BACK TO
TOP
Farming

Οι υψηλές θερμοκρασίες μαράζωσαν καπνά και σουλτανίνα, αίτημα στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις

Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες καπνού στην τοπική κοινότητα Καταχά του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού στην Πιερία σημειώθηκαν εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα των τελευταίων ημερών, που έπληξε την περιοχή. Παράλληλα, για ακόμη μία χρονιά τεράστιες ζημιές από τον καύσωνα, που σάρωσε την περιοχή έχει υποστεί η επιτραπέζια σουλτανίνα στον Άσσο-Λεχαίο-Περιγιάλι, Εξαμίλια και Αρχαία Κόρινθο του Δήμου Κορινθίων, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας άλλη μία σοδειά τους να πηγαίνει χαμένη.

Στην-Πιερια-Εκτεταμενες-ζημιες-στα-καπνοχωραφα-Μαραθηκαν-τα-καπνα-15948_2

756
2

Οι αγρότες στα καπνοχώραφα της Πιερίας είδαν τα φύλλα του καπνού, να είναι μαραμένα, γεγονός που οδηγούν σε ποιοτική αλλά και ποσοτική υποβάθμιση του προϊόντος.

Όπως έχει διαπιστωθεί από αυτοψία κλιμακίου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα ο παρατεταμένος καύσωνας ευθύνεται για τις εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και συγκεκριμένα, στις καλλιέργειες καπνού στην τοπική κοινότητα Καταχά. Παρατηρήθηκαν μαράνσεις των φύλλων (μεταξύ 5° – 15°), που ξεκίνησαν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι οποίες οδηγούν σε ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Όμως δεν παρατηρήθηκαν εμφανή συμπτώματα μυκητολογικών προσβολών.

Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου απέστειλε επιστολή προς τον ΕΛΓΑ την Δευτέρα 8 Αυγούστου στην οποία εξέθετε τα προβλήματα από της ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες καπνού, ζητώντας από τον Οργανισμό να σταθεί αρωγός στο πλευρό των καπνοπαραγωγών.

Αναλυτικά η επιστολή της αντιπεριφερειάρχης Πιερίας:

«Αντικείμενο της παρούσας επιστολής αποτελούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί λόγω του καύσωνα στις καλλιέργειες καπνού στην περιοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.

Όπως έχει διαπιστωθεί από αυτοψία κλιμακίου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στις 3 Αυγούστου 2022, πράγματι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα ο παρατεταμένος καύσωνας ευθύνεται για τις εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και συγκεκριμένα, στις καλλιέργειες καπνού στην τοπική κοινότητα Καταχά. Παρατηρήθηκαν μαράνσεις των φύλλων (μεταξύ 5° – 15°), που ξεκίνησαν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι οποίες οδηγούν σε ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Δεν παρατηρήθηκαν εμφανή συμπτώματα μυκητολογικών προσβολών.

Οι καπνοκαλλιέργειες αποτελούν διαχρονικά, δυναμική και παραδοσιακή καλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εκτεταμένες ζημιές που προκαλούνται στην Πιερία εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του τόπου μας, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας.

Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε όπως σταθείτε αρωγοί στο πλευρό των καπνοκαλλιεργητών που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους.

Σας  ευχαριστώ θερμά για το διαχρονικό ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για τα προβλήματα της Πιερίας και των παραγωγών μας. Προσβλέπουμε σε μία  αγαστή συνεργασία, προσπαθώντας άοκνα για το καλό των πολιτών και του τόπου μας.

Με εκτίμηση,

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ

 ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ»

Ακόμη μια χρονιά με ζημιές από τον καύσωνα στη Σουλτανίνα

Τεράστιες ζημιές από τον καύσωνα, που σάρωσε την περιοχή έχει υποστεί η επιτραπέζια σουλτανίνα στον Άσσο-Λεχαίο-Περιγιάλι, Εξαμίλια και Αρχαία Κόρινθο του Δήμου Κορινθίων, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας άλλη μία σοδειά τους να πηγαίνει χαμένη.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι αγρότες της περιοχής, για άλλη μία χρονιά οι κλιματολογικές συνθήκες οδήγησαν το δυναμικότερο προϊόν της περιοχής, το επιτραπέζιο σταφύλι σουλτανίνα, αλλά και τις υπόλοιπες επιτραπέζιες ποικιλίες (prime, superior, αττική), σε μια ακόμα καταστροφή.

Ήδη συντάχθηκε και θα κατατεθεί αίτημα προς τον ΕΛΓΑ για την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες τις τελευταίες ημέρες, ενώ με επιστολή τους προς τον ΕΛΓΑ και άλλους φορείς, οι συνεταιρισμοί της περιοχής, ζητούν μεταξύ άλλων, την άμεση και γρήγορη εκτίμηση των ζημιών καθώς και δίκαιες αποζημιώσεις.

«Το κακό όπως σας προαναφέραμε είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, που έχουν να κάνουν τόσο με το κλίμα όσο και με το υπέδαφος. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και την περιοχή μας με αποτέλεσμα οι δυσμενείς συνέπειές της να παγιώνονται χρόνο με το χρόνο», επισημαίνεται στην επιστολή.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι η παρατεταμένη ξηρασία της τελευταίας τριετίας τείνει να οδηγήσει μεγάλες περιοχές του νομού σε πλήρη ερημοποίηση: «Οι δυσμενείς συνθήκες της προηγούμενης χρονιάς (δύο παγετοί και τρεις παρατεταμένοι καύσωνες), εκτός από την καταστροφή της περσινής παραγωγής έκαναν τεράστια ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο. Το αποτέλεσμα είναι στον πρώτο παρατεταμένο καύσωνα της φετινής χρονιάς ο οποίος βρήκε την καλλιέργεια σε ένα κρίσιμο στάδιο (περκασμός ή αλλιώς γυάλισμα) η καταστροφή μεγάλου μέρους των καλλιεργούμενων εκτάσεων σουλτανίνας να είναι σχεδόν ακαριαία. Άλλη μια χρονιά χαμένης παραγωγής είναι το τελειωτικό χτύπημα για την ευρύτερη οικονομία της περιοχής για τους αγρότες μας αλλά και για όλους τους κλάδους που κινούνται πέριξ αυτών», τονίζεται.

Τα μέτρα που ζητούν οι αγρότες ώστε να μπορεί μια ολόκληρη περιοχή να επιβιώσει και να συνεχίσει να καλλιεργεί αυτό το δυναμικό προϊόν που φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα στην χώρα είναι:

  • Άμεσες και γρήγορες εκτιμήσεις των ζημιών και δίκαιες αποζημιώσεις.
  • Πάγωμα για έναν χρόνο των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών που αποδεδειγμένα έχουν πάθει ζημιά στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.
  • Λήψη και επιδότηση ενεργητικών μέτρων για αποφυγή επιβαρυντικών για την περιοχή φαινομένων (παγετός, χαλάζι) και ενίσχυση των αναμπελώσεων στις περιοχές που το φυτικό κεφάλαιο έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά.
  • Άμεση αποπεράτωση του φράγματος Ασωπού, κατασκευή δικτύων αλλά και εγγειοβελτιωτικά έργα, ώστε να μην πηγαίνει ούτε η παραμικρή ποσότητα νερού χαμένη.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

10-08-2022 18:39Ηκ

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΆΓΜΑ ΘΑ ΓΊΝΕΙ, ΝΕΡΌ ΝΑ ΓΕΜΊΣΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ

Απάντηση

10-08-2022 17:57Γιωργος

Τα τελευταια χρονια λογω της ανομβριας γινονται πολλες ζημιες σε καλλιεργειες.οταν το εδαφος ειναι ξερο και ανυδρο,τοτε ακομα και οι 35-36 βαθμοι θεωρουνται καυσωνας για το φυτο.οταν για παραδειγμα στην περιοχη της κορινθιας εχει να βρεξει κανονικη ποτιστικη βροχη απο τον μαρτη μηνα και η γη εχει ξεραθει,τοτε για ενα φυτο οπως η σουλτανινα που ειναι υδροφιλο,τα πραγματα ειναι παρα πολυ δυσκολα.οταν η γη ειναι ξερη,δεν χρειαζεται να κανει 40 βαθμους για να γινει ζημια.αρκουν και οι 35 για να χαθουν ολοκληρες παραγωγες.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές