Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Εξασφάλιση μίας εύρωστης φυτείας με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο για τη φύτευση φιστικιάς

Ριζικές αλλαγές παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια , στον τοµέα των καλλιεργειών που επιλέγουν να ασχοληθούν οι Έλληνες παραγωγοί της χώρας µας.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2022-08-01_135107

263
0

του Χρήστου Τσίπα

Μερικοί από τους πιο σηµαντικούς λόγους που οδήγησαν προς άλλες επιλογές είναι η κλιµατική αλλαγή, καθώς µειωθήκαν υδάτινοι πόροι και έτσι οι παραγωγοί στράφηκαν σε λιγότερο ενεργοβόρες καλλιέργειες, αλλά επιπλέον και τα καθαρά οικονοµικά κριτήρια απόδοσης. Έτσι για παράδειγµα, κάποιες παραδοσιακές αροτραίες καλλιέργειες που καταλαµβάνουν µεγάλο ποσοστό της καλλιεργήσιµης γης στην Ελλάδα, άρχισαν τα τελευταία χρόνια να δίνουν σε κάποιο βαθµό τη θέση τους σε άλλες νέες καλλιεργητικές επιλογής, όπως είναι για παράδειγµα η φιστικιά. Βέβαια η συγκεκριµένη καλλιέργεια , κρύβει µερικούς «θανάσιµους» οικονοµικούς κινδύνους για όσους χωρίς προγραµµατισµό και µελέτη προβούν στην καλλιέργεια.

Οι κυριότεροι παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι οι παρακάτω.

1) Φυτώρια καθαρά απαλλαγµένα από ασθένειες.

2) Σωστή εκλογή υποκειµένου και ποικιλίας.

3) Σωστή αναλογία θηλυκών προς αρσενικά φυτά κατάλληλων τύπων για την κάθε περιοχή

4) Σωστή µεθοδολογία εγκατάστασης και όλα τα παραπάνω κατόπιν συνεννόησης µε το γεωπόνο που συνεργάζεται ο κάθε παραγωγός.

Αν δε δοθεί ιδιαίτερη σηµασία στους παραπάνω παράγοντες, το πρόβληµα θα φανεί, µετά από µια 5ετία περίπου, όπου ήδη θα είναι πολύ αργά µε συνέπειες στους παραγώγους κυρίως οικονοµικές αλλά και πολλές άλλες.

 Οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθύνονται µόνο σε πιστοποιηµένα φυτώρια που έχουν την δυνατότητα να τους παρέχουν τα κατάλληλα φυτοϋγειονοµικά διαβατήρια των φυτών που τους πουλούν και όχι από «φυτωριούχους» που δεν παρέχουν το ελάχιστο των προδιαγραφών που απαιτούνται από τη νοµοθεσία για να παράγουν το πολλαπλασιαστικό υλικό.

Επίσης τα νόµιµα αδειοδοτηµένα φυτώρια υποχρεώνονται να προµηθεύονται τα εµβόλια, από ελεγµένες µητρικές φυτείες, οι οποίες πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειµένου να είναι πλήρως απαλλαγµένα από ασθένειες και παθογόνους µικροοργανισµούς. Με βάση την πολυετή της εµπειρία στο φυτώριο φυστικιάς, η εταιρεία Τσιπάς, παροτρύνει τους παραγώγους, να προβούν στη συγκεκριµένη καλλιέργεια, καθώς είναι µία αποδοτική καλλιέργεια τόσο στη παράγωγη όσο και σε οικονοµικό επίπεδο και είναι στη διάθεση των ενδιαφεροµένων για περαιτέρω πληροφορίες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία