
Ήδη το πρόγραµµα θρέψης στην περίπτωση του βυνοποιήσιµου κριθαριού είναι εξαιρετικά σηµαντικό και σύνθετο, αφού σε αντίθεση µε ό,τι ισχύει για τα κτηνοτροφικά κριθάρια, στην καλλιέργεια που προορίζεται για παρασκευή βύνης, το ποσοστό πρωτεΐνης πρέπει να είναι χαµηλότερο, χωρίς όµως να επηρεάζονται οι αποδόσεις. Τη συνθήκη αυτή αλλά και τον προγραµµατισµό που έρχεται να αλλάξει τις γεωργικές δραστηριότητες όσων παραγωγών καλλιεργούν µε συµβόλαιο για την Αθηναϊκή, περιέγραψε αναλυτικά ο ∆ρ. Βασίλης Κωτούλας, προϊστάµενος συµβολαιακής γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σε ηµερίδα του ΣΠΕΛ στην Agrotica. Εκεί ο ∆ρ. Κωτούλας µίλησε για τον σχεδιασµό περιορισµού των εκποµπών CO2 στο χωράφι, αναφέροντας µάλιστα πως µέχρι το 2025 θα έχουν αναπτυχθεί ολοκληρωµένες προτάσεις για τους παραγωγούς.
Ο ίδιος, δίνοντας την εικόνα της αγοράς τη φετινή χρονιά στην καλλιέργεια του κριθαριού, σηµείωσε ότι παρατηρήθηκε αύξηση του ενδιαφέροντος από την πλευρά των παραγωγών. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν οι ενδιαφέρουσες τιµές που διαµορφώθηκαν στα αλώνια του 2023, η αναµενόµενη συνδεδεµένη ενίσχυση που έχει ενδεικτική τιµή τα 10 ευρώ το στρέµµα αλλά µπορεί να πλησιάσει ακόµα και τα 20 ευρώ, καθώς και η αδυναµία σποράς άλλων καλλιεργειών, όπως η ελαιοκράµβη, λόγω της ανοµβρίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Κωτούλας ανέδειξε τη σηµασία της λίπανσης στην ενίσχυση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του κριθαριού. Εστιάζοντας στα επιθυµητά ποιοτικά χαρακτηριστικά, «καθοριστική παράµετρος στην παραγωγή βύνης, που επηρεάζει µια σειρά άλλων ποιοτικών παραµέτρων, είναι η % περιεκτικότητα των καρπών σε πρωτεΐνη. Στην περίπτωσή του βυνοποιήσιµου κριθαριού είναι επιθυµητό χαµηλότερό ποσοστό περιεκτικότητας πρωτεΐνης µε εκείνο του κριθαριού που προορίζεται για ζωοτροφή. Εποµένως, το πρόγραµµα θρέψης, σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, καθώς θα πρέπει να διασφαλίζει τις υψηλές αποδόσεις, χωρίς ωστόσο να αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης» όπως ανέφερε ο ίδιος σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσµου Παραγωγών και Εµπόρων Λιπασµάτων (ΣΠΕΛ).