Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Ώρα για ψεκασμούς ενάντια σε ετήσιους εχθρούς της ροδακινιάς

Εν αναμονή των πτήσεων παραδοσιακών εχθρών των πυρηνόκαρπων και δη της ροδακινιάς (Ανάρσια, Φυλλοδέτες, Βαμβακάδα) βρίσκονται τις μέρες αυτές γεωπόνοι και παραγωγοί στη Κεντρική Μακεδονία.

oi-anthismenes-rodakinies-tis-imathias-poy-schimatizoyn-enan-pinaka-zografikis2_2

Γιάννης Ρούπας

2162
3

Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, η πτήση της Ανάρσιας εμφανίζει σημαντική αύξηση, το χρονικό διάστημα 30 Απριλίου-3 Μαΐου. Η Anarsia lineatella θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς των πυρηνόκαρπων, με την ροδακινιά να αποτελεί τον κυριότερο ξενιστή της. Ζημιώνει τους νεαρούς βλαστούς, όπου ορύσσει στοές (γι’ αυτό και λέγεται και βλαστορύκτης αν και η καρπόκαψα επιστημονικά έχει κερδίσει το όνομα αυτό) με τις  βλαστικές κορυφές να λυγίζουν και να καταστρέφονται. Παράλληλα, από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 1η πτήση και του φυλλοδέτη το χρονικό διάστημα 1-3 Μαΐου. Οι νεαρές προνύμφες του Adoxophyes orana τρέφονται μεταξύ των νεύρων των φύλλων και στις κορυφές των βλαστών, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής να είναι η συστροφή των φύλλων.

Χρόνος καταπολέμησης

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα δεδομένα από το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης, οι προβλεπόμενες ημερομηνίες ωοτοκιών και εκκολάψεων του Φυλλοδέτη συμπίπτουν κατά πολύ με αυτές της Ανάρσιας, με ενδεικτικό χρόνο ταυτόχρονης επέμβασης και για τα δύο έντομα ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα προτιμηθούν να είναι:

  • 8-10 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών
  • 12-14 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Βαμβακάδα ροδακινιάς

Εντωμεταξύ, πλήρης ωοτοκία παρατηρήθηκε για την βαμβακάδα (Pseudaulacaspis pentagona Targioni) το χρονικό διάστημα 23-26 Απριλίου, ενώ έχουν εμφανιστεί οι πρώτες έρπουσες προνύμφες στους οπωρώνες. Τα προσβαλλόμενα από την βαμβακάδα μέρη του δένδρου εξασθενούν και προοδευτικά ξεραίνονται, ενώ οι καρποί χάνουν την εμπορική τους αξία. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των γεωπόνων από την Θεσσαλονίκη, καθίσταται δυνατή η ταυτόχρονη αντιμετώπιση με τα ανώτερα λεπιδόπτερα μέσω κατάλληλων ψεκασμών με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα το χρονικό διάστημα 8-13 Μαΐου.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

07-05-2022 07:31Κουτσογιαννης Θανασης

Χωρίς χημικά με χρήση ενεργών μικροοργανισμων (ε. μ.) η φυτοπροστασια από εχθρούς είναι αποτελεσματική. Δοκιμάστε λύσεις που προσφέρει η φύση και θα ανταμειφθειτε πλούσιοπαροχα.

Απάντηση

06-05-2022 19:57Μανώλης χρυσός

Καλό θα είναι να μας συστήνεται και τα σκευάσματα ψεκασμού έχουμε περιοχές που οι Γεωπόνοι μας δεν είναι και τόσο ενημερωμένοι. Ευχαριστώ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία