BACK TO
TOP
Farming

Πνίγηκαν 50 χιλιάδες στρέμματα γης στη Θεσσαλία, σε αναγγελία ζημίας προχωρούν Δήμοι

Ο ένας μετά τον άλλον προχωρούν οι Δήμοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε αναγγελία ζημίας στον ΕΛΓΑ, έπειτα από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδης», η οποία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις άφησε πίσω της 50.000 στρέμματα αγροτικής γης πλυμμηρισμένα.

zimies4

1076
0

Αναγγελίας ζημιάς για 14.500 στρέμματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

Μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας στο Δήμο Καρδίτσας έγιναν οι σχετικές αναγγελίες ζημιών προς τον ΕΛΓΑ, που αφορούσαν 10.000 στρέμματα στην Δ.Ε Κάμπου, 3.500 στρέμματα στην Δ.Κ. Καρδιτσομαγούλας και 1000 στρέμματα στην Τ.Κ. Αρτεσιανού.

Παράλληλα, έγιναν αναγγελίες ζημιών ΕΛΓΑ για 26 χωριά του νομού Καρδίτσας και συγκεκριμένα για τα χωριά:

ΛΕΟΝΤΑΡΙ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ- ΝΕΟ ΙΚΟΝΙΟ, ΑΣΗΜΟΧΩΡΙ, ΑΧΛΑΔΙΑ, ΑΝΑΒΡΑ, ΚΕΔΡΟΣ, ΛΟΥΤΡΟ, ΚΥΨΕΛΗ, ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ, ΕΡΜΗΤΣΙ, ΠΥΡΓΟΣ ΚΙΕΡΙΟΥ, ΓΕΦΥΡΙΑ, ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ, ΑΜΠΕΛΟΣ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΝΩΓΕΙΟ, ΦΙΛΙΑ, ΚΑΡΠΟΧΩΡΙ, ΔΑΣΟΧΩΡΙ, ΜΑΣΧΟΛΟΥΡΙ, ΜΑΥΡΑΧΑΔΕΣ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ, ΚΑΠΑΔΟΚΚΙΚΟ, ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΟΣ,ΣΟΦΑΔΕΣ.

Σε αναγγελία ζημίας στον ΕΛΓΑ προχωράει και ο Δήμος Φαρσάλων

Σοβαρές ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο προκάλεσε η κακοκαιρία στην περιοχή των Φαρσάλων. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ περίπου 10.000 στρέμματα σιτηρών, φακής και ελαιοκράμβης βρίσκονται κάτω από το νερό. 

Ο αντιδήμαρχος και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης  Δημήτρης Γούσιας ζήτησε ήδη ενημέρωση από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει σε αναγγελία ζημίας και να κινηθούν οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης από τον ασφαλιστικό φορέα.

Πλυμμηρισμένα άνω των 22.000 στρέμματα στο Δήμο Αγιάς και Κιλελέρστη Π.Ε. Λάρισας

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε την Παρασκευή το πρωί σε καλλιεργούμενες εκτάσεις του Δήμου Αγιάς που πλημμύρισαν μετά την κακοκαιρία. Οι εκτάσεις αφορούσαν χωράφια με σιτάρι, κριθάρι και τριφύλλι, που βρίσκονται στην Αμυγδαλή, στο Καστρί, στην Πλασιά, στη Δήμητρα και στη Μαρμαρίνη. Όπως αναφέρει το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς, η συνολική πληγείσα έκταση πρέπει να ξεπερνά τα 7.000 στρέμματα, με τη ζημιά στις καλλιέργειες να είναι ολοκληρωτική. Όσον αφορά το δήμο Κιλελέρ, η καταστροφή υπολογίζεται από τους αγρότες της περιοχής γύρω στα 15.000 στρέμματα.

Πνίγηκαν χιλιάδες στρέμματα σιτηρών και βάμβακος στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Αγρότες της περιοχής αναφέρουν πως έχουν πάθει ολική καταστροφή καθώς δεν μπορούν πλέον να μπουν στα χωράφια τους και να τα καλλιεργήσουν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, τα οποία πλέον είναι πλημμυρισμένα, με συνέπεια την καταστροφή καλλιεργειών βάμβακος καθώς και χιλιάδες στρεμμάτων σιτηρών.

Αλλάζει ο λογαριασμός στις εαρινές καλλιέργειες από τις πλημμύρες στον Έβρο

Κατά μήκος του Έβρου χιλιάδες στρέμματα που είχαν ήδη καλλιεργηθεί με φθινοπωρινές  καλλιέργειες και ειδικότερα με σιτηρά και ελαιοκράμβη πνίγηκαν κάτω από μεγάλους όγκους νερού, πράγμα που σημαίνει ότι μεταφέρονται στο σχεδιασμό των εαρινών σπορών, με ότι σημαίνει βέβαια αυτό για τα κόστη αυτών των εκμεταλλεύσεων.

Περίπου 15.000 στρέμματα με χειμερινές καλλιέργειες, μέσα στην πεδιάδα που περικλείεται από χωριά όπως το Τυχερό, τα Θυμάρια και τα Λαγυνά, έχουν μετατραπεί σε λασπώδη λίμνη, ενώ αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και σε άλλα σχεδόν 10.000 στρέμματα καλλιεργειών στον κάμπο, που ξεδιπλώνεται από το Αλεποχώρι, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, έως και τις παρυφές της πόλης του Διδυμοτείχου.

Ο παραγωγός Πρόδρομος Προϊκάκης από το Τυχερό εκτιμά πως από τα περίπου 40.000 στρέμματα της συγκεκριμένης πεδιάδας, γύρω στο 1/3 έχει πλημμυρίσει. «Έχουμε μπροστά μας όλο το χειμώνα και σταδιακά θα πλημμυρίζουν και άλλες εκτάσεις, όσο βρέχει και λιώνουν τα χιόνια, δημιουργώντας πρόβλημα και στις επικείμενες εαρινές καλλιέργειες, διότι αναγκαστικά θα σπαρθούν αργότερα, αν καταφέρουμε να μπούμε να κάνουμε την προετοιμασία του εδάφους και αυτό θα έχει συνέπεια στις αποδόσεις οι οποίες θα είναι μειωμένες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές