Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Εμφάνιση του ακίνδυνου Κριόκερου στα καλαμπόκια της Δράμας, μοιάζει με το Διαβρώτικα

H έναρξη εμφάνισης του Κριόκερου διαπιστώθηκε από τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ Δράμας στις 9 Ιουνίου, ενός εντόμου που μοιάζει πολύ φαινοτυπικά με το επικίνδυνο Διαβρώτικα, χωρίς ωστόσο να αποτελεί κίνδυνο για τις καλλιέργειες αραβοσίτου.

KTS_MSO3

254
0

Ο Κριόκερος είναι ένα συγγενικό έντομο προς το Διαβρώτικα, όμως είναι ασήμαντο για την καλλιέργεια αραβοσίτου. Σύντομα τα ενήλικα άτομα τού Κριόκερου θα αποσυρθούν σε θέσεις προφύλαξης και θα εμφανιστούν ξανά στα χειμερινά σιτηρά την επόμενη άνοιξη. Οι καλλιεργητές δεν πρέπει να ανησυχήσουν για το έντομο αυτό.

Σχετικά με το Διαβρώτικα, όπως είναι γνωστό, τα ανήλικα στάδιά του (σκουλήκια) αναπτύσσονται στο ριζικό σύστημα τού αραβοσίτου και όταν είναι σε μεγάλους αριθμούς προκαλούν πλάγιασμα των φυτών λόγω κακής στήριξης, τα οποία μετά επανέρχονται στην όρθια στάση προς το φως.

Στην Π.Ε. Δράμας κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο έχει διαπιστωθεί ότι πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αμειψισπορά κυρίως με χειμερινά σιτηρά αλλά και άλλες καλλιέργειες (ηλίανθος, βαμβάκι κλπ.) σε περιοχές όπου τα τελευταία 3-4 έτη καλλιεργείτο αραβόσιτος αμιγώς. Ως γνωστόν, είναι το σημαντικότερο βιώσιμο μέτρο αντιμετώπισης τού εντόμου και εκτιμάται πως το Διαβρώτικα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα. Το έντομο παρακολουθείται ανελλιπώς από τη ΔΑΟΚ Δράμας στα πλαίσια των Γεωργικών Προειδοποιήσεων του ΥΠΑΑΤ και εκδίδονται ενημερώσεις και Δελτία Προειδοποιήσεων σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας. Η έξοδος των ενηλίκων τού εντόμου ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου.

Οι καλλιέργειες αραβοσίτου στον ν. Δράμας βρίσκονται στην πλειονότητά τους στο βλαστικό στάδιο, πλην εξαιρέσεων. Οι καλλιεργητές αραβοσίτου της Π.Ε. Δράμας θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε οι καλλιέργειές τους να έχουν επάρκεια ύδατος κατά τη διάρκεια τού σταδίου της άνθησης που αναμένεται και η έναρξή του σηματοδοτείται από την εμφάνιση των νηματοειδών στύλων τού σπάδικα, μέχρι την απόπτωση των στύλων, όπως φαίνεται στις παραπάνω εικόνες. Είναι το ουσιαστικότερο μέτρο εξασφάλισης καλής γονιμοποίησης και στη συνέχεια καρπόδεσης.

Λεπτομερείς οδηγίες διαχείρισης και αντιμετώπισης τού Διαβρώτικα έχουν εκδοθεί στο ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο της ΔΑΟΚ Δράμας και είναι διαθέσιμο προς κάθε ενδιαφερόμενο στο διαδίκτυο:

https://planthealthdrama.wordpress.com/2020/02/19/διαβρώτικα-οδηγίες-αντιμετώπισης-2020/

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία