BACK TO
TOP
Farming

Τα όρια ψύχους για ζημιές στα δέντρα, αρχές Μαρτίου στα κινητά η εφαρμογή frost.minagric.gr

Έστω και καθυστερημένα, ήλθε ο χειμώνας στη χώρα το τελευταίο 10ήμερο, φέρνοντας μαζί του το απαραίτητο αλλά και επικίνδυνο κρύο, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή καρπών, νεαρής βλάστησης αλλά και βλαστών σε εσπεριδοειδή και ελιές.

1be563d4d70cbf02096c113db1462610_S

Γιάννης Ρούπας

2201
1

Τα εσπεριδοειδή θεωρούνται γενικά ευαίσθητα στους παγετούς,  µε τη µεγαλύτερη ευαισθησία να την έχουν η κιτριά και η λεµονιά, µετά  η φράπα, το περγαµόντο και το γκρέιπφρουτ, ενώ τα πιο ανθεκτικά είναι η πορτοκαλιά, η νεραντζιά και τέλος η µανταρινιά. Ας σημειωθεί πως το επιλεγµένο υποκείµενο παίζει σηµαντικό ρόλο στην αντοχή στον παγετό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά από παραμονή δύο ωρών στους -2,5ºC παγώνουν οι πράσινοι και ημιώριμοι καρποί πορτοκαλιάς και λεμονιάς, στους -2,8 ºC οι ώριμοι καρποί και νεαρή βλάστηση, στους -4,5ºC μεγάλης ηλικίας βλαστοί και οφθαλμοί και στους -10 ºC νεκρώνονται ολόκληρα δέντρα πορτοκαλιάς. Τα μανταρινοειδή είναι πιο ανθεκτικά και η λεμονιά πιο ευαίσθητη από την πορτοκαλιά.

Η ελιά κινδυνεύει σε μικρότερο βαθμό από το έντονο κρύο, ενώ η επάρκεια ωρών ψύχους είναι απαραίτητη για να επέλθει η εαρινοποίηση. Στην περίπτωση των ελαιόδεντρων, οι καρποί παγώνουν σταδιακά στους -3ºC, τα φύλλα στους -3  έως -6ºC, ο φλοιός στους -7ºC και το ξύλο στους μεγαλύτερης ηλικίας βλαστούς στους -13ºC.

Πάντως τον Ιανουάριο τα ελαιόδεντρα έχουν σκληραγωγηθεί και μπει σε «κλίμα χειμώνα», με αποτέλεσμα οι οφθαλμοί και οι μεγαλύτερης ηλικίας βλαστοί να αντέχουν λίγο περισσότερο στο ψύχος (κατά 2-3 ºC πιο χαμηλά από ότι αναφέρθηκε).

Μετά το τέλος του ληθάργου η αντοχή στο ψύχος μειώνεται και ξεκινά η ανοιξιάτικη βλάστηση.

Ενεργητική παγετοπροστασία

Για να αντιµετωπιστούν οι συνέπειες του παγετού, εκτός των προληπτικών µέτρων, καλό είναι σε χρονικές περιόδους µε πολύ χαµηλές θερµοκρασίες, ιδίως στα ορεινά της χώρας, να υπάρχουν εγκατεστηµένοι ανεµοµείκτες αέρος, οι οποίοι εκµεταλλεύονται τον θερµό αέρα πάνω από την κόµη και τον αναµειγνύουν µε τα παγωµένα ρεύµατα ώστε να ρίξουν τη µέση θερµοκρασία του αέρα που «χτυπάει» την κόµη και το φύλλωµα των δέντρων. Βέβαια, στην Ελλάδα η χρήση τοους δεν είναι εκτεταμένη, αφού το κόστος εγκατάστασης κρίνεται υψηλό.

Μία εξίσου αποτελεσματική μέθοδος, όμως πολύ απλή, ενεργητικής φυτοπροστασίας είναι η χρήση μονωτικών υλικών με σκοπό την προστασία κυρίως των νεαρών δενδρυλλίων εσπεριδοειδών, τα οποία είναι και τα πιο ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Φθηνά μονωτικά υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται και τοποθετούνται γύρω από το κορμό των δέντρων είναι το φενιζόλ, το άχυρο, τυχαία πλαστικά υλικά και ακόμη και σκέτο χώμα.

Αρχές Μαρτίου σε λειτουργία στα κινητά η εφαρμογή Frost Minagric

Στις αρχές Μαρτίου η νέα εφαρμογή που ανέπτυξε το ΥπΑΑΤ, η ΕΜΥ και ο ΕΛΓΑ (frost.minagric.gr) θα είναι διαθέσιμη και για κινητό, όπως ενημερώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως η πρόγνωση του παγετού αφορά τις επόμενες τρεις ημέρες, με ωριαίο χρονικό βήμα, και παρέχεται σε τρία επίπεδα πληροφόρησης. Στο πρώτο επίπεδο, η χώρα χωρίζεται σε 325 γεωγραφικές περιοχές που αντιστοιχούν στους Καλλικρατικούς Δήμους. Κάθε Δήμος έχει έναν χρωματισμό που υποδεικνύει την ένταση του αναμενόμενου παγετού. Το πράσινο δείχνει ότι δεν αναμένεται παγετός. Το κίτρινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 2°C έως 0°C, το πορτοκαλί ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 0°C έως -2°C και το κόκκινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες μικρότερες από -2°C. Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία στην οποία αναφέρεται η εφαρμογή είναι περίπου στο ύψος των 2m. Δεδομένου ότι η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί σε περιβάλλον Γεωγραφικών συστημάτων Πληροφοριών υπάρχει δυνατότητα μεγέθυνσης του χάρτη  της χώρας ώστε να εντοπιστεί συγκεκριμένο σημείο ενδιαφέροντος (αγροτεμάχιο). Με την επιλογή του συγκεκριμένου σημείου παρέχεται το  δεύτερο επίπεδο πληροφόρησης που αφορά αναλυτική εξειδικευμένη πρόγνωση στο επιλεγμένο σημείο. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται με χρωματικό κώδικα η ωριαία εξέλιξη του παγετού στην διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Στο τρίτο επίπεδο πληροφόρησης παρουσιάζεται η ωριαία  εξέλιξη του φαινομένου, με χρωματικό κώδικα, σε χωρική  ανάλυση 500μΧ500μ για το σύνολο της χώρας. Τέλος οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν-προειδοποιηθούν μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (e-mail, μηνύματα) για πιθανά επερχόμενα γεγονότα παγετού στην περιοχή ενδιαφέροντος τους. Στις αρχές Μαρτίου η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και για κινητό.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-02-2023 13:47Ροδάκινο παραγωγός

Αυτό θα ειδοποιήσει πότε θα γίνει ο παγετός.Τι μπορούμε να κάνουμε δεν μας είπαν για να σώσουμε την παραγωγή μας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές