
Παρόμοια δεδομένα συλλέγονται και στο νησί της Κρήτης, όπου ξεκίνησε η πτήση της δεύτερης γενιάς στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου στη μεσοπρώιμη ζώνη, καθώς και στην πρώιμη έως την μεσοπρώιμη ζώνη στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα στο νησί της Κρήτης, οι θερμοκρασίες που προβλέπεται να επικρατήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα ευνοούν τη δραστηριότητα του εντόμου (συζεύξεις, ωοτοκίες).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους γεωπόνους από το Βόλο, η δραστηριότητα των προνυμφών αυτής της πρώτης καρπόβιας γενιάς είναι δυνατό να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής. Επισημαίνεται ότι η καταπολέμηση του εντόμου θα πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στη θανάτωση των αυγών, καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στις ράγες.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί εντομοκτόνο με ωοκτόνο δράση, η εφαρμογή του συστήνεται μέσα σε 2-3 μέρες από τη διαπιστούμενη αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων. Η εφαρμογή των εντομοκτόνων που έχουν κατά κύριο λόγο προνυμφοκτόνο δράση, συστήνεται 4─5 ημέρες αργότερα.
Από τα προνυμφοκτόνα, προτιμάται η χρήση των σκευασμάτων του εντομοπαθογόνου βακίλου Bacillus thuringiensis, διότι θεωρούνται πλήρως ατοξικά για την ωφέλιμη πανίδα και το περιβάλλον γενικότερα. Ακολουθούν σκευάσματα με εκλεκτική δράση, όπως είναι οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα φυσικής προέλευσης εντομοκτόνα, ως λιγότερο τοξικά για την ωφέλιμη πανίδα. Το σωστό ξεφύλλισμα βοηθά στην πλήρη και αποτελεσματική διαβροχή των βοτρύων με το ψεκαστικό υγρό.
Καλό είναι, λένε οι ειδικοί, οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.