BACK TO
TOP
Farming

Μετά το πέρας της συγκομιδής ψεκασμός σε κάθε λιοστάσι για κυκλοκόνιο

Kαραδοκεί το κυκλοκόνιο (Spilocaea oleagina) στους ελαιώνες της Θράκης, με την ασθένεια να εμφανίζεται κυρίως στα φύλλα των ελαιοδέντρων με την ανάπτυξη χαρακτηριστικών κηλίδων, όπως ενημερώνουν σχετικά οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας.

KTHMA_MERKOURH_NOE_19_KAR_5517

Γιάννης Ρούπας

10948
0

Το κυκλοκόνιο πέρα από τις κηλίδες στα φύλλα, προκαλεί προοδευτικά φυλλόπτωση στα ελαιόδενδρα και μία γενικότερη εξασθένησή τους. Ως εκ τούτου οι γεωπόνοι από την Καβάλα προτείνουν την παρούσα χρονική στιγμή όπου έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος όλοι οι παραγωγοί να προβούν σε ένα ψεκασμό με κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν ή με ένα χαλκούχο σκεύασμα για την καταπολέμηση του μύκητα.

Σημειώνεται πως το γεγονός πως δεν μπορούν, ίσως, να γίνουν διακριτά τα συμπτώματα την παρούσα στιγμή δεν αναιρεί την ύπαρξη του μύκητα και την δυνατότητά του να προσβάλλει άμεσα τα ελαιόδεντρα (ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν). Αφετέρου, οι ελαιώνες οι οποίοι μένουν αψέκαστοι ή ελαιώνες που δεν τυγχάνουν ιδιαίτερα εντατικής καλλιέργειας καθώς και ελαιόδενδρα εντός οικοπέδων ή αυλών και κήπων πολλές φορές, στην συνέχεια, εξελίσσονται σε εστίες από όπου ο μύκητας εξαπλώνεται και διαδίδεται ευρύτερα ανάλογα πάντα και με τις συνθήκες που επικρατούν, κάθε χρονιά, στην κάθε επιμέρους περιοχή. 

Τούτων δοθέντων, οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να προβούν στον ψεκασμό των ελαιώνων τους (τόσο με ελαιοπαραγωγική κατεύθυνση, όσο και με κατεύθυνση παραγωγής βρώσιμης ελιάς, είτε αμφοτέρων) και ιδιαίτερα εκείνων στους οποίους επικρατούν λόγω του γεωμορφολογικού ανάγλυφου υψηλές τιμές σχετικής υγρασίας σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ασθένειας. Στις περιπτώσεις αυτές προτείνεται η υλοποίηση δύο ψεκασμών με την μεσολάβηση χρονικού διαστήματος ενός μηνός μεταξύ τους (το διάστημα αναφέρεται ενδεικτικά και είναι ανάλογο με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν). 

Τονίζεται, επίσης, η αναγκαιότητα υλοποίησης των ψεκασμών ακόμα και σε ελαιώνες, οι οποίοι δεν έφεραν σημαντικό ή και καθόλου φορτίο ηρτημένης εσοδείας κατά την φετινή χρονιά καθώς και  σε ελαιώνες που υπέστησαν   καταστροφές  από την χαλαζόπτωση του Ιουνίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές