BACK TO
TOP
Farming

Όψιμη η σπορά του ηλίανθου φέτος, αποστράγγιση και σωστό βάθος φύτευσης βελτιώνουν αποδόσεις

Ο ηλίανθος χαρακτηρίζεται για την προσαρµοστικότητά του σε διάφορα φάσµατα κλιµατικών και εδαφικών συνθηκών.

NA-AGCO-Massey-Ferguson-8700-Tractor-Sunflower-disk-021417_9a0076ce-e5b4-42fc-bf37-19a90d154cf8-prv

Γιάννης Ρούπας

1501
0

Μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξερικός ή αρδευόµενος αλλά συστήνεται να εισάγεται σε συστήµατα αµειψισποράς 2ετή σε συνδυασµό µε κάποιο χειµερινό σιτηρό ή 3ετη-4ετη σε συνδυασµό µε αρδευόµενα, αντίστοιχα.

Ως κατάλληλη εποχή σποράς θεωρείται µεν παραδοσιακά το διάστηµα 15 Μαρτίου - 15 Απριλίου, ανάλογα βέβαια µε την περιοχή. Ωστόσο φέτος που η άνοιξη... οψίµισε καθώς φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες σημειώθηκαν πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου, οι καλλιεργητές σπέρνουν ηµερολογιακά λίγο πιο αργά κατά 10-15 μέρες. Οι κατά τόπους γεωπόνοι επισηµαίνουν πως πριν ξεκινήσει η διαδικασία της σποράς καλό είναι να έχει προηγηθεί ένα ελαφρύ όργωµα και σβάρνισµα. Με την όσο το δυνατόν πρωιμότερη σπορά αυξάνονται οι στρεµµατικές αποδόσεις και η ελαιοπεριεκτικότητα του σπόρου, ενώ επίσης δίνεται η δυνατότητα στο φυτό να αξιοποιήσει τις βροχές Μαΐου – Ιουνίου, δεδοµένου ότι το κρίσιµο στάδιο για την παραγωγή του ηλίανθου είναι το τελείωµα της ανθοφορίας.

Συνθήκες σποράς

Ο σηµαντικότερος παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει το φύτρωµα του σπόρου φαίνεται να είναι η θερµοκρασία. Ενδείκνυται η θερµοκρασία του εδάφους να είναι στους 8 περίπου βαθµούς και παράλληλα να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο βάθος της σποράς, το οποίο συνήθως κυµαίνεται µεταξύ 3-5 εκατοστών. Επίσης, σπορά µεγαλύτερου αριθµού σπόρων µπορεί να γίνει και τα φυτά αργότερα να αραιωθούν διατηρώντας τα πιο δυνατά, στο ύψος των 15 εκατοστών

Οι αποστάσεις µεταξύ των γραµµών σποράς υπολογίζονται ιδανικά στα 75 εκατοστά µε τις αποστάσεις των φυτών πάνω στη γραµµή στα 15-25 εκατοστά, ανάλογα την ποικιλία που έχει χρησιµοποιηθεί και τη γονιµότητα του χωραφιού. Συνηθίζεται η σπορά να γίνεται µε πνευµατικές σπαρτικές µηχανές αλλά και µε τις µηχανές που χρησιµοποιούνται στον αραβόσιτο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές