BACK TO
TOP
Farming

Φρέσκια επιχειρηματική πνοή με μητρικές φυτείες στα αρωματικά

Υψηλό κόστος παραγωγής, εµφάνιση χαµηλών αποδόσεων και αδυναµία πρόσβασης σε προσοδοφόρες αγορές, αποτελεί εδώ και χρόνια το τρίπτυχο της αποτυχίας ανάπτυξης µίας συστηµατικής επιχειρηµατικής δραστηριότητας στον κλάδο των αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών στη χώρα µας.

25c_2

Γιώργος Κοντονής

254
0

Παρά το γεγονός ότι από το 2015 έως σήµερα τα στρέµµατα έχουν διπλασιαστεί και φτάνουν πλέον τα 120.000, είναι ένας αριθµός πολύ µικρός για «τον ΚΑ∆ που µπορεί να ταιριάξει καλύτερα στις ελληνικές συνθήκες από οποιονδήποτε άλλον», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσιµπούκας, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και εκ των ιδρυτών του Ινστιτούτου Φαρµακευτικών και Αρωµατικών Φυτών (ΙνΦΑΦ). Ένα Ινστιτούτο το οποίο ιδρύθηκε το 2020 και φιλοδοξεί για πρώτη φορά να προσεγγίσει και να υποστηρίξει ολιστικά τον κλάδο από τη γέννηση µίας επιχειρηµατικής ιδέας έως το τελικό προϊόν σε όλη την αλυσίδα αξίας των αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών.


Οι δράσεις του Ινστιτούτου

Οι δράσεις του ΙνΦΑΦ που παρουσιάστηκαν σε ηµερίδα που διοργανώθηκε στο ΓΠΑ την Τετάρτη 11 Μαΐου, περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων τη συµβουλευτική σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και την προσφορά πιστοποιηµένου γενετικού υλικού, τις ολοκληρωµένες υπηρεσίες ταυτοποίησης αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών, την υποστήριξη ενδιαφερόµενων σε θέµατα επιχειρηµατικότητας και προώθησης προϊόντων και την εκπόνηση ολοκληρωµένων προγραµµάτων εκπαίδευσης. Όσον αφορά ειδικότερα την επιχειρηµατικότητα όπως αναφέρθηκε, η επιστηµονική οµάδα του Ινστιτούτου, είναι σε θέση να παρέχει ολοκληρωµένες συµβουλευτικές υπηρεσίες προς τους ενδιαφερόµενους, ξεκινώντας από τις απαραίτητες ενέργειες για την εγκατάσταση της φυτείας, υπολογίζοντας κάθε φορά το οικονοµικό αντίκτυπο των επιχειρηµατικών αποφάσεων και µέχρι και την επιτυχηµένη προώθηση των προϊόντων. Τα παραπάνω παρέχονται µε εξατοµικευµένη συµβουλευτική και καθοδήγηση µε την κάθε «συµβουλή» να διαρκεί ένα έτος.

Το Ινστιτούτο παράλληλα δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη πολλαπλασιαστικού υλικού από τις εγκατεστηµένες µητρικές φυτείες φαρµακευτικών και αρωµατικών φυτών και σε τεχνικές συµβουλές ορθής καλλιέργειας, δράσεις που ανέδειξε κατά τη διάρκεια της ηµερίδας το µέλος του Συντονιστικού Συµβουλίου του Ινστιτούτου και καθηγήτρια Γεωργίας, Φάλια Οικονόµου. Ειδική αναφορά έκανε η κα. Οικονόµου στη φυτεία αναφοράς Ελληνικής ρίγανης που προέρχεται από την Ικαρία και δηµιουργήθηκε χάρης τη δράση του Ινστιτούτου, ποικιλία που εγγράφηκε στον  Εθνικό Κατάλογο Καλλιεργούµενων Φυτών µε την ονοµασία Αρεθούσα.

Το Ινστιτούτο επιπλέον παρέχει υπηρεσίες όσον αφορά ζητήµατα προέλευσης, αυθεντικότητας,  φυσικο-χηµικών αναλύσεων και µελέτες πιστοποίησης των αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών, τις οποίες περιέγραψε µε τη σειρά του ο Πέτρος Ταραντίλης, καθηγητής Ενόργανης Χηµικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων του ΓΠΑ και µέλος του Συντονιστικού του Ινστιτούτου.


Να δουλεύει χωρίς διακοπή το ξηραντήριο

Να υπολογίσει πρώτα-πρώτα την απόσβεση και το πού θα πουλήσει το τελικό του προϊόν, είναι οι δύο συµβουλές που έδωσε ο Γιώργος Βάρσος, διευθύνων Σύµβουλος της εταιρείας, Vencon – Ν. Βάρσος A.E η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει ξηραντήρια, σε όποιον θέλει να ασχοληθεί µε την ξήρανση των αρωµατικών φυτών. Όπως τόνισε, για να εξασφαλιστεί η γρήγορη απόσβεση χρειάζεται να έχει πολλές περιόδους που θα δουλεύει το ξηραντήριο ώστε µέσα σε 2-3 χρόνια να επιστρέφει την επένδυση. Ως εκ τούτου ένας παραγωγός αρωµατικών φυτών θα πρέπει να προσέξει πολύ καλά πριν κάνει την αγορά ενός ξηραντηρίου για να µην υπάρχουν µεγάλα διαστήµατα που δεν θα δουλεύει η µονάδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές