BACK TO
TOP
Farming

Καμπανάκι για επεμβάσεις ενάντια στη καρπόκαψα μηλιάς στη Μακεδονία

Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιοχές ξεκίνησε η 2η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 20-23 Ιουνίου, ενώ παράλληλα οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου και του φουζικλαδίου.

μηλ

302
0

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ (Cydia pomonella L., Lepidoptera: Tortricidae)

Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιοχές ξεκίνησε η 2η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 20-23 Ιουνίου.

Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων στις παγίδες προέρχονται από τις περιοχές της Ημαθίας (ημιορεινά), της Πέλλας (ορεινά), της Πιερίας (ορεινά) και της Καστοριάς.

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Καστοριάς, της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.

Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 25-28 Ιουνίου. • Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 1-3 Ιουλίου.

Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

  • 28-30 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών
  • 4-6 Ιουλίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Στις ημιορεινές περιοχές (υψομετρική ζώνη μεταξύ 300-600 μέτρων) παρατηρείται μία πρωίμιση 2-3 ημερών. Ο παραπάνω ψεκασμός σε αυτές τις περιοχές να πραγματοποιηθεί ανάλογα.

Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν δοθεί σε προηγούμενο δελτίο (No 18/29 Απριλίου 2022).

Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων.

Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες (Phyllonorycter blancardella και Phyllonorycter corylifoliella, Lepidoptera: Gracillariidae).

ΩΙΔΙΟ - ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟΜΗΛΙΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου και του φουζικλαδίου

Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των δένδρων με προστατευτικά – θεραπευτικά μυκητοκτόνα, όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης (Ωίδιο – Φουζικλάδιο).

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ

Υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης καταπολέμησης με την καρπόκαψα εάν χρησιμοποιηθεί κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν.

Για τη σέζια ο ψεκασμός να κατευθύνεται στον κορμό και στους βραχίονες.

Για τον κόσσο ο ψεκασμός να κατευθύνεται στο λαιμό και στον κορμό

Για τη ζευζέρα ο ψεκασμός να κατευθύνεται στις κορυφές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές