Η εκδήλωση, που είχε τη μορφή στρογγυλής τράπεζας, οργανώθηκε και συντονίστηκε από τους Καθηγητές και φίλους του εκλιπόντος, Νίκο Μπεόπουλο, Χαράλαμπο Κασίμη, Αλέξανδρο Κουτσουρή και Γιώργο Βλάχο. Σε μια κατάμεστη αίθουσα από φίλους, συναδέλφους, ερευνητές και παλιούς φοιτητές του, τιμήθηκε η συμβολή του Λεωνίδα Λουλούδη, καθώς διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν μαζί του μίλησαν για τη σπουδαία του κληρονομιά στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, της περιβαλλοντικής και της αγροτικής πολιτικής.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε μια σειρά από καίρια ζητήματα που απασχόλησαν τον Λουλούδη καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη δέσμευσή του για την ενίσχυση των αγροτικών κοινοτήτων και την προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος. Τα θέματα που θίχτηκαν περιλάμβαναν τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ύπαιθρος, με έμφαση στην ανάγκη υιοθέτησης ενός ολιστικού μοντέλου ανάπτυξης που θα λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
Από τη δεκαετία του '80, η ελληνική ύπαιθρος βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση, που απορρέει από πολλαπλούς παράγοντες, όπως η μείωση των αγροτικών εισοδημάτων, οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και η γενικότερη κρίση αξιών. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η γεωργία φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα μεταβατική φάση. Στην πρώτη συνεδρία της εκδήλωσης, οι ομιλητές Απόστολος Παπαδόπουλος, Ρούλα Κουτσού και Κωστής Χατζημιχάλης, ανέδειξαν την ανάγκη για ένα ολιστικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο θα προσεγγίζει την ύπαιθρο ως μία ενιαία οντότητα και όχι με τομεακό τρόπο, όπως διαπιστώνει και η «λουλούδια» προσέγγιση.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο γεωργίας που θα στηρίζεται στη διατήρηση της οικογενειακής μορφής γεωργίας, προωθόντας παράλληλα συλλογικά σχήματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων. Η γεωργία, όπως ανέφερε και ο Λουλούδης είναι ένας κατακερματισμένος χώρος, όπου υπάρχουν οικονομικές και κοινωνικές διαφοροποιήσεις των αγροτικών κοινοτήτων και κατά αυτό τον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.