BACK TO
TOP
Farming

Σε εξέλιξη η πτήση του πυρηνοτρήτη στην Χαλκιδική, συνδυασμένη αντιμετώπιση με τη Μαργαρόνια

Η πτήση των ενήλικων της ανθόβιας γενιάς βρίσκεται σε εξέλιξη με τις περισσότερες εκκολάψεις να υπολογίζονται στο χρονικό διάστημα μεταξύ 21 και 23 Μαΐου όπως ενημερώνει σχετικά το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης.

166158261_900x675

1168
0

Από τα δεδομένα των παγίδων στο νομό Χαλκιδικής, η πτήση του εντόμου εμφάνισε μέγιστο το χρονικό διάστημα 10-13 Μαΐου και τα έντομα αυτά εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας.

Οι προνύμφες αυτής της γενιάς προκαλούν ζημιές στα άνθη, ωστόσο συνήθως δεν απαιτείται επέμβαση λόγω του ότι ένα ποσοστό 5% των ανθέων δίνει ικανοποιητική καρπόδεση.

Συνιστάται όμως επέμβαση με τον  Bacillus thuringiensis και προσθήκη φαγοδιεγερτικού ή 1-3 ‰ ζάχαρης σε ελαιώνες βιολογικής γεωργίας με σκοπό να μειωθούν οι πληθυσμοί του εντόμου της επόμενης γενιάς ή σε ελαιώνες με μειωμένη ανθοφορία, στο 30-40% της κανονικής.

Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης με στόχο τις περισσότερες νεαρές προνύμφες: 19-23 Μαΐου

Μαργαρόνια (Palpita unionalis Hόbner, Lepidoptera: Pyralidae)

Κατά κανόνα το έντομο μπορεί να προκαλέσει αξιόλογη ζημιά μόνο σε νεαρά δενδρύλλια, σε φυτώρια ή νεοσύστατους ελαιώνες, καθώς και σε δέντρα που έχει γίνει κλάδεμα ανανέωσης. Οι προνύμφες του εντόμου προκαλούν ζημιές στις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών.

Η επέμβαση για τον Πυρηνοτρήτη καταπολεμά αποτελεσματικά και τις νεαρές προνύμφες της Μαργαρόνιας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές