Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Ένα νέο εγχείρημα μετατρέπει τα υπολείμματα ελαιολάδου σε ροή εσόδων

Το ελαιόλαδο και τα λύματά του διαλύονται σε πρωτεϊνικές και φαινολικές απομονώσεις, οι οποίες μπορούν με τη σειρά τους να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές από τα τρόφιμα, μέχρι τα κατοικίδια και τα καλλυντικά.

el03

376
1

Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά τρόπους με τους οποίους γεωργικά κατάλοιπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών και φαινολικών απομονωμάτων. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Pro-Enrich επιδιώκει να μετατρέψει τα ύπο-προϊόντα που δημιουργούνται από τα περισσεύματα φαγητού, ελιών, ντομάτας και εσπεριδοειδών σε αυτά τα δύο απομονωμένα προϊόντα, τα οποία μπορούν με τη σειρά τους να χρησιμοποιηθούν αντί προϊόντων με βάση το πετρέλαιο σε μια σειρά καθημερινών προϊόντων.

Η γενικότερη ιδέα είναι να αντικατασταθούν οι πηγές φαινολικών που βασίζονται σε ορυκτά, καθώς και να δημιουργηθούν πρωτεΐνες προερχόμενες από την Ευρώπη αντί να εισάγονται από κάπου αλλού ", δήλωσε ο Matthew Schwarzkopf, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Primorska στη Σλοβενία ​​που εργάζεται για το έργο.

Τα πρωτεϊνικά και φαινολικά προϊόντα απομόνωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια σειρά προϊόντων από τροφές για κατοικίδια  και βιομηχανικές ρητίνες σε φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα.

Μέχρι στιγμής, η Pro-Enrich, η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει λάβει χρηματοδότηση από την κοινή επιχείρηση Βιομηχανιών Βιολογικών Βιομηχανιών, κατάφερε να δημιουργήσει υποκατάστατα  πρωτεϊνών από την παραγωγή γλεύκους από κράμβη. Αυτά τα υποκατάστατα πρωτεΐνης έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε τροφές κατοικίδιων και κόλλες για μια εταιρεία παραγωγής ξύλινων πάνελ.

Αυτά τα δύο υποπροϊόντα θα διασπαστούν χρησιμοποιώντας ενζυματική αποικοδόμηση, η οποία γίνεται με μικροοργανισμούς, πριν διαχωριστούν και στη συνέχεια θα διηθηθούν.

"Στη συνέχεια, φυγοκεντρούν τα πάντα για να διαχωρίσουν τα εξαρτήματα και να κάνουν μια υπερδιήθηση", πρόσθεσε. "Αυτό σας δίνει ακριβώς τα μοριακά βάρη που ψάχνετε, τα οποία σας βοηθούν να απομονώσετε τις φαινόλες και τις πρωτεΐνες."

Εκτός από τα διάφορα περιβαλλοντικά οφέλη που επιδιώκει το σχέδιο, η Schwarzkopf ανέφερε επίσης ότι οι ελαιοκαλλιεργητές και οι παραγωγοί πετρελαίου μπορεί να ωφεληθούν οικονομικά.

Προς το παρόν, το έργο έχει ασχοληθεί μόνο με την επεξεργασία 500 λίτρων γεωργικών υπολειμμάτων κάθε φορά και μόλις ολοκληρωθεί η αρχική φάση πειραματισμού, σχεδιάζουν να κλιμακωθούν. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η Pro-Enrich ελπίζει να επεκτείνει αυτό το έργο έξω από τη Σλοβενία ​​σε μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ελαιολάδου.

Η ομάδα συνεργάζεται ήδη με ένα μεγάλο μύλο στην Ισπανία, το οποίο δήλωσε η Schwarzkopf ότι είναι ιδανικό επειδή οι μεγαλύτερες ποσότητες πυρηνελαίου και λυμάτων συγκεντρώνονται σε ένα μέρος. Αυτό θα βοηθούσε στη διευκόλυνση της συλλογής και μεταφοράς αυτών των υποπροϊόντων για τις πραγματικές εταιρείες, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τελικά την Pro-Enrich ως εκείνες που εξευγενίζουν το ελαιοπυρήνα και τα λύματα.

"Μου αρέσει αυτό το είδος έργου επειδή έχει τόσους πολλούς βιομηχανικούς εταίρους που οδηγούν την κατεύθυνση της έρευνας, η οποία βοηθά στην εστίαση του έργου", δήλωσε ο Schwarzkopf.

Με άλλα λόγια, η συνεργασία με τις βιομηχανίες που θα αγοράσουν και τελειοποιήσουν τελικά αυτά τα υποπροϊόντα αυξάνει την πιθανότητα να ωφεληθούν οικονομικά οι ελαιοκαλλιεργητές και οι παραγωγοί πετρελαίου.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-06-2019 18:15Μπουλουλης Διονυσιος

Το κουκούτσι είναι πολύ καλή καυσηιμη υλη

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία