BACK TO
TOP
Farming

Ευρύτομο και Σεπτορίωση απειλούν τα ακρόδρυα, συστάσεις ψεκασμών

Από επιτόπιους ελέγχους και παρατηρήσεις που έγιναν στο δίκτυο των κλωβών με προσβεβλημένα αμύγδαλα που έχει εγκαταστήσει η υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι ξεκίνησε η έξοδος και η έναρξη της πτήσης του εντόμου ευρύτομο (Eyrytoma amygdali) στις περιοχές του Ν. Καβάλας, ενώ συνεχίζεται η έξοδος και πτήση του εντόμου στις περιοχές του Ν. Σερρών, όπως ενημερώνει σχετικά το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Καβάλας.

Ανθισμενη-αμυγδαλια

496
0

Γενικότερα, επισημαίνεται ότι η έξοδος του εντόμου και η δραστηριότητά του διαρκεί, συνήθως, 20 - 25 ημέρες ή και περισσότερο. Το ευρύτομο θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους εχθρούς της αμυγδαλιάς και η μη έγκαιρη αντιμετώπισή του μπορεί να επιφέρει σημαντική οικονομική ζημιά στους αμυγδαλοπαραγωγούς.

Στα πλαίσια αυτά συνιστάται στους παραγωγούς να ψεκάσουν τις επόμενες ημέρες στις περιοχές του Ν. Καβάλας με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την αντιμετώπιση του εντόμου, ενώ θα πρέπει να συνεχιστούν οι ψεκασμοί και στις περιοχές του Ν. Σερρών. Τονίζεται ότι οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται με τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας με ηλιοφάνεια, οπότε παρατηρούνται μεγαλύτεροι πληθυσμοί ενηλίκων ατόμων σε δραστηριότητα. Ενώ συνιστάται επανάληψη ανά 7-8 ημέρες, μέχρι το στάδιο της σκλήρυνσης του ενδοκαρπίου. Επισημαίνεται ότι στις πιο θερμές και πρώιμες περιοχές ο ψεκασμός πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα ενώ στις υπόλοιπες (πιο όψιμες) περιοχές θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά από 3-5 ημέρες. Συνιστάται να μην ψεκάζουμε τις ημέρες με συννεφιά γιατί τότε δεν καταγράφεται σημαντική δραστηριότητα του εντόμου. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην ποικιλία «Τέξας» που θεωρείται ότι είναι πιο ευαίσθητη στην προσβολή του ευρύτομου της αμυγδαλιάς και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη καρπόπτωση.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται οι εξειδικευμένες οδηγίες που χορηγούνται στα πλαίσια της συνταγογράφησης και οπωσδήποτε η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ. και να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή.

Σεπτορίωση στη φιστικιά (Septoria spp.)

Προσβάλλει τα φύλλα της φιστικιάς δημιουργώντας και στις δύο επιφάνειες πολυάριθμες, μικρές, μαύρες κηλίδες. Τα φύλλα πέφτουν πρόωρα με αποτέλεσμα την εξασθένηση των δένδρων, την ευαισθητοποίησή τους σε προσβολές από σκολύτες και τη μείωση της παραγωγής την επόμενη χρονιά.

Η ασθένεια ευνοείται από υψηλή σχετική υγρασία. Έτσι, οι μολύνσεις ξεκινούν την άνοιξη και μπορούν να συνεχιστούν μέχρι την πτώση των φύλλων, εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Συνιστάται από τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Βόλου προληπτικός ψεκασμός στο βλαστικό στάδιο που το περικάρπιο θα αποκτήσει μήκος 1 εκατοστό. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της προσβολής στο δενδροκομείο και στην περιοχή, και εφόσον επικρατούν συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές