BACK TO
TOP
Farming

Αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων ελέγχου του πληθυσμού των αγριογούρουνων, έως 90% ζημιά σε καλλιέργειες

Συνεχίζεται η προβληματική κατάσταση με τους αυξημένους πληθυσμούς αγριογούρουνων ανά την επικράτεια, με τα αδηφάγα παμφάγα να καταστρέφουν αμπελοτόπια, οπωροκηπευτικά καθώς και δενδροκαλλιέργειες (αχλαδιές, μηλιές κλπ) τόσο στην ηπειρωτική αλλά και στην νησιωτική χώρα.

88560

838
0

Με ανακοίνωσή του προ ολίγων ημερών, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας είχε αναφέρει την προβληματική κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις στις αποδόσεις από τις επιδρομές αγριογούρουνων αγγίζουν το 80-90%. Σημειώθηκε πωςστο παρελθόν παρουσιάστηκαν περιπτώσεις όπου χωράφι που παράγει 10 τόνους καλαμπόκι, απέδωσε τελικώς μόνο 1 – 2 τόνους σαν συνέπεια της καταστροφής του από τα κοπάδια των αγριογούρουνων.

Η κατάσταση ωστόσο είναι εξίσου προβληματική και στην Σάμο, όπου ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος συλλέγει υπογραφές από πληγέντες παραγωγούς σε ανοιχτή επιστολή προς Δήμους και την τοπική ΔΑΟΚ. Η σχετική επιστολή αιτείται:

  • Άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% των παραγωγών για τις καταστροφές
  • Ένταξη των ζημιών από τα αγριογούρουνα στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ
  • Να ληφθούν δραστικά μέτρα περιορισμού και ελέγχου του πληθυσμού του αγριογούρουνου


Αναλυτικότερα η επιστολή αναφέρει:

«Με την παρούσα επιστολή απευθυνόμαστε σε εσάς για να σας γνωστοποιήσουμε το μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις καλλιέργειές μας λόγω της παρουσίας και ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των αγριογούρουνων που τις καταστρέφουν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε καταστροφές σε καλλιέργειες αμπελιών, οπωροκηπευτικών, δενδροκαλλιέργειες (αχλαδιές, μηλιές κλπ) που δεδομένων και των συνθηκών ακρίβειας που αντιμετωπίζουμε, καταλαβαίνετε το πόσο επηρεάζεται το εισόδημά μας.

Πολλοί παραγωγοί έχουν επιβαρυνθεί, επίσης, με επιπλέον κόστος λόγω των μέτρων που προσπαθούν από μόνοι τους να λάβουν πχ περίφραξη και άλλα απωθητικά μέσα.

Δυστυχώς, στην ενημέρωση που έχουμε λάβει ο ΕΛΓΑ δεν έχει εντάξει στον κανονισμό του αποζημίωση από τις καταστροφές από τα αγριογούρουνα παρ’ όλο που ασφαλίζουμε κάθε χρόνο τα χωράφια μας.

  • Άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% των παραγωγών για τις καταστροφές
  • Ένταξη των ζημιών από τα αγριογούρουνα στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ
  • Να ληφθούν δραστικά μέτρα περιορισμού και ελέγχου του πληθυσμού του αγριογούρουνου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές