BACK TO
TOP
Farming

Εντοπισμό και ψεκασμό ακρίδων, στο στάδιο που αυτές είναι άπτερες συνιστούν στους αγρότες οι αρχές στον Έβρο

Αυξημένη προσοχή και έγκαιρη αντιμετώπιση εφιστά στους αγρότες η ΔΑΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς εμφανίστηκαν ακρίδες νυμφικού σταδίου σε αγρούς και ακαλλιέργητες εκτάσεις πεδινών και ημιορεινών περιοχών στο δήμο Αλεξανδρούπολης.

mistikakipou-akrida-antimetopisi

54
0

Μάλιστα, με βάση τα ευρήματα αυτά κηρύχτηκε άμεσα η Δημοτική Κοινότητα Συκορράχης ως ακριδόπληκτη. Ως εκ τούτου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τονίζει την αναγκαιότητα έγκαιρου εντοπισμού των ακρίδων αυτό το διάστημα, στις αρχικές τους θέσεις, όσο δεν έχουν φτερά.

Αν η αντιμετώπιση των ακρίδων δεν γίνει στο στάδιο που αυτές είναι άπτερες, ακίνητες και συγκεντρωμένες σε σμήνη, τα αποτελέσματα είναι επισφαλή αφού αυτές πετάνε και διαφεύγουν. Επιπλέον προκαλείται περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση αφού χρειάζονται συνεχείς ψεκασμοί σε όλη την έκταση της καλλιέργειας. Συστήνεται μετά την επισήμανση των ακριδοκηλίδων να γίνει ψεκασμός πρώτα γύρω από αυτές για να εμποδίσουμε τις μικρές ακρίδες να διαφύγουν και μετά στο κέντρο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα και κατά την εφαρμογή να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι προφυλάξεις και οι οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου. Τέλος προκειμένου να αποτραπεί η βόσκηση στα σημεία εφαρμογής των ψεκασμών και για την προστασία των μελισσών πρέπει να τοποθετείται σχετική σήμανση ότι διενεργήθηκε ψεκασμός.

 

Το ενημερωτικό Δελτίο τύπου για την εμφάνιση και καταπολέμηση ακρίδων στην Π.Ε Έβρου

Διάσπαρτες ακριδοκηλίδες, αποτελούμενες από ακρίδες νυμφικού σταδίου εντοπίστηκαν μετά από επιτόπιους ελέγχους, που διενεργήθηκαν σε αγρούς και ακαλλιέργητες εκτάσεις πεδινών και ημιορεινών περιοχών στο δήμο Αλεξανδρούπολης. Ειδικότερα, με βάση τα ευρήματα αυτά κηρύχτηκε άμεσα η Δημοτική Κοινότητα Συκορράχης ως ακριδόπληκτη.

Οι ακρίδες γεννούν τα αυγά τους στο έδαφος μέσα σε χαρακτηριστικές θήκες, τα οποία εκκολάπτονται την άνοιξη σταδιακά με διαφορά 3-5 ημέρες, η μία εκκόλαψη από την άλλη και τα νεαρά άτομα σχηματίζουν τις ακριδοκηλίδες. Τα έντομα των πρώτων σταδίων είναι μικρά, μαύρα, άπτερα και σχηματίζουν σμήνη. Όπως είναι γνωστό αυτό είναι το κατάλληλο στάδιο για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακρίδων. Δηλαδή πριν αυτές αποκτήσουν φτερά και αρχίσουν να μετακινούνται σε κοντινές καλλιέργειες και στη συνέχεια απομακρυσμένες από τις αρχικές εστίες.

Έγκαιρος εντοπισμός

Την αναγκαιότητα έγκαιρου εντοπισμού των ακρίδων αυτό το διάστημα, στις αρχικές τους θέσεις, όσο δεν έχουν φτερά, επισημαίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Ιδιαίτερη προσοχή στην αναζήτηση των ακριδοκηλίδων πρέπει να δοθεί σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, που αυτές επιλέγουν να γεννήσουν τα αυγά τους. Επιπλέον ανίχνευση χρειάζεται να γίνει και στις ασκεπείς εκτάσεις που συνορεύουν με καλλιέργειες (δενδρώδεις και κηπευτικά) που τα προηγούμενα χρόνια οι πληθυσμοί των ακρίδων ήταν σημαντικοί, έτσι ώστε οι παραγωγοί να επέμβουν νωρίς πριν οι ακρίδες αποκτήσουν φτερά και μετακινηθούν στα κτήματά τους.

Αν η αντιμετώπιση των ακρίδων δεν γίνει στο στάδιο που αυτές είναι άπτερες, ακίνητες και συγκεντρωμένες σε σμήνη, τα αποτελέσματα είναι επισφαλή αφού αυτές πετάνε και διαφεύγουν. Επιπλέον προκαλείται περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση αφού χρειάζονται συνεχείς ψεκασμοί σε όλη την έκταση της καλλιέργειας.

Το σημαντικότερο είδος στην περιοχή είναι το: Calliptamus italicus και Dociostaurus maroccanus (Orthoptera: Acrididae).

Πώς θα αντιμετωπιστούν

Συστήνεται μετά την επισήμανση των ακριδοκηλίδων να γίνει ψεκασμός πρώτα γύρω από αυτές για να εμποδίσουμε τις μικρές ακρίδες να διαφύγουν και μετά στο κέντρο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα και κατά την εφαρμογή να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι προφυλάξεις και οι οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου. Τέλος προκειμένου να αποτραπεί η βόσκηση στα σημεία εφαρμογής των ψεκασμών και για την προστασία των μελισσών πρέπει να τοποθετείται σχετική σήμανση ότι διενεργήθηκε ψεκασμός.

Οι Δημοτικές Κοινότητες και ο δήμος Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι και θα εκτελέσουν τους ψεκασμούς όπου έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, αφού εξασφαλίσουν συνεργεία ψεκασμών με τα μηχανήματά τους, επιβάλλεται να ενημερώνουν τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τη βόσκηση εκεί που γίνεται ακριδοκτονία.

Τέλος καλούνται όλοι οι τοπικοί φορείς, Δήμοι, αγρότες κ.λ.π της περιοχής ευθύνης της υπηρεσίας να είναι σε εγρήγορση για τον εντοπισμό των ακριδοκηλίδων και να βρίσκονται σε επικοινωνία με την Υπηρεσία.


*Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση στα τηλέφωνα: 2551357121,122,151,163,167,165,169 και 172.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές