BACK TO
TOP
Farming

Φωνή του κλάδου ΒιοΦυτοπροστασίας, με προτάσεις για όλα ο στόχος της ΕΒΙΟΦ

Ανοικτή πρόσκληση ένταξης στην ΕΒΙΟΦ σε όσους παράγουν ή εμπορεύονται προϊόντα που αξιοποιούν οικολογικές μεθόδους φυτοπροστασίας.

91G1FnBltdL__AC_UF1000_1000_QL80_

66
1

Του Γιάννη Ρούπα

Οι παραγωγικές ζυμώσεις και ο ειλικρινής διάλογος εδώ και αρκετό καιρό έφεραν αρχές του 2024 κοντά τέσσερεις εταιρείες στον κλάδο της Βιολογικής Φυτοπροστασίας (Bio-insecta, Βιοτόπιο, Andermatt-Anthesis και Koppert Hellas), οι οποίες προχώρησαν προ τριμήνου με την υπ’ αριθμ. 489938/29-02-24 απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών στην ίδρυση της Αστικής μη κερδοκοπική Εταιρείας με την επωνυμία «Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία – Ένωση Βιολογικής και Οικολογικής Φυτοπροστασίας» και διακριτικό τίτλο ΕΒΙΟΦ (BioCroP). Βέβαια, δεδομένης και της σημασίας της βιοπροστασίας στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας και της τρέχουσας ΚΑΠ, είναι βέβαιο πως ο κατάλογος των συμμετεχόντων εταιρειών σύντομα θα εμπλουτιστεί. 

Οι στόχοι της ΕΒΙΟΦ

Σύμφωνα με την επίσημη Ιδρυτική Διακήρυξη του ΕΒΙΟΦ, η Ένωση στοχεύει στην προώθηση και στην περαιτέρω ένταξη στην Ελληνική Γεωργία, πράσινων καινοτόμων και αποτελεσματικών μεθόδων Φυτοπροστασίας και Διαχείρισης των καλλιεργειών που επιτρέπουν στους παραγωγούς να καλλιεργούν υγιείς, παραγωγικές και πάνω από όλα κερδοφόρες καλλιέργειες. Να σημειωθεί πως τα αρχικά μέλη του ΕΒΙΟΦ βρίσκονται σε ώριμες συζητήσεις με την IBMA Global (International Biocontrol Manufacturers Association) με σκοπό να γίνουν Εθνικός Σύνδεσμος της IBMA Global, ώστε να αυξήσουν την επιρροή και πρόσβαση τους στην Ελληνική βιομηχανία βιο-φυτοπροστασίας. Εξελίξεις πάνω στο θέμα αναμένονται εντός του Ιουνίου. 

To πεδίο δράσης της ΕΒΙΟΦ θα είναι διευρυμένο, με την Ένωση να επιθυμεί να βάλει το λιθαράκι της στην επικαιροποίηση των Οδηγιών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, στους οδηγούς Ορθολογικής Χρήσης Φαρμάκων και όπου αλλού υπάρχει λογικό περιθώριο βελτίωσης. 

Η Ιδρυτική Διακήρυξη της ΕΒΙΟΦ (BioCroP) έχει ως εξής:

«Τα ιδρυτικά μέλη του ΕΒΙΟΦ (BioCroP), Bio-insecta, Βιοτόπιο, Andermatt-Anthesis και Koppert Hellas έπειτα από μακροχρόνιες παραγωγικές ζυμώσεις μεταξύ μας και μετά από εποικοδομητικό διάλογο με τον υπόλοιπο κλάδο της βιοφυτοπροστασίας καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποφασίσαμε την αναγκαιότητα μιας ισχυρής ανεξάρτητης και αυτόνομης συλλογικής εκπροσώπησης του κλάδου μας με την ίδρυση της Ένωσης Βιολογικής και Οικολογικής Φυτοπροστασίας.

Η Ένωση στοχεύει στην προώθηση και στην περαιτέρω ένταξη στην Ελληνική Γεωργία, πράσινων καινοτόμων και αποτελεσματικών μεθόδων Φυτοπροστασίας και Διαχείρισης των καλλιεργειών που επιτρέπουν στους παραγωγούς να καλλιεργούν υγιείς, παραγωγικές και κερδοφόρες καλλιέργειες.

Οι τεχνολογίες μας εμπνέονται, αξιοποιούνται ή συλλέγονται από την ίδια τη φύση.

Οι λύσεις μας έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους καλλιεργητές να αποκαταστήσουν τη φυσική ισορροπία στις καλλιέργειές τους και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας των τροφίμων. Οι οικολογικές μέθοδοι Φυτοπροστασίας και Διαχείρισης των καλλιεργειών προστατεύουν τις καλλιέργειες και το περιβάλλον του σήμερα και κυρίως του αύριο, και αποτελούν την πρώτη επιλογή για βιώσιμο έλεγχο εχθρών και ασθενειών, την αειφόρο ανάπτυξη και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ως εκ τούτου, καθώς όλοι από κοινού αποδεχόμαστε την σημαντικότητα του ρόλου της ΒιοΦυτοπροστασίας στην εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας και της Νέας ΚΑΠ, δηλώνουμε την θέληση και επιδίωξη μας για παραγωγική συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, με τα ερευνητικά ιδρύματα και όλους τους διοικητικούς φορείς, ενώσεις, οργανώσεις και επιτροπές.

Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση ένταξης στον ΕΒΙΟΦ προς όλα τα νομικά πρόσωπα, που παράγουν ή προωθούν και εμπορεύονται προϊόντα για άλλες οικολογικές μεθόδους φυτοπροστασίας εναλλακτικές της χημικής, που ουσιαστικά μοιράζονται τους προβληματισμούς μας και συμμερίζονται όλους τους παραπάνω σκοπούς ώστε να εκτιμήσουν την προσπάθεια και να πλαισιώσουν την Ένωση προκειμένου να αποκτήσουμε την απαιτούμενη δυναμική για την επίτευξη των στόχων.

Τα ιδρυτικά μέλη του ΕΒΙΟΦ βρίσκονται σε ώριμες συζητήσεις με την IBMA Global (International Biocontrol Manufacturers Association) με σκοπό να γίνουμε Εθνικός Σύνδεσμος της IBMA Global, ώστε να αυξήσουμε την επιρροή και πρόσβαση στην Ελληνική βιομηχανία βιο-φυτοπροστασίας».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές