BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Η φασματική ταυτότητα της καλλιέργειας μπορεί να προσδιορίσει την τελική παραγωγή

Μια καινοτόμα τεχνική με υποσχόμενα αποτελέσματα για τον υπολογισμό της τελικής παραγωγής ενός χωραφιού (βιομηχανικής τομάτα), ήδη από την 50η ημέρα της καλλιέργειας, παρουσιάστηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) σε συνεργασία με την εταιρεία Corteva.

drone3103-620x330

Στέλα Προβελέγγιου

119
0

Η τεχνική της εύρεσης της φασματικής ταυτότητας της καλλιέργειας,  που είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, εκμεταλλεύεται νέες τεχνολογίες της γεωργίας ακριβείας, όπως drones  (με πολυφασματική κάμερα) και εικόνες από δορυφόρους , και δίνει την δυνατότητα υπολογισμού του δείκτη ευρωστίας (NDVI) των φυτών της καλλιέργειας στο χωράφι και δημιουργία καμπύλης ανάπτυξης εξειδικευμένη για τα διαφορετικά υβρίδια που χρησιμοποιούνται. Η ερευνήτρια του ΓΠΑ Νικολέτα Δάρρα  τόνισε την έως και 90% συσχέτιση που βρέθηκε μεταξύ του δείκτη ευρωστίας (στις  δειγματοληπτικές μετρήσεις που πραγματοποίησε) με την τελική-πραγματική παραγωγή κατά το τέλος της συγκομιδής ενός χωραφιού.

Η Corteva στοχεύει να εντάξει στα ενημερωτικά της φυλλάδια και τις καμπύλες ανάπτυξης για το κάθε υβρίδιο εμπορικής τομάτας  της (πχ Foster, Faber, Dexter)  και να προσφέρει την δυνατότητα στους παραγωγούς που θα τα χρησιμοποιούν, να υπολογίζουν την ευρωστία της καλλιέργειας ανά πάσα στιγμή.  

Με αυτό τον τρόπο, ο παραγωγός θα γνωρίζει, αν θα μπορέσει να φτάσει την μέγιστη για το υβρίδιο παραγωγικότητα. Σε περίπτωση απόκλισης ο παραγωγός θα γνωρίζει εγκαίρως  την απόκλιση, και θα μπορέσει να επέμβει εστιασμένα, με λίπανση (κυρίως αζώτου) και άρδευση, για να «καλύψει» το χαμένο έδαφος.

Κατά την διάρκεια της διαδικτυακής αυτής συνάντησης, ο υπεύθυνος πωλήσεων της Corteva, Τεμιρτζόγλου Τάσος, με την συνεισφορά του Λάμπρου Ντουλμπέρη (ειδικού σε θέματα εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, του ΥπΑΑΤ), αναφέρθηκε στην νέα απειλή για την ντομάτα, τον ιό της Καστανής Ρυτίδωσης, και τόνισε τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν τα φυτώρια και οι εταιρείας εμπορίας σπόρου,  για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται η καλή ιχνηλασιμότητα των σποροπαρτίδων, ο μοριακός έλεγχος δειγμάτων μέσω qPCR και έλεγχος των διαβατηρίων και πιστοποιητικών διακίνησης των σπόρων, όπως και διαχωρισμό στο σπορείο των σποροπαρτίδων και κατά γράμμα τήρηση των κανόνων υγιεινής που υποδεικνύονται από τους αρμόδιους φορείς (πχ αλλαγή γαντιών και απολύμανση εργαλείων, όταν αλλάζουν τμήμα-παρτίδας φυτών, στο φυτώριο), μιας και ο κίνδυνος μηχανικής μετάδοσης του ιού είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Τέλος, Ο κ. Ντουλμπέρης υπενθύμισε στους παραγωγούς που είχαν στοκάρει σπόρο που προμηθεύτηκαν πριν την  1.11.19 ότι τέτοιες παρτίδες δεν έχουν ελεηθεί για τον ιό αυτό. Αυτοί οι παραγωγοί θα πρέπει να τα στείλουν δείγματα να ελεγχθούν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο..

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία