BACK TO
TOP
Farming

Σε βάθος τριών ετών η προσαρμογή στο σχέδιο για νέου τύπου λιπάσματα

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1009/2019 παραμένει στο επίκεντρο συζητήσεων καθώς η παρουσία των τελικών προϊόντων θρέψης στα καταστήματα εφοδίων παραμένει ένας γολγοθάς για τους εμπλεκόμενους στο πεδίο. Στο πλαίσιο του 4ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, τα μέλη του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και την νέα υπουργική απόφαση σχετικά με τα νέου τύπου λιπάσματα.

IMG_4196

992
3

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1009/2019 παραμένει στο επίκεντρο συζητήσεων, καθώς η παρουσία των τελικών προϊόντων θρέψης στα καταστήματα εφοδίων παραμένει ένας γολγοθάς για τους εμπλεκόμενους στο πεδίο. Ο κανονισμός που τέθηκε επίσημα σε ισχύ στις 16 Ιουλίου 2022, θέτει όρους και προϋποθέσεις για μεγάλο αριθμό νέων κατηγοριών προϊόντων λίπανσης, που δεν περιλαμβάνονταν στον ήδη υφιστάμενο. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν παρέμειναν ανοιχτά ζητήματα, όσον αφορά τους νέους τύπους λιπασμάτων (βιοδιεγέρτες, εδαφοβελτιωτικά κ.α.), τα οποία και έρχεται να καλύψει το νέο σχέδιο της Υπουργικής Απόφασής για τα νέου τύπου λιπάσματα. Το κείμενο έχει ήδη αποσταλεί για υπογραφή από την ηγεσία.

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν από πρώτο χέρι όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από τον κανονισμό και τις σχετικές τροποποιήσεις είχε σχεδόν το σύνολο των μελών του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, στο πλαίσιο του 4ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου που φιλοξένησε στις 8 Νοεμβρίου το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Την έναρξη του σεμιναρίου κήρυξε ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Δημήτρης Ρουσσέας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «κανονιστικό πλαίσιο όπως διαμορφώνεται δεν είναι απλά μια νομοθεσία η οποία διέπει την κυκλοφορία και τους κανονισμούς για τα προϊόντα θρέψης και λιπάσματα, αλλά επηρεάζει σημαντικά τον αγροδιατροφικό τομέα και τη γεωργική παραγωγή». Τόνισε τη σημασία ενός ευέλικτου και προσαρμοσμένου πλαισίου, που να είναι «ευέλικτο και προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα και στις νέες συνθήκες τόσο του περιβάλλοντος καλλιεργειών όσο και της αγοράς».