BACK TO
TOP
Farming

Θεμέλιος λίθος της παραγωγής στο σκληρό σιτάρι η στρατηγική της βασικής λίπανσης

Ένας από τους σηµαντικότερους παράγοντες για τη µεγιστοποίηση των αποδόσεων στην καλλιέργεια του σκληρού σίτου είναι η θρέψη.

30_7

946
1

του Γεώργιου Κοκογιαννίδη*

Για να επιτευχθεί το µέγιστο των αποδόσεων και η οικονοµικότερη λύση θα πρέπει να γνωρίζει ο παραγωγός τη γονιµότητα και τον τύπο του εδάφους, την αναµενόµενη απόδοση, τα υπολείµµατα της προηγούµενης καλλιέργειας, την υγρασία του εδάφους και τις κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής. Το άζωτο (N) είναι ένα από τα σηµαντικότερα θρεπτικά στοιχεία για την καλλιέργεια του σκληρού σιταριού τόσο για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων όσο και για την αύξηση της περιεκτικότητας του κόκκου σε πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό υψηλής ποιότητας.

Στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας, είναι απαραίτητο για τη γρήγορη και πρώιµη ανάπτυξη του φυτού. Συµβάλλει επίσης θετικά στην αύξηση του αδελφώµατος και στην ανάπτυξη πλούσιας φυλλικής επιφάνειας. Επιπλέον, το άζωτο ως δοµικό συστατικό της χλωροφύλλης επηρεάζει την ένταση της δραστηριότητας της φωτοσύνθεσης και συνεπακόλουθα το µέγεθος και τον αριθµό των κόκκων ανά στάχυ και το βάρος του κόκκου.

Οι απαιτήσεις του σιταριού είναι 10-15 κιλά/στρµ., οι οποίες θα πρέπει να εφαρµόζονται κατά 1/3 στη βασική λίπανση µε ενσωµάτωση και τα υπόλοιπα 2/3 σε µια µε δύο δόσεις επιφανειακά. Σε εδάφη µε σχετική επάρκεια φωσφόρου προτείνονται οι τύποι 25-15-0+21SO3 και 36-16-0 οι οποίοι είναι κατάλληλοι να εφοδιάσουν τα φυτά µε άζωτο από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Επίσης, η τεχνολογία διπλής παρεµπόδισης που διαθέτουν εκµηδενίζει τις απώλειες λόγω έκπλυσης και εξάτµισης. Στην επιφανειακή λίπανση ανάλογα µε τον τύπο του εδάφους και το στάδιο της καλλιέργειας συνίσταται η χρήση 46-0-0, 40-0-0+14SO3, 35-0-0 και 21-0-0+60SO3.

Το επόµενο σηµαντικό µακροστοιχείο είναι ο φώσφορος (P), ο οποίος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη πλούσιου ριζικού συστήµατος βοηθώντας έτσι το φυτό να προσαρµοστεί στις χαµηλές θερµοκρασίες του χειµώνα αλλά και στη σκλήρυνση των ιστών, χαρακτηριστικό που το προστατεύει από το πλάγιασµα. Οι λιπαντικές µονάδες που απαιτούνται σε φώσφορο είναι 2-5 κιλά/στρµ. Ολόκληρη η ποσότητα του φωσφόρου, θα πρέπει να εφαρµόζεται κατά τη βασική λίπανση και να ακολουθείται ενσωµάτωση. Σε εδάφη όπου κρίνεται αναγκαία η προσθήκη φωσφόρου κατάλληλη επιλογή αποτελούν οι τύποι 16-20-0, 12-27-0, 18-46-0 (DAP) λιπασµάτων υψηλής υδατοδιαλυτότητας φωσφόρου (>93%) και µε ολόκληρη την ποσότητα του αζώτου σε αµµωνιακή µορφή (µειωµένο ποσοστό έκπλυσης).

Το τρίτο µακροστοιχείο που απαιτείται είναι το κάλιο (Κ) που και αυτό συµβάλλει καθοριστικά τόσο στην απόδοση της καλλιέργειας όσο και στην ποιότητα του σιταριού. Το κάλιο επηρεάζει την υδατική ισορροπία των φυτών αξιοποιώντας αποτελεσµατικά το νερό (σηµαντική ιδιότητα λόγω των φαινοµένων ανοµβρίας κατά τις περιόδους ξεσταχιάσµατος και γεµίσµατος του σπόρου). Στη χώρα µας η λίπανση µε κάλιο (Κ) δεν είναι απαραίτητη σε όλα τα εδάφη. Παρόλα αυτά όµως, σε ορισµένες περιοχές, αναλύσεις εδάφους έδειξαν ότι η προσθήκη Κ είναι αναγκαία. Το 15-15-15 (MOP) είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες και των τριών µακροστοιχείων.

Επιπρόσθετα, η στρατηγική συνεργασία της Agrohellas µε την Ολλανδική εταιρεία Eurosolids αποδίδει καρπούς αξιοποιώντας εξειδικευµένα προϊόντα ειδικής θρέψης στην καλλιέργεια του σιταριού. ∆ιαφυλλικές εφαρµογές µε τους τύπους κρυσταλλικών λιπασµάτων WS NPK 20-20-20+TE και WS NPK 13-7-24+ MgO+7Cao+TE έδειξαν θεαµατικά αποτελέσµατα σε φαινόµενα τροφοπενιών και στη γενική αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών. 

Συνοψίζοντας, µε συµµάχους την τεχνογνωσία, την ποιότητα και την άµεση εξυπηρέτηση, η Agrohellas προσφέρει ολιστικές λύσεις που υποστηρίζουν τον παραγωγό να πετύχει τα µέγιστα για ένα βιώσιµο µέλλον. Με αξίες της την αξιοπιστία, τη συνεργασία, τη συνέπεια και την αειφορία ευελπιστεί να συµβάλλει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισµό της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

 

*υπεύθυνος θρέψης (Crops & Nutrition Manager)


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-09-2022 11:19ΑΓΡΟΤΗΣ

Εδω στα λιπάσματα δεν πρέπει να μπει πλαφόν στις τιμές που είναι απαγορευτικές για καλλιέργεια;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές