Μονίλια Δαμασκηνιάς (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)
Οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη θα προέλθουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη.
Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος.
Τα σέπαλα, τα πέταλα, οι ανθήρες και το στίγμα αποτελούν τα ευαίσθητα όργανα του άνθους που μπορεί να προσβληθούν από την Μονίλια
Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις πρωτογενείς μολύνσεις στις ποικιλίες που βρίσκονται στο στάδιο της πράσινης κορυφής. Σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται για την Κεντρική Μακεδονία ασθενείς κατά τόπους βροχοπτώσεις από την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, οι οποίες θα εξασθενήσουν από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου το απόγευμα.
Συστήνεται η κάλυψη των οπωρώνων όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Βρείτε το δελτίο εδώ