BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Οι εναλλακτικές ζωοτροφές στο GreenFeeds

Η διερεύνηση χρήσης εναλλακτικών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών στη ζωική παραγωγή με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και η εφαρμογή καινοτόμων διεργασιών για την παραγωγή παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι οι βασικοί στόχοι του ερευνητικού προγράμματος GreenFeeds.

aforeisgreenfeedsprwthsynana

100
0

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 με εταίρους το Εργαστήριο Διατροφής (Τμήμα Κτηνιατρικής – ΑΠΘ), την Κλινική Μαιευτικής και Αναπαραγωγής (Τμήμα Κτηνιατρικής – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), το Τμήμα Γεωπονίας (Σχολή Γεωπονίας - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), την ΕΛΒΙΖ (Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών), την Τυροκομική Αμφιλοχίας και τα Γαλακτοκομεία ΟΛΥΜΠΟΣ - ΤΥΡΑΣ - ΡΟΔΟΠΗ.

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΙΖ πραγματοποιήθηκε εναρκτήρια συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των εταίρων. Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου της ΕΛΒΙΖ κ. Βασίλη Χαλκίδη, τον λόγο πήραν διαδοχικά η Καθηγήτρια του ΑΠΘ και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος κ. Παναγιώτα Φλώρου – Πανέρη, ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ηλίας Γιάννενας και η εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και επιστημονική συνεργάτιδα της ΕΛΒΙΖ κ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, παρουσιάζοντας αναλυτικά, το αντικείμενο της έρευνας και τους στόχος του προγράμματος.







Πιο συγκεκριμένα, θα διερευνηθούν:

- η συνδυαστική χρήση του λούπινου, της μηδικής εγχώριας προέλευσης και του λιναρόσπορου σε αντικατάσταση των εισαγομένων ζωοτροφών σε σιτηρέσιο γαλακτοπαραγωγής και συντήρησης προβατίνων και αγελάδων, καθώς και το πώς αυτό διατηρεί ή επηρεάζει την παραγωγικότητα, την αναπαραγωγή και την υγεία των ζώων

- τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ο βαθμός αποδοχής από τον καταναλωτή στο παραγόμενο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, κεφαλογραβιέρα) που θα παρασκευαστούν από αυτό

Οι στόχοι του έργου

Το ερευνητικό πρόγραμμα GreenFeeds, έχει ως βασικό σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων παραγωγής ζωοτροφών στην Ελλάδα ώστε:

- να καλυφθούν ελλείμματα στην παραγωγή  πρωτεϊνούχων ζωοτροφών από λούπινο και μηδική υψηλής πρωτεΐνης, ζωοτροφών με ιδιαίτερα επιθυμητά χαρακτηριστικά (υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) όπως είναι ο λιναρόσπορος

- να βελτιωθούν οι αποδόσεις και οι αναπαραγωγικοί δείκτες σε αγελάδες και προβατίνες

- να παραχθεί γάλα και τυροκομικά προϊόντα (τυρί και κεφαλογραβιέρα) με χαρακτηριστικά που θα τους προσδίδουν υψηλή προστιθέμενη αξία και εμπορευσιμότητα.



Παράλληλα, προωθούνται:

- η καλλιέργεια νέων ποικιλιών λούπινου, μηδικής και λιναρόσπορου με φιλοπεριβαλλοντικές τεχνικές και η δημιουργία εγχώριας παραγωγής πρώτων υλών

- η δημιουργία καινοτόμων σιτηρεσίων για την εκτροφή παραγωγικών ζώων

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων, ενώ αναμένεται:

- η μείωση του κόστους παραγωγής τόσο στην παραγωγή των πρώτων υλών όσο και στην όλη αλυσίδα μέχρι την παραγωγή των τελικών προϊόντων

- η βελτίωση των αποδόσεων μέσω της ενίσχυσης της υγείας και της αναπαραγωγικής ικανότητας αγελάδων / προβατίνων

- η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην παραγωγή ζωοτροφών και την παραγωγή αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος και η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά (ω-3 αγελαδινό τυρί και ω-3 πρόβεια κεφαλογραβιέρα)

Όπως σημειώνεται, το πρόγραμμα GreenFeeds φιλοδοξεί να δώσει μια νέα προοπτική στην εγχώρια αγορά, καθώς παρεμβαίνει σε κάθε κρίκο της διατροφικής αλυσίδας, από το χωράφι του παραγωγού πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μέχρι το ράφι του καταναλωτή.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία