BACK TO
TOP
Farming

Τριπλός ψεκασμός στις αμυγδαλιές τον χειμώνα ενάντια στη φώμοψη

Συνεχίζεται η παρουσία της φώμοψης phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) στις αμυγδαλιές της Κεντρικής Ελλάδας.

amygdalies_xeimonas

1728
0

Όπως ενημερώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται προσβολές σε καλλιέργειες πού βρίσκονται στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Φθιώτιδας. Σημειώνεται πως η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων νωρίς το χειμώνα ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.

Ο καιρός που επικρατεί (υγρός, βροχερός) δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την πραγματοποίηση των μολύνσεων, ενώ όσο οι θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα, τόσο περισσότερο θα ευνοούνται οι προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες. Τα μολύσματα διασπείρονται με το νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ μέσω εντόμων και πολλαπλασιαστικού υλικού σε μεγάλες αποστάσεις.

Για την καταπολέμηση της ασθένειας, οι γεωπόνοι από το Βόλο συνιστούν καταρχάς την αφαίρεση και καταστροφή όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Επισημαίνεται πως το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας, για την μείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείμασης του παθογόνου.

Τα χημικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό της ασθένειας περιλαμβάνουν τη διενέργεια 2-3 ψεκασμών. Ο πρώτος ψεκασμός συνήθως πραγματοποιείται αμέσως μετά τη πτώση των φύλλων, ο δεύτερος αμέσως μετά το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας και ο τρίτος κάποια στιγμή εν μέσω λήθαργου το χειμώνα.  Καθοριστικός παράγοντας για τον ακριβή αριθμό και τον χρόνο που θα λάβουν χώρα οι επεμβάσεις είναι η εποχή και η διάρκεια των βροχοπτώσεων.

Οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της φώμοψης συνεχίζονται (ισάριθμοι) και την άνοιξη κατά την περίοδο έκπτυξης των οφθαλμών μέχρι του σχηματισμού και της διόγκωσης των νεαρών καρπιδίων.

Επεμβάσεις μέσα στον μήνα για τον ανθονόμο

Σε περιοχές όπου υπάρχει ένδειξη ότι το φθινόπωρο ο ενήλικος πληθυσμός του ανθονόμου πάνω στα δένδρα είναι πυκνός, συνίσταται ένας ψεκασμός των δένδρων τον Νοέμβριο πριν πέσουν τα φύλλα και επανάληψη του ψεκασμού μετά την πτώση των ¾ των φύλλων μέχρι και τον Ιανουάριο μήνα, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές