BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Κηλίδες από κλαδοσπόριο στις ντομάτες θερμοκηπίου της Μαγνησίας

Συνεχίζεται η παρουσία του κλαδοσπόριου (Cladosporium fulvum, fulvia fulva) στις καλλιέργειες με ντομάτες θερμοκηπίου στο νομό Μαγνησίας, καθώς οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του.

ntomata-thermokipiou

Ελένη Δούσκα

528
0

Η ασθένεια, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, προσβάλλει τα φυτά στα θερμοκήπια όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-32oC, με άριστη θερμοκρασία 22-24 oC.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.

Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).

 

Ωίδιο (Leveillula taurica)

Στις περιοχές όπου καλλιεργείται η ντομάτα θερμοκηπίου διαπιστώθηκε έναρξη  προσβολής από το ωίδιο. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της  ασθένειας.

Οι ειδικοί συστήνουν να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως bupirimate, laminarin, triadimenol, pyraclostrobin, boscalid, azoxystrobin, trifloxystrobin, myclobutanil.  κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

 

Αλευρώδης (Τrialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci)

Υψηλοί είναι οι πληθυσμοί του αλευρώδη στα θερμοκήπια με τομάτες, δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη ανάπτυξη του εντόμου.

Για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η τοποθέτηση της παρασιτικής σφήκας του αλευρώδη των θερμοκηπίων Encarcia formosa κ.α. αρπακτικά.

Αντίστοιχα, για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνονται κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Acetamiprid, Pyriproxyfen, thiacloprid, pyrethrins, Lambda cyhalothrin, Beauveria bassiana stain GHAΚ. κα.

Σε κάθε περίπτωση, οι γεωπόνοι τονίζουν ότι για την καλύτερη καταπολέμηση του αλευρώδη οι ψεκασμοί να γίνονται πολύ πρωί ή μετά την δύση του ηλίου διότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός του εντόμου αυτές τις ώρες είναι συγκεντρωμένος στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

 

Tuta Absoluta

Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται ανησυχητικά υψηλοί πληθυσμοί  του εντόμου  στις καλλιέργειες τομάτας.

Οι καλλιεργητές καλούνται να προχωρήσουν σε επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Bacillus thuringiensis var. Kustaki (pb-54), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), emamectin, indoxacarb και spinosadκ.α..

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία