BACK TO
TOP
Farming

Τα πρώτα υβρίδια σίτου με 19% πρωτεΐνη, αποδόσεις +15% σε θεσσαλικό κάμπο

Υβρίδια, αλλά και ποικιλίες, σκληρού και µαλακού σταριού, µε µεγάλες αποδόσεις και υψηλούς ποιοτικούς δείκτες, την πρώτη ποικιλία κριθής που αλωνίζεται «γυµνή» όπως το σιτάρι και µια που προορίζεται ειδικά για βυνοποίηση, είναι ορισµένα, µόνο, από τα «όπλα», που ετοιµάζεται να προσθέσει στην καλλιεργητική «φαρέτρα» δηµητριακών του Έλληνα παραγωγού, η Fyto Animal Services (FAS).

42-43_56

Λεωνίδας Λιάμης

7259
0

Συνολικά η εταιρεία από τη Λάρισα, µέσα από το πρόγραµµα έρευνας κι ανάπτυξης, που έχει σε εφαρµογή, διαθέτει σε διάφορα στάδια µελέτης και πειραµατισµού πάνω από 70 διαφορετικές ποικιλιακές «προτάσεις» στον τοµέα των δηµητριακών, ενώ, ήδη, έχει σε εµπορική κυκλοφορία στην αγορά, µεταξύ άλλων, 14 ποικιλίες σκληρού σιταριού, 5 µαλακού σιταριού, 5 κριθαριού και 3 τριτικάλε.

«Επενδύουµε διαρκώς στην ανάπτυξη νέου γενετικού υλικού, γιατί ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο. ∆εν γίνεται και δεν µπορούµε να µένουµε στάσιµοι», τόνισε ο «τιµονιέρης» της «FAS», Βασίλης Μιχαήλ, µε αφορµή την εκδήλωση «Ανοικτοί Αγροί», που επαναλήφθηκε µετά από δύο χρόνια «απουσίας», λόγω της πανδηµίας κορωνοϊού.

Παραγωγοί και συντελεστές του πρωτογενούς τοµέα, από την περιοχή, µαζί µε την Agrenda, την Τετάρτη 18 Μαΐου, είχαµε την ευκαιρία να γνωρίσουµε από κοντά το πλήρες πειραµατικό χαρτοφυλάκιο ποικιλιών σίτου, κριθαριού, τριτικάλε, βρώµης και ψυχανθών της εταιρείας, µε περιήγηση στον επιδεικτικό αγρό των 12 στρεµµάτων, που διατηρεί στο 10ο χλµ., Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου.

Τα πρώτα υβρίδια σκληρού και µαλακού σίτου από καθαρές σειρές

«Έχουµε, πλέον, τα πρώτα υβρίδια σταριού. Πρόκειται για τρία υβρίδια σκληρού και ένα µαλακού, τα οποία προέρχονται από διασταυρώσεις καθαρών σειρών, µε πολύ µεγαλύτερη παραγωγή απ’ ότι παίρνουν τα άλλα και είναι και ανθεκτικές σε ασθένειες και στρες. Αλλά εκείνο που κοιτάµε και συνδυάζουµε είναι και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά», είπε στην Agrenda ο κ. Μιχαήλ και εξήγησε ότι µε βάση τα πειραµατικά «οι δείκτες πρωτεΐνης φτάνουν κοντά στο 18-19%, ο δείκτης χρώµατος προσεγγίζει το 90% και οι στρεµµατικές αποδόσεις είναι κατά 10%-15% υψηλότερες, που είναι ζητούµενο για τη βιοµηχανία, αλλά και για τον παραγωγό ώστε να αυξήσει το εισόδηµά του. Τα ίδια ισχύουν και για το υβρίδιο που έχουµε για το µαλακό σιτάρι».

Σε µια τριετία εµπορικά διαθέσιµη ποικιλία κριθαριού χωρίς λέπυρα

Στην ίδια λογική, της βελτίωσης των αποδόσεων και της ποιότητας, η FAS ετοιµάζει και µια ποικιλία κριθαριού που αλωνίζεται «γυµνό», η οποία είναι στον πρώτο χρόνο εγγραφής στον εθνικό κατάλογο. «Αυτό το κριθάρι είναι ιδιαίτερο, γιατί σε αντίθεση µε όλα τα υπόλοιπα που αλωνίζονται µε λέπυρα, αυτό θα βγαίνει καθαρό και θα το δίνουµε έτοιµο στη βιοµηχανία, αποφλοιωµένο για να µπει σε χρήση για την παραγωγή κουλουριών, κριτσινιών και την αρτοποιία εν γένει», µας ανέφερε και σηµείωσε πως «εµπορικά διαθέσιµο, εφόσον περάσει όλα τα τεστ, θα είναι έτοιµο σε µια τριετία».

Καρπός της έρευνας της FAS από τα προηγούµενα χρόνια, όπως εξηγεί ο συνοµιλητής µας, είναι επίσης, οι ποικιλίες σκληρού σίτου «Πύρρος», «∆αναός», «Πέλοπας», η ποικιλία βυνοποιήσιµου κριθαριού «Felix», το ζωοτροφικό κριθάρι «Κυκεών», η τριτικάλε «Νήσος», ενώ στα ψυχανθή έχει εγγραφεί η ψιλόσπορη φακή «Χαρά» και γίνεται έρευνα σε αρχικό ακόµη στάδιο και στο κτηνοτροφικό κουκί, για µια ποικιλία µε απουσία αλκαλοειδών, για να µπορεί να καταναλωθεί και από ανθρώπους.

Προωθείται η συµβολαιακή γεωργία και επιδιώκονται joint ventures

«Ο στόχος µας είναι να µπορέσουµε να τα σποροπαράξουµε ευρέως και από εκεί και πέρα να αρχίσει η συµβολαιακή γεωργία, που θα θέλουν οι βιοµηχανίες», ανέφερε ο κ. Μιχαήλ, διευκρινίζοντας πως η FAS προωθεί το συγκεκριµένο µοντέλο, διότι «ο παραγωγός πρέπει να ξέρει από την αρχή πόσο θα πληρωθεί για να κάνει τα κουµάντα του, τα έξοδα του και να µπορεί να υπολογίσει στο τέλος τί θα εισπράξει».

Ταυτόχρονα κι επειδή δεν είναι εύκολο να «σηκώσει» κανείς µόνος την ανάπτυξη τόσο µεγάλης γκάµας γενετικού υλικού, η FAS δροµολογεί τη σύναψη µεικτών σχηµάτων (σ. σ. joint venture) µε άλλες εταιρείες του χώρου και ήδη έχει δηµιουργήσει δύο τέτοιες συνεργασίες, παρέχοντας το γενετικό υλικό, το οποίο αναπτύσσουν οι εταίροι.

Νέες προτάσεις στο καλαμπόκι, πλήρης γκάμα και στη μηδική

Εκτός από τα δηµητριακά και τα ψυχανθή, η FAS δραστηριοποιείται και στη µηδική µε 4 ποικιλίες, που καλύπτουν όλο το φάσµα ληθάργου από το 6,5 έως το 9, µε υψηλή παραγωγικότητα, ποιότητα κι ανθεκτικότητα στις ασθένειες, ενώ έχει εγγράψει και µια ποικιλία σε συνεργασία µε µια αυστραλιανή εταιρεία. Επίσης έχει συνεργασία µε το Ινστιτούτο του Novisad για την αποκλειστική αντιπροσώπευση στην ελληνική αγορά της διανοµής σόγιας και ηλίανθου, διατηρεί τις συνεργασίες µε τις ISEA και Santa Crocce για τα σιτηρά και ψυχανθή και αντιπροσωπεύει και την Planta για τα υβρίδια καλαµποκιού. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εταιρείας κυµαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ από τα οποία, το 75% προέρχεται από πωλήσεις στην εθνική αγορά και το 25% είναι το εξωτερικό.

Καθ’ οδόν και νέες προτάσεις στο καλαµπόκι

Αναφορικά µε τη δραστηριότητα της FAS στον τοµέα του καλαµποκιού, ο γεωπόνος της εταιρείας, Κώστας Τσιώλης, ανέφερε πως «ναυαρχίδα, εµπορικά, όσον αφορά στον καρπό, είναι το υβρίδιο «8606», κύκλου 128 ηµερών, ορθόφυλλο µε µεγάλες αποδόσεις και το «8605» ένα ενσιρωµατικό 140 ηµερών. Επίσης, υπάρχουν το «9503» που είναι πιο πρώιµο υβρίδιο 305 FAO, 101-115 ηµερών, µικρού βιολογικού κύκλου, τα καινούρια τα «flint semi flint», που έχουν περισσότερο υαλώδες, περισσότερη πρωτεΐνη και περισσότερο λάδι κι εκτός από ζωοτροφή πάνε και στην αρτοποιία και έρχονται και νέες προτάσεις, όπως το «7980» που θα είναι εµπορικό το «2023» και άλλα όπως το «6977» που είναι πολύ υψηλο-αποδοτικό».

Έως 100 κιλά το στρέµµα υψηλότερες αποδόσεις

Ιδιαίτερα ικανοποιηµένος από τη συνεργασία του µε τη FAS δήλωσε στην Agrenda ο Λάζαρος Ουζουνίδης, παραγωγός µε σχεδόν 5.000 στρέµµατα καλλιέργειες µηδικής, σιτηρών και οσπρίων, στα Γρεβενά. «Συνεργαζόµαστε µε τον Βασίλη 10 χρόνια. Στη µηδική εµπιστευόµαστε την ποικιλία «Υλίκη» σε 1.000 στρέµµατα, στο κριθάρι δοκιµάζουµε τη «Θεσσαλονίκη» και στα µαλακά σπέρνουµε τη «∆ωδώνη», που δίνει υψηλές παραγωγές, αλλά και ποιότητα ακόµη και στο άχυρο. Από τον ανταγωνισµό όλα είναι σχεδόν 100 κιλά παραπάνω», µας ανέφερε ο παραγωγός και πρόσθεσε πως «ο Βασίλης προσπαθεί να µας φέρνει κάθε χρόνο νέα προϊόντα. Μας δείχνει στην παραγωγή πώς είναι, τί χρειάζονται τα χωράφια κλπ. Και όλα πηγαίνουµε προς τα µπροστά».

Ανερχόµενη και µε καλές αποδόσεις η Brigante

Μακρόχρονη συνεργασία µε τη FAS έχει και ο Πάτροκλος Κωστούλης παραγωγός σιτηρών στη Χάλκη, µε 800 - 1.000 στρέµµατα χωράφια ανάλογα τη χρονιά. «Η συνεργασία µας εστιάζει κυρίως στη σποροπαραγωγή των σκληρών σιτηρών. Τα τελευταία χρόνια, µαζί µε το Βασίλη έχουµε φέρει κάποιες ποικιλίες, τις έχουµε δει πειραµατικά στο χωράφι, τις προχωρήσαµε και έχουµε φτάσει σε πάρα πολύ µεγάλες αποδόσεις» επισήµανε ο έµπειρος παραγωγός και σηµείωσε πως «µια ποικιλία, η οποία είναι ανερχόµενη, µε πολύ καλή πρωτεΐνη που κοντεύει το 15% – 17% και µε απόδοση στα 600-700 κιλά το στρέµµα σε χωράφια τα οποία είναι γόνιµα, είναι η Brigante. Με λίγο σπόρο, µε 19 το ανώτερο 20 κιλά το στρέµµα και έχει σαν αποτέλεσµα στην τσέπη του παραγωγού την οικονοµία από το λιγότερο σπόρο, την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα. Αυτή τη στιγµή στην Ιταλία η συγκεκριµένη ποικιλία, λόγω της υψηλής πρωτεΐνης διαγράφει πάρα πολύ µεγάλα ρεκόρ. Εµπορικά είναι έτοιµη και εδώ, αλλά δεν την ξέρει ο κόσµος. Εµείς την έχουµε βάλει τρεις χρονιές, πάει πάρα πολύ καλά και πιστεύω ότι κοντά σε αυτή θα βρεθούν και άλλες ποικιλίες, να µην χρειάζονται τόσο πολύ σπόρο και να ανεβάζουν το κόστος του παραγωγού, αλλά και να αποδίδουν το αποτέλεσµα που πρέπει».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές