BACK TO
TOP
Farming

Λίγες προσβολές από θρίπες στα βαμβάκια της Δράμας, τα όρια ψεκασμού για κοινούς εχθρούς

Στην δημοσίευση του πρώτου Δελτίου Γεωργικών Προειδοποιήσεων για τη βαμβακοκαλλιέργεια προχώρησαν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας, με τις παρατηρήσεις να αφορούν στο διάστημα μέχρι την εμφάνιση των πρώτων χτενιών και αποσκοπεί στην οργάνωση αποτελεσματικής διαχείρισης της καλλιέργειας.

ezgif-3-587ac23aad

647
0

Διαπιστώσεις

Διαπιστώθηκαν σποραδικές, πολύ χαμηλής έντασης, προσβολές αφίδων («ψείρες») (Aphis gossypii). Διαπιστώθηκε η παρουσία αρπακτικών (κοινή πασχαλίτσα) και υψηλός παρασιτισμός των αφίδων, ενώ παρατηρήθηκε ότι εφαρμόστηκαν από μερίδα καλλιεργητών αφιδοκτόνα.

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στα βλαστικά στάδια της κοτυληδόνας έως και της εμφάνισης τριών πραγματικών φύλλων, ανάλογα με την οψιμότητα (BBCH 10-13). Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην Π.Ε. Δράμας, έχουν καλή πρώτη ανάπτυξη.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

  • Τα επίπεδα πληθυσμών αφίδων που παρατηρούνται σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν επεμβάσεις. Οι πληθυσμοί αρπακτικών που παρατηρήθηκαν και ο παρασιτισμός αναμένεται να αυξηθούν στις επόμενες ημέρες.
  • Ψεκασμός εναντίον των αφίδων στην περίοδο αυτή δικαιολογείται μόνον όταν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για τουλάχιστον επτά (7) συνεχείς ημέρες.

Παρακολούθηση της καλλιέργειας

Καλούνται οι καλλιεργητές να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειές τους και συστήνεται να αποφευχθεί η εκτέλεση αναίτιων ψεκασμών αυτή την περίοδο που αυξάνουν την πιθανότητα προσβολής από τετρανύχους.

Όρια ψεκασμού 

Παράλληλα, οι γεωπόνοι ενημερώνουν και για τα όρια ψεκασμού στη βαμβακοκαλλιέργεια για κοινούς εχθρούς όπως ο τετράνυχος, οι θρίπες και το πράσινο σκουλήκι, ανάλογα με το βλαστικό στάδιο των βαμβακόφυτων.

Η σχετική ενημέρωση της ΔΑΟΚ Δράμας και ο πίνακας με τα όρια ψεκασμού διαθέσιμα εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές