Οι 27 επιχειρηματικές ενώσεις που συνυπέγραψαν την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζουν την ανάγκη για ένα διαφοροποιημένο, αναλογικό και ουσιαστικά εφαρμόσιμο κανονιστικό πλαίσιο για τα φυτά που προκύπτουν από τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές (NGTs).
Δεδομένου ότι οι συζητήσεις για την σήμανση των NGT συνεχίζονται για περισσότερα από 14 χρόνια, οι 27 εταιρίες και φορείς ζητούν από την Κομισιόν να διασφαλίσει πως μια συνολική πρόταση πολιτικής θα υποβληθεί εγκαίρως με τρόπο που θα επιτρέψει την ταχεία πρόσβαση των ευρωπαίων αγροτών στις νέες καινοτομίες το συντομότερο δυνατό.
Η επιστολή ακολουθεί το θετικό αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο. Οι υπογράφοντες θεωρούν το υποχρεωτικό ενδιάμεσο βήμα της αξιολόγησης κινδύνου για όλα τα φυτά που δημιουργούνται με στοχευμένη μεταλλαξιογένεση, cisgenesis και ενδογένεση ως δυσανάλογο και μη εφαρμόσιμο, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου. Όπως αναφέρουν, κάτω υπό αυτές τις συνθήκες, οι NGTs δεν θα επιτύχουν τους στόχους των στρατηγικών Farm to Fork και Biodiversity που έχει θέσει η ΕΕ εντός του απαιτούμενου χρονικού πλαισίου .
Υπενθυμίζεται πως σχετική μελέτη για τους NGTs που κυκλοφόρησε η Επιτροπή το 2021 υπογραμμίζει ότι οι NGTs μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, εξοικονομώντας πόρους και επιτρέποντας μια πιο βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων/ζωοτροφών και μείωση των εκπομπών, σταθεροποιώντας και αυξάνοντας παράλληλα τις αποδόσεις των καλλιεργειών, εν τέλει βελτιώνοντας την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων και διασφαλίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι 27 εταιρίες ζητούν ένα νέο πλαίσιο διευκόλυνσης για τα φυτά που δημιουργούνται μέσω NGTs.
Η σχετική επιστολή των 27 εταιριών και φορέων διαθέσιμη εδώ