Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Ξεκλείδωσε με συμβολή του Perrotis College το DNA κολοκυνθοειδών

Πρόσβαση σε πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των ειδών της οικογενείας των κολοκυνθοειδών και από πού πηγάζουν, ανοίγοντας το δρόμο για βελτιωμένες ποικιλίες με πιο επιθυμητά γνωρίσματα δίνει η ολοκλήρωση της καταγραφής του πανγονιδιώματος των κολοκυνθοειδών, που ολοκληρώθηκε με τη συμβολή πολλών ελληνικών φορέων και του Perrotis College.

IMG_20190926_094919

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

141
0

Με την ουσιαστική συμβολή του ερευνητικού και επιστημονικού προσωπικού του Perrotis College, ολοκληρώθηκε η μελέτη και καταγραφή του Πανγονιδιώματος της οικογένειας των Κολοκυνθοειδών. Τα αποτελέσματα που είναι δημοσιευμένα στο πιο έγκυρο περιοδικό του εκδοτικού οίκου NATURE, όπου είναι κατατεθειμένα και τα γιγάντια ποσά ψηφιακών δεδομένων (data), κατοχύρωσαν την Ελληνική παρουσία στο χάρτη της Πανγονιδιωματικής των φυτών.

Το επίτευγμα αποτέλεσε «καρπό» συνεργασίας πολλών Ελληνικών σημαντικών φορέων, όπως τα Ινστιτούτα Γεωργικών Ερευνών του ΥΠΑΑΤ, την Τράπεζα Γενετικού Υλικού, το Perrotis College, το ΕΚΕΤΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ.ά., υπό τον συντονισμό του ερευνητή του ΥΠΑΑΤ, Δρ. Γανόπουλου. Το Perrotis College –μέσω του υπερσύγχρονου εξοπλισμού των εργαστηρίων του- συνέδραμε στην προσπάθεια παρέχοντας τόσο την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ για να γίνουν οι αναλύσεις όσο και τα βιοπληροφορικά εργαλεία. «Η συμβολή ήταν καθοριστική καθώς παρείχαμε όλες τις βιοπληροφορικές αναλύσεις, για τις οποίες απαιτούνταν γιγάντια υπολογιστική ισχύ καθώς και ειδικά υπολογιστικά εργαλεία», δήλωσε ο επικεφαλής της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Perrotis College, Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. Πρόσθεσε ότι «Πανγονιδίωμα είναι το σύνολο των καλλιεργούμενων γενοτύπων ενός είδους ή και τα συγγενικά είδη που ανήκουν στην ίδια οικογένεια», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η οικογένεια των Κολοκυνθοειδών δεν είχε μέχρι πρόσφατα μελετηθεί. Η συγκεκριμένη περιλαμβάνει σπουδαία φυτά, πέραν των κολοκυθιών, όπως τα καρπούζια, πεπόνια, αγγούρια, κ.ά., με σχεδόν άπειρη παραλλακτικότητα καρπών και μεγάλη γεωργική σημασία. «Διαλέξαμε να μελετήσουμε την οικογένεια των κολοκυνθοειδών γιατί είναι πλούσια στον τόπο μας. Το να διαβάσουμε την ποικιλομορφία, το σύνολο αυτών των γονιδιωμάτων, μας έδωσε τη δυνατότητα όχι μόνο να το κατανοήσουμε αλλά να βρούμε απαντήσεις που μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και τους καλλιεργητές. Όπως: ‘γιατί ένα κολοκύθι γίνεται τόσο μακρύ;’, ‘ποια η διαφορά του από ένα στρόγγυλο;’, ‘γιατί ένα έχει πάρα πολλές φέτες και το άλλο όχι;’», υπογράμμισε. Πλέον, πρόσβαση στη μελέτη του Πανγονιδιώματος της οικογένειας των Κολοκυνθοειδών έχει αποκτήσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα, στελέχη της οποίας είναι σε θέση –χάρη στο σύστημα open source- να εργαστούν πάνω της και να την εμπλουτίσουν.

«Η Πανγονιδιωματική αποτελεί σήμερα το ‘μέτωπο’ στο πεδίο των Βιο-επιστημών», πρόσθεσε ο Δρ. Τσαυτάρης, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Perrotis College κατάφερε να έχει σημαντικές υποδομές και γνώση και να συμβάλλει στις σημερινές επιστημονικές εξελίξεις. «Επίσης, καταφέραμε να σχηματίσουμε τη συγκεκριμένη συνέργεια με άλλους φορείς. Έχουμε κάνει το ίδιο στα ανατολικού τύπου καπνά και τα φασόλια και ήδη οι συνεργαζόμενοι φορείς ολοκληρώνουν ένα παρόμοιο πρότζεκτ που αφορά τα κεράσια», κατέληξε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία