BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Μετά τον περονόσπορο και βοτρύτης στα αμπέλια της Μακεδονίας

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τα αμπέλια χαρακτηρίζεται από τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες, με παρατεταμένες και συνεχείς βροχοπτώσεις έως τα τέλη Ιουλίου και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

abeli-premno

Ελένη Δούσκα

24
0

Συνέπεια αυτών των συνθηκών, σύμφωνα με τους γεωπόνους της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Σερρών, ήταν η εμφάνιση έντονων μυκητολογικών προσβολών (κύρια περονόσπορου και βοτρύτη) με καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή ορισμένων καλλιεργητών.

Περονόσπορος

Οι συνεχείς και παρατεταμένες βροχοπτώσεις των θερινών μηνών ευνόησαν την ανάπτυξη περονοσπόρου και οδήγησαν σε αλλεπάλληλους κύκλους εμφάνισης του παθογόνου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία αντιμετώπισής του από ορισμένους καλλιεργητές παρά τους επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς μέσα στα πλαίσια της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών.

Οι προσβολές παρατηρήθηκαν τόσο στη φυλλική επιφάνεια (κυρίως στη βλάστηση) όσο και στους βότρεις. Τα φύλλα μετά τις προσβολές δεν ήταν σε φυσιολογική κατάσταση και παρά την υποχώρηση των προσβολών με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών τον Αύγουστο, δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν προς όφελος της σωστής ωρίμανσης αλλά και διατήρησης των σταφυλιών. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να παρουσιαστούν δυσκολίες στην ωρίμανση των σταφυλιών αλλά και όξυνση φαινομένων όπως ο μαρασμός των σταφυλιών (αφυδάτωση).

Οι σωστές καλλιεργητικές τεχνικές (αποφυλλώσεις, δεσίματα, καθαρισμοί) αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα εμφάνισης ζημιών. Επιπλέον ορισμένες ποικιλίες ανταπεξήλθαν καλύτερα στις προσβολές ενώ και η τοποθεσία των αγροτεμαχίων (μικροκλίμα) έπαιξε σημαντικό ρόλο. 

Βοτρύτης

Παράλληλα με τις προσβολές του περονοσπόρου είχαμε και προσβολές από βοτρύτη (σήψεις) καθ' όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Το πρόβλημα ήταν πιο έντονο σε ράγες προσβεβλημένες από ευδεμίδα, θρίπα ή υπέστησαν χαλαζόπτωση (δευτερογενείς προσβολές).

Εντομολογικές προσβολές

Όσον αφορά τις εντομολογικές προσβολές, οι πτήσεις της ευδεμίδας κυμάνθηκαν σε χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα, ανάλογα με την περιοχή, ενώ αυξημένη ήταν η παρουσία από το τζιτζικάκι όπως και πέρυσι.

Εφόσον υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί εντόμων (τζιτζικάκια, θρίπας, ψευδόκοκος) στα φυτικά μέρη, καλό θα ήταν οι καλλιεργητές να προβούν σε μία εφαρμογή με κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν μετά τον τρύγο, προκειμένου να περιορίσουν τις διαχειμάζουσες μορφές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία