσο, κατά την προηγούμενη διαδικασία έγκρισης από την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν το προιόν με τον καρκίνο». Ο FAO ενέκρινε επίσης την ουσία ως «απίθανο να αποτελεί καρκινογόνο κίνδυνο για τον άνθρωπο».

Τόσο η EFSA όσο και ο ECHA επαναξιολογούν τώρα την ανανέωση της έγκρισής τους και παράλληλα ολοκλήρωσαν την δημόσια διαβούλευση επί του θέματος στις 22 Νοεμβρίου με 416 κατατεθείσες συνολικά προτάσεις.

Τα σχόλια και τα δεδομένα που υποβλήθηκαν θα ληφθούν πλέον υπόψη από την Ομάδα Αξιολόγησης καθώς και από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου του ECHA, δήλωσε εκπρόσωπος της EFSA.

«Μόλις η Επιτροπή βγάλει πόρισμα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της Γλυφοσάτης για την υγεία, τότε η EFSA και οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών της ΕΕ θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση κινδύνου του καταναλωτή από το ζιζανιοκτόνο και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις», προσθέτοντας επίσης ότι αυτό δεν αναμενόταν να συμβεί πριν το πέρας του δεύτερου εξαμήνου του 2022.

Με πληροφορίες από Euractiv

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία