BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Αύξηση των αποδόσεων 36% σήμερα με πρακτικές ζιζανιοκτονίας από το μέλλον

Το όφελος της ολοκληρωμένης και σωστής ζιζανιοκτονίας είναι μεγάλο για την απόδοση των καλλιεργειών και νέες μέθοδοι που προκύπτουν από την έρευνα αυξάνουν συνεχώς το δυναμικό παραγωγής.

Traulos-1

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

107
0

Αύξηση 36% στη στρεμματική απόδοση του κριθαριού, όταν συνδυάζεται με τον ψεκασμό και η ψευδοσπορά,  έδειξαν πειράματα που παρουσίασε ο Ηλίας Τραυλός, πρόεδρος της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας και καθηγητής γεωργίας και ζιζανιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο 20ό πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας που λαμβάνει χώρα στο Αγρίνιο, από τις 4 έως τις 6 Απριλίου του 2019.

Το 20ό πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας που λαμβάνει χώρα στο Αγρίνιο.

Το συνέδριο έχει θέμα: Ζιζανιολογία- Προβλήματα, τάσεις και σύγχρονες προκλήσεις. Οι ομιλητές συναντήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ σε φιλικό κλίμα στο roof garden του ξενοδοχείου Marpessa και την Πέμπτη στις 9 το πρωί άρχισαν οι συνεδρίες στο δημοτικό κινηματογράφο Άνεσις.

Μάλιστα, πάνω από 30% αυξήθηκε η παραγωγή και σε περιπτώσεις που εφαρμόστηκε μόνο ψευδοσπορά χωρίς ψεκασμό. Τονίστηκε από τον Η. Τραυλό πως πλέον η εφαρμογή ψευδοσποράς είναι επιδοτούμενη, όταν δεν διενεργείται χημική καταπολέμηση.




Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε τη συνεισφορά της ΕΖΕ και τη σημασία του έργου που επιτελεί.

Σπορές κάλυψης του εδάφους, συγκομιδή ή καταστροφή των σπόρων των ζιζανίων μηχανικά ή με καύση ήταν μερικές από τις καινοτόμες μεθόδους ζιζανιοκτονίας που παρουσιάστηκαν από τον Νίκο Κορρέ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Arkansas στις ΗΠΑ. Οι εν λόγω μέθοδοι έφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα, ειδικά σε μία εποχή που η ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα χημικά ζιζανιοκτόνα έχει αρχίσει να αυξάνεται επικίνδυνα και υπάρχει περίπτωση αν δε χειριστούμε όλα τα μέσα που έχουμε, όπως τις καλλιεργητικές τεχνικές και τη σωστή χρονικά αλλά και ως προς τον τρόπο εφαρμογής μηχανική καταστροφή, να καταλήξουμε με πληθυσμούς ζιζανίων που δεν θα έχουμε όπλα να τους καταστρέψουμε. Επισημάνθηκε από τον Ν. Κορρέ πως στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην πολιτεία του Arkansas, οι πόροι για την έρευνα έρχονται από τους ίδιους τους παραγωγούς. Υπάρχει ταμείο στο οποίο συγκεντρώνονται χρήματα από τους παραγωγούς και υπ' ευθύνη του αντιπροέδρου του πανεπιστημίου κατανέμονται στην έρευνα για τα ζιζάνια. Ακόμη, δίνεται το δικαίωμα στους παραγωγούς να πάνε στο πανεπιστήμιο κάποιο δυσεξόντωτο ζιζάνιο από τις καλλιέργειές τους και οι ερευνητές να το μελετήσουν ως προς την ανθεκτικότητά του και να παρέχουν στον παραγωγό λύση στο πρόβλημα.

Ρομποτική τεχνολογία ενσωματώνεται σε τρακτέρ με σκοπό την αυτοματοποιημένη στοχευμένη ζιζανιοκτονία ακριβώς ανάμεσα στα καλλιεργούμενα φυτά, χημικά ή ακόμη και μηχανικά με τους δίσκους σκαλίσματος να περνάνε χιλιοστά από τη γραμμή των ωφέλιμων φυτών.

Έρευνα σε ίδιο μοτίβο διενεργείται και στην Αυστραλία, όχι μόνο από πανεπιστήμια αλλά και από ιδιωτικές εταιρείες που απασχολούνται ερευνητές. Σύμφωνα με τον Πήτερ Μπουτσάλη, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας στην Αυστραλία, το μεγαλύτερο πρόβλημα στη ζιζανιοκτονία της Αυστραλίας είναι η εμφάνιση ανθεκτικότητας, καθώς η Αυστραλία είναι δεύτερη στον κατάλογο με τα περισσότερα επικίνδυνα για την παραγωγή ανθεκτικά ζιζάνια. Σε έναν κατάλογο στον οποίο οι ΗΠΑ είναι πρώτες και η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 22, αρκετά υψηλά στο παγκόσμιο στερέωμα αγροτικής παραγωγής.

Εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής παρουσίασε ο Γεράσιμος Πετεινάτος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Hohenheim της Γερμανίας. Συσκευές που σκανάρουν το χωράφι, αναγνωρίζουν τα ζιζάνια και ψεκάζουν αποκλειστικά το κάθε φυτό που δημιουργεί πρόβλημα έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Ακόμη, ρομποτική τεχνολογία ενσωματώνεται σε τρακτέρ με σκοπό την αυτοματοποιημένη στοχευμένη ζιζανιοκτονία ακριβώς ανάμεσα στα καλλιεργούμενα φυτά, χημικά ή ακόμη και μηχανικά με τους δίσκους σκαλίσματος να περνάνε χιλιοστά από τη γραμμή των ωφέλιμων φυτών. Σημειώθηκε βέβαια από τον Γ. Πετεινάτο πως η τεχνολογία απέχει 10 έως 20 χρόνια από την πλήρη ανεμπόδιστη εφαρμογή της, καθώς μέχρι τώρα χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και διόρθωση κατά την εφαρμογή όπου κρίνεται απαραίτητο.

Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε τη συνεισφορά της ΕΖΕ και τη σημασία του έργου που επιτελεί, εξυπηρετώντας όχι μόνο την αύξηση της παραγωγής και του κέρδους του αγρότη, αλλά και την αειφορία του περιβάλλοντος που δόθηκε στις τωρινές γενιές και πρέπει να παραδοθεί στις επόμενες υγιές και παραγωγικό και όχι τοξικό και κατεστραμμένο.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία