BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Ύπουλη η φθοριμαία από τον αγρό ως τις αποθήκες για την πατάτα

Οι πληθυσµοί των ενήλικων εντόµων της φθοριµαίας είναι αρκετά υψηλοί στα πατατοχώραφα, ενώ λόγω των υψηλών θερµοκρασιών αναµένεται ακόµα µεγαλύτερη αύξηση του αριθµού των συλλήψεων.

patatoxwrafo

Ελένη Δούσκα

288
0

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας σηµειώνουν ότι το βλαστικό στάδιο της πατάτας είναι η πλήρης ωρίµανση των κονδύλων, ενώ σε πολλές περιοχές έχει ξεκινήσει και η συγκοµιδή.

Στο στάδιο αστό και εφόσον δηµιουργούνται ρωγµές στο έδαφος (ανοµβρία, απότιστα χωράφια), η προνύµφη του εντόµου προσβάλλει τους κονδύλους της πατάτας. Μάλιστα, τώρα είναι που παρατηρούνται οι πιο έντονες ζηµιές, µε αποτέλεσµα την ποιοτική υποβάθµιση του προϊόντος και τη µεταφορά του εντόµου στις αποθήκες των παραγωγών.

Επειδή πρόκειται για πολύ σηµαντικό εχθρό της καλλιέργειας, όχι µόνο στον αγρό αλλά και στην αποθήκη, οι ειδικοί συνιστούν έναν ψεκασµό µε εγκεκριµένα εντοµοκτόνα µικρής υπολειµµατικής διάρκειας λίγο πριν τη συγκοµιδή κι όταν η καλλιέργεια έχει ακόµη φύλλα. Αν ο παραγωγός προχωρήσει σε «κάψιµο της καλλιέργειας », αυτό θα πρέπει να γίνει µετά τον ψεκασµό µε εντοµοκτόνο.

Ωστόσο επειδή είναι πιθανό να επιβιώσει από τους ψεκασµούς ένα σηµαντικό ποσοστό των εντόµων, οι γεωπόνοι συστήνουν και περαιτέρω µέτρα καταπολέµησης, εφόσον εντοπισθεί προσβολή των κονδύλων κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και συγκεκριµένα σκόνισµα των κονδύλων µε ειδικά σκευάσµατα του βιολογικού εντοµοκτόνου.

Πιο αναλυτικά, στον αγρό συνιστώνται τα εξής:

-Ψεκασµός στις καλλιέργειες της πατάτας που έχουν ακόµη φιλική επιφάνεια µε εγκεκριµένα εντοµοκτόνα µικρής υπολειµµατικής διάρκειας.

-Αν ο παραγωγός προχωρήσει σε κάψιµο του χωραφιού, αυτό να γίνει µετά τον ψεκασµό µε εντοµοκτόνο.

-Τα αγροτεµάχια δεν πρέπει να µένουν απότιστα κατά τη διάρκεια του καψίµατος, ώστε να αποφεύγονται οι ρωγµές του εδάφους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία