Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Θερμοκηπιακό βαμβάκι ετοιμάζουν οι Ολλανδοί με πόρους μεγάλου εμπορικού οίκου

Για την καλλιέργεια βάμβακος σε θερμοκήπιο εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας, εξασφαλίζοντας μάλιστα για τον σκοπό αυτό, άφθονους πόρους χρηματοδότησης από την εταιρεία εμπορίας Dutch Cotton BV.

greenhouse

4604
2

Η έρευνα για την καλλιέργεια βάμβακος σε ελεγχόμενο περιβάλλον βρίσκεται μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο, με τον πανεπιστημιακό οργανισμό να ανακοινώνει ότι στο θερμοκήπιο που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή Bleiswijk (ανάμεσα στη Χάγη και το Ρότερνταμ), αναπτύσσεται και βελτιώνεται ανάμεσα σε άλλες επτά και μια ελληνική ποικιλία. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τον εγχώριο κλάδο βάμβακος που επίσης αναζητά τρόπο ανακατεύθυνσης προς την οδό της ποιότητας, μιας και σε διεθνές επίπεδο ο ανταγωνισμός είναι έντονος.

Βέβαια όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η αγορά υψηλής ποιότητας βάμβακος βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και υπάρχει αρκετός χώρος για όλους όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν μερίδια σε αυτήν.  Η ζήτηση πάντως από οίκους μόδας που απευθύνονται στις ακριβές αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής αυξάνεται διαρκώς για βιολογικό βαμβάκι ή βαμβάκι με πιστοποίηση βιωσιμότητας και δεν μπορεί παρά αυτοί οι δείκτες να κινητοποίησαν τους Ολλανδούς. Πρόκειται άλλωστε για μια χώρα με βαριά ερευνητική βιομηχανία στον χώρο της αγροτικής παραγωγής.  

Πλέον η έρευνα κατευθύνεται στην καταμέτρηση των αποδόσεων ανά τετραγωνικό μέτρο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την υψηλότερη δυνατή ποιότητα. Άλλωστε μόνο λύνοντας την εξίσωση αυτή θα αποκτούσε νόημα η καλλιέργεια βάμβακος σε θερμοκήπιο, αφού τα έξοδα είναι μεγαλύτερα συγκριτικά με την υπαίθρια καλλιέργεια. Μεταξύ των επιλογών είναι είτε το να επιτραπεί στα φυτά να πάρουν μεγαλύτερο ύψος για περισσότερες αποδόσεις, είτε η φύτευσή τους να γίνει με μεγαλύτερη πυκνότητα. Ταυτόχρονα εξετάζεται και η δυνατότητα να αυξηθούν οι καλλιεργητικές περίοδοι ανά έτος.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-01-2022 13:08Βαιος Τσιαχτης

Πολυ θεωρητικο φαινεται το αρθρο. Δεν παρεχει εστω κατ' εκτιμηση στοιχεια για την καλλιεργεια

Απάντηση

19-01-2022 23:19Κώστας

Ένα πυροτέχνημα. Καλό ανέκδοτο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία